Antena 3 CNN Actualitate Ziua Naţională, sărbătorită cu parade militare de amploare. Vezi imagini de la ceremonii

Ziua Naţională, sărbătorită cu parade militare de amploare. Vezi imagini de la ceremonii

Ziua Naţională, sărbătorită cu parade militare de amploare. Vezi imagini de la ceremonii
Sursa foto: Foto: Agerpres
01 Dec 2010   •   08:26

Românii sărbătoresc astăzi ziua naţională, iar cu această ocazie au loc zeci de manifestaţii în toată ţara. O paradă de proporţii a început deja la ora 11.00 în Bucureşti. Va fi o demonstraţie impresionantă a armatei române cu maşini de luptă Humvee şi autovehiculele blindate. Şi tot astăzi, românii sunt invitaţi la acţiuni demonstrative sau la o porţie de fasole cu cârnaţi.

Ziua naţională se sărbătoreşte şi la Alba Iulia cu salve de tun. Oamenii vor avea parte de spectacole cu muzică populară şi vor primi mii de porţii de friptură şi cârnaţi. Masa populară va fi servită pe platoul Romanilor din Cetate, unde au fost amplasate mai multe corturi.

Avioanele şi elicopterele care ar fi trebuit să survoleze Şoseaua Kiseleff şi Arcul de Triumf cu ocazia paradei de ziua naţională nu s-au ridicat de la sol din cauza condiţiilor meteo.

Parada nu a fost lipsită de incidente. La ceremonia organizată în mod tradiţional în Capitală, Armata română a prezentat onorul premierul Emil Boc şi nu celui de-al doilea om în stat: preşedintelui Senatului, Mircea Geoană. De asemenea, primul-ministru a fost huiduit la finalul ceremoniei.

IMAGINI CU PARADA MILITARĂ DIN CAPITALĂ:




Vedeţi care sunt restricţiile din traficul bucureştean de 1 Decembrie

Defilarea din Capitală:

La defilare vor participa detaşamente ale Asociaţiei Tradiţii Militare, Academiei Tehnice Militare, Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu", Academiei Forţelor Aeriene "Henri Coandă", Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", Colegiului Militar Liceal "Dimitrie Cantemir" şi ale forţelor terestre, aeriene şi navale.

Elicopterele IAR-330 Puma SOCAT de la Flotila 90 Transport Aerian (Otopeni), Flotila 71 Aeriană (Câmpia Turzii) şi de la Flotila 95 Aeriană (Bacău) sunt primele formaţii care vor executa survolul.

Pentru prima dată la parada dedicată Zilei Naţionale a României va participa avionul de transport scurt mediu-curier C27 J SPARTAN. Acesta va fi însoţit de două avioane IAR-99 ŞOIM. De asemenea vor decola un avion C-130 Hercules, un avion IAR-99 ŞOIM, ultimul elicopter care survolează Piaţa Arcului de Triumf urmând să fie IAR PUMA NAVAL, care face parte din Grupul de Elicoptere al Forţelor Navale.

La paradă vor mai participa şi autovehiculule HUMVEE M-1165, URO VAMTAC, transportorul de trupe Piranha III C, maşina de luptă a infanteriei 84 M "Jderul", transportorul amfibiu blindat B 33 "Zimbrul", tancul TR 85 M1 "Bizonul", Sistemul de artilerie LAROM, Complexul antiaerian tractat 2 x 35 mm "OERLIKON", Complexul antiaerian autopropulsat "GHEPARD", Autostaţiile radio Harris/Chevrolet, Sistemul de rachete sol-aer cu baza la sol HAWK, Instalaţia Mobilă de Lansare (IML), ambarcaţiuni RHIB.

Serviciul Român de Informaţii va fi reprezentat la paradă de un detaşament format din 59 de ofiţeri şi subofiţeri, urmat de autospeciale de intervenţie pentru executarea misiunilor de luptă.

De la ora 17.00, militari din Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul" se vor retrage cu torţe pe itinerarul Palatul Cercului Militar Naţional - Bulevardul Regina Elisabeta - Piaţa Operei - Pod Cotroceni - Bulevardul Geniului - Bulevardul Vasile Milea - Bulevardul Timişoara. Militarii români aflaţi în misiune în teatrele de operaţii vor organiza manifestări specifice dedicate Zilei Naţionale a României.

IMAGINI DIN ALBA IULIA
 


La Alba Iulia, locuitorii oraşului vor putea lua parte la un Te Deum organizat la Catedrala Reîntregirii, la ora 12:00. De asemenea, la aceeaşi oră a amiezii cei din Alba Iulia vor putea asista la ceremonialul Schimbării Gărzii Cetăţii (poarta a III-a), un ceremonial cu salve de tun în cinstea Zilei Naţionale a României – Traseul celor Trei Fortificaţii – ora 12:30.

Nu în ultimul rând, între orele 13:00 şi 19:00, locuitorii oraşului Alba Iulia pot lua parte, în Parcul Unirii (Zona Hotel Cetate), la vernisajul expoziţiei gastronomice, un spectacol extraordinar de muzică populară pe Platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor (ora 14:00), asista la un foc de artificii (ora 19:00) sau la spectacolul de muzică şi poezie “Din nou împreună”. De la ora 22:00 va avea loc şi un concert de muzică electronică “Electrohora”, la Centrul Cultural din Alba Iulia.

×
Subiecte în articol: militari România
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close