Antena 3 CNN Actualitate ZIUA PI. Care este valoarea numărului PI

ZIUA PI. Care este valoarea numărului PI

ZIUA PI. Care este valoarea numărului PI
14 Mar 2018   •   22:20

ZIUA PI Pe 14 martie, comunitatea pasionaţilor de matematică şi ştiinţe sărbătorșete numărul pi. Celebrată în mod logic la această dată (3/14, formatul american al datei), ZIUA PI le dă ocazia iubitorilor ştiinţelor exacte să dea curs liber pasiunii lor pentru valoarea 3,14. Google marchează ZIUA PI cu un Google Doodle aparte. Numărul exprimă raportul dintre circumferinţa cercului şi diametrul său. ZIUA PI

ZIUA PI Manifestări în toată lumea

ZIUA PI În secţiile de ştiinţe exacte din universităţi, ziua este sărbătorită prin câteva manifestări şi, tot cu această ocazie, fast-food-urile pregătesc faimoasele plăcinte 'Pi Pie' (a se citi 'pai pai'). Universitatea americană Princetown a organizat un week-end special dedicat valorii pi. Şi alte manifestări legate de pi vor avea loc, printre care proiecţia primului film al lui Darren Aronofsky, 'Pi' (1997), sau piesa cu acelaşi nume a cântăreţei Kate Bush

ZIUA PI Astăzi este Ziua pi, o celebrare anuală a constantei matematice π (pi). Fascinația pentru numărul Pi a intrat și în cultura populară. Poate din cauza simplității definiției sale, conceptul de pi și, mai ales, expresia sa zecimală au pătruns în cultura populară într-un grad mult mai mare decât aproape orice altă construcție matematică.

ZIUA PI Ziua pi este serbată pe 14 martie (3/14 în formatul lună/zi) din moment ce 3, 1 și 4 sunt primele trei cifre importante ale lui π. Evenimentul este celebrat în special în țările anglo-saxone, dar a început de curând să fie sărbătorit și în alte state, inclusiv România, prin mai multe tipuri de activități derulate în instituțiile de învățământ.

ZIUA PI Acest simbol are chiar și o melodie. La 7 noiembrie 2005, Kate Bush a lansat albumul, „Aerial” care conține cântecul „π” ale cărui versuri constau din cifrele lui π, începând cu 3,14.

ZIUA PI Parlamentarii americani au votat pentru asta

ZIUA PI În 2009 Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii a susținut desemnarea unei „zile pi” și celebrarea ei în întreaga lume. În anul 2015, Ziua pi a căpătat o importanță deosebită pe 3/14/15 la 9:26:53 (a.m. și p.m.), data și ora reprezentând primele 10 cifre ale lui π. π este, probabil, cel mai semnificativ element pe care îl au în comun matematicienii și non-matematicienii.

ZIUA PI π este un număr iraţional, adică valoarea sa nu poate fi exprimată sub formă de fracţie. De aceea, reprezentarea sa zecimală nu are sfârşit şi nici nu se repetă

ZIUA PI Numărul este şi transcendent, ceea ce înseamnă că nu există un şir finit de operaţii algebrice cu numere întregi (puteri, extrageri de radicali, sume etc.) al căror rezultat să fie egal cu valoarea lui.

ZIUA PI Primii care au încercat să calculeze numărul pi au fost babilonienii. Ei cu calculat că suprafaţa unui cerc este de 3 ori pătratul razei, astfel că au obţinut valoarea 3.

ZIUA PI Ulterior, vechii egipteni au ajuns la valoarea 3,1605, dar în prezent este scrisă pe scurt ca fiind 3,14.

ZIUA PI Muzeele de ştiinţă din jurul lumii sărbătoresc în acest weekend ziua pi. Spre exemplu, Muzeul Naţional de Matematică din New York va organiza un evenimentul în Parcul Madison Square. Oamenii sunt invitaţi să aprindă lumânări şi să formeze un cerc în jurul fântânii din centrul parcului pentru a compara circumferinţa şi diametrul acestuia. Reprezentanţii muzeului vor oferi ciocolată caldă şi "plăcintă", un desert de nelipsit. În engleză, plăcintă se traduce "pie", pronunţia fiind aceiaşi ca a numărului π.

×
Subiecte în articol: Google Doodle
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close