Antena 3 CNN Actualitate Zsolt Nagy audiat de procurorii DIICOT

Zsolt Nagy audiat de procurorii DIICOT

Zsolt Nagy audiat de procurorii DIICOT
26 Iun 2007   •   14:23

Ministrul suspendat al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Zsolt Nagy, s-a prezentat marţi, pentru a treia oară, la Parchetul General, declarând că va continua să studieze materialele strânse de procurori în dosarul privatizărilor strategice din energie. Până în prezent, Nagy nu a dat nicio declaraţie în dosar, el mărginindu-se să vadă probele anchetatorilor, inclusiv transcrierile convorbirilor telefonice purtate de membrii grupării conduse de bulgarul Stamen Stancev.

Procurorii DIICOT au început pe 27 aprilie urmărirea penală împotriva ministrului Zsolt Nagy, sub acuzaţia de sprijinire a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional. În rezoluţiile procurorilor DIICOT se arată că Zsolt Nagy a sprijinit gruparea condusă de bulgarul Stamen Stancev pentru adjudecarea licitaţiilor privind selectarea consultanţilor în vederea privatizării companiilor CN Radiocomunicaţii SA, SC Romtelecom SA, CN Poşta Română SA.

Anchetatorii susţin că Stamen Stancev a stabilit legături strânse cu Zsolt Nagy şi Radu Donciu - consilierul ministrului Comunicaţiilor, pentru a favoriza CSFB la câştigarea licitaţiei în privinţa celor trei societăţi româneşti. Potrivit procurorilor, Zsolt Nagy avea misiunea de a verifica în permanenţă dacă telefoanele membrilor grupului condus de Stancev erau interceptate de serviciile de informaţii române.

Ca o măsură de prevedere, membrii grupului foloseau cartele telefonice cumpărate în Austria sau Anglia, fiind convinşi că astfel nu pot fi interceptaţi. Anchetatorii afirmă că pentru a nu fi depistaţi, în eventualitatea interceptării convorbirilor telefonice, inculpaţii foloseau mesaje codificate, în special când se refereau la demnitari români cu care colaborau, Zsolt Nagy apărând cu criptonimul „Schumacher”, alături de Codruţ Şereş - „Hakinen”.

Pe 19 martie, Comisia specială de la Cotroceni a dat undă verde procurorilor pentru începerea urmăririi penale a ministrului Zsolt Nagy, fără a da un verdict în privinţa vinovăţiei lui. În concluziile Raportului întocmit de comisie se arată că, 'după analiza sesizării, a declaraţiilor ministrului Zsolt Nagy şi a materialului probator pus la dispoziţie de Parchet şi de ministrul Nagy, Comisia nu recomandă clasarea, dar nici nu se poate pronunţa în sensul existenţei unor indicii temeinice privind comiterea de către ministrul Nagy a vreuneia din infracţiunile nominalizate în sesizarea Parchetului.

Comisia propunea continuarea cercetărilor, cu sau fără începerea urmăririi penale, pentru a se putea confirma sau infirma implicarea lui Zsolt Nagy în săvârşirea vreunei fapte prevăzute de legea penală. Pe baza concluziilor comisiei, preşedintele Traian Băsescu a decis sesizarea ministrului Justiţiei pentru începerea procedurilor legale de urmărire penală a lui Zsolt Nagy.

Pe 11 iunie, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul privind suspendarea lui Zsolt Nagy din funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.

Rompres

×
Parteneri
Condiția prin care pensionarii pot primi puncte suplimentare
x close