Antena 3 CNN Alegeri locale 2020 Alegeri locale 2020. Actele medicale pentru cei care votează la urna specială ar putea fi eliberate gratuit

Alegeri locale 2020. Actele medicale pentru cei care votează la urna specială ar putea fi eliberate gratuit

AEP cere Ministerului Sănătății și CNAS să faciliteze eliberarea cu titlu gratuit a actelor medicale necesare alegătorilor care îndeplinesc condiţiile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile locale din anul 2020.

Alegeri locale 2020. Actele medicale pentru cei care votează la urna specială ar putea fi eliberate gratuit
Sursa foto: Hepta
de Dan Gabor    |    22 Sep 2020   •   21:00

„Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a solicitat Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să faciliteze eliberarea cu titlu gratuit a actelor medicale necesare alegătorilor care îndeplinesc condiţiile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile locale din anul 2020.

Demersul AEP vine în contextul în care, potrivit dispozițiilor art. 237 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, contravaloarea eliberării unor acte medicale care atestă starea de sănătate este suportată de asigurat”, arată AEP într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, AEP apreciază că această prevedere din Legea nr. 95/2006 este de natură să intre în contradicție cu principiul universalității dreptului de vot, putând restricționa accesul la vot, motiv pentru care solicită intervenția Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

„În sprijinul acestei solicitări, AEP aduce următoarele argumente: În conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2), art. 2 alin. (1) și art. 5 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, consiliile locale și consiliile județene, primarii și președinții consiliilor județene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, alegătorii exercitând drepturile electorale fără privilegii și fără discriminări. Instrumentele juridice internaţionale, precum şi prevederile legii fundamentale instituie universalitatea votului în ideea că votul nu poate fi restrâns pe criterii de ereditate, de avere sau pe criterii capacitare.

În aceeași ordine de idei, în interpretarea standardului menţionat, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa promovează ideea că toți alegătorii, inclusiv persoanele cu dizabilități, ar trebui să aibă acces eficient și ușor la secțiile de votare sau la proceduri de vot alternative. Pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secției de votare din cauză de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoțită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea, în conformitate cu dispozițiile art. 91 alin. (1) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, art. 6 alin. (4) din Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 81/2020 privind aplicarea unitară a unor prevederi legale în materia exercitării dreptului de vot la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, republicată, stabilește că respectivele cereri pot fi depuse prin intermediul oricărei persoane”, argumentează AEP.

În conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) pct. 19 şi 20 din Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 782/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 septembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, votul prin intermediul urnei speciale este o metodă de vot aflată inclusiv la îndemâna alegătorilor izolaţi şi carantinaţi, precum şi a celor internaţi în unităţi sanitare COVID-19.

Sursă: Mediafax
×
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close