Antena 3 CNN Alegeri parlamentare 2020 Negocierile PNL, USR-PLUS şi UDMR, suspendate. Ce au stabilit şefii de partide la discuţiile pentru guvern

Negocierile PNL, USR-PLUS şi UDMR, suspendate. Ce au stabilit şefii de partide la discuţiile pentru guvern

Reprezentanţii PNL, USR PLUS şi UDMR îşi împart sâmbătă puterea, astfel că de dimineaţă încep negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare. Discuţiile au început în jurul orei 9.00, la Vila Lac1, iar negocierile se anunţă dure, mai ales că există o presiune uriaşă de la Palatul Cotroceni.

Negocierile PNL, USR-PLUS şi UDMR, suspendate. Ce au stabilit şefii de partide la discuţiile pentru guvern
Sursa foto: Agerpres
de Georgiana Adam    |    12 Dec 2020   •   16:10

UPDATE 16.10 - Discuţiile s-au suspendat, iar în ce privește programul de guvernare, a fost stabilită structura acestuia și modul în care se armonizează programele celor trei formațiuni politice, fiind făcute progrese pe o serie de capitole.

Negocierile se reiau duminică, au anunţat reprezentanţii partidelor, într-un comunicat semnat de Ludovic Orban - președintele PNL, Dan Barna, co-președinte USR-PLUS, Dacian Cioloș, co-președinte USR-PLUS și Kelemen Hunor, președinte UDMR.

"Echipele de negociere ale PNL, USR PLUS și UDMR au avut astăzi prima rundă de discuții pentru constituirea noii majorități parlamentare. 

A fost convenită structurarea negocierii pe trei paliere, cel politic, cel legat de programul de guvernare și cel privitor la funcționarea majorității parlamentare. 

La negocierile politice, fiecare formațiune și-a prezentat punctul de vedere referitor la organizarea și funcționarea coaliției.

În ceea ce privește programul de guvernare, a fost stabilită structura acestuia și modul în care se armonizează programele celor trei formațiuni politice, fiind făcute progrese pe o serie de capitole.

Totodată, s-au convenit coordonatele activității comune la nivel parlamentar care stau la baza funcționării majorității. 

Liderii celor trei formațiuni și-au afirmat voința de a oferi împreună o formulă de guvernare stabilă României, care să asigure cele mai bune soluții pentru ieșirea din criză și pentru realizarea reformelor de care are nevoie România. 

Formațiunile politice vor relua mâine discuțiile, iar informații referitoare la derularea acestora vor fi transmise și în zilele următoare prin comunicate oficiale și comune", se arată într-un comunicat comun al formaţiunilor, remis presei.

UPDATE 15.25 - Negocierile de la Vila Lac 1 s-au blocat, sâmbătă după-amiază, pe şefia Camerei Deputaţilor, potrivit surselor Antena 3, pentru că o vor şi liberalii, pentru Ludovic Orban, dar şi USR, pentru Dan Barna.

De asemenea, s-a blocat discuţia şi la şefia Senatului. 

USR ar fi spus, potrivit surselor, că nu e normal ca PNL să deţină şi Executivul, şi şefia Camerei, astfel că se doreşte o variantă de compromis.

Totodată, sunt discuţii şi pe tema ministerelor, fiind bătaie pe Justiţie şi Finanţe.

UPDATE 14.25 - Dragoș Pîslaru anunță că au fost finalizate negocierile pe capitolul digitalizare al programului comun de guvernare USR-PLUS, PNL şi UDMR.

Fostul ministru al Muncii a anunţat, sâmbătă, pe Facebook, primul succes al negocierilor dintre USR- PLUS, PNL și UDMR.

"Fum alb pe primul capitol din Programul comun de Guvernare al coaliției USRPLUS-PNL-UDMR. 

Și ce capitol fain pentru o revoluție a bunei guvernări - capitolul legat de digitalizare!!! Suntem pe drumul cel bun pentru o Românie orientată spre viitor", a scris fostul ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru, pe Facebook.

"Grupul pentru programul de guvernare a închis capitolul Digitalizare. Pentru că secolul... XXI. 

USR-PLUS, PNL și UDMR la aceeași masă. Am stabilit cadrul de lucru, progresăm. Reformăm România", a scris pe rețeaua de socilizare și Cristian Ghinea (USR-PLUS).

UPDATE 13.10 - Radu Mihail (USR) a postat pe Facebook o fotografie de la negocierile pentru noul guvern, care au loc la Vila Lac 1.

Potrivit unor informaţii, nu s-a ajuns până acum la o înţelegere, chiar dacă negocierile au început de la ora 9.

UPDATE 12.10 - USR au urma să ceară PNL la negocieri şefia Camerei Deputaţilor, dar liberalii nu ar vrea să o cedeze, păstrând-o pentru Ludovic Orban.

Dacă liberalii nu vor da USR şefia Camerei, aceştia ar vrea Ministerul Finanţelor, al Justiţiei sau al Dezvoltării.

Negocierile de la Vila 1 se ţin în spatale uşilor închise, astfel că presa nu are acces.

UPDATE 11.10 - Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus sâmbătă, înaintea negocierilor pentru formarea unui nou guvern, că România are nevoie de un Executiv bine structurat și de un parlament cu o majoritate stabilă.

"În primul rând avem nevoie de un program de guvernare care răspunde la aşteptările societăţii. Punerea în aplicare a unui astfel de program presupune un guvern bine structurat şi un parlament cu o majoritate stabilă. 

Doar colaborarea de bună credinţă poate crește nivelul de încredere. Noi vrem ca țara noastră să ofere o șansă mai bună pentru fiecare om", a scris liderul UDMR, pe Facebook cu puțin timp înainte de începerea negocierilor pentru formarea unui nou guvern.

Sâmbătă au loc negocierile oficiale între cele trei partide – PNL, USR-PLUS și UDMR – în vederea formării unei majorități parlamentare și a guvernării comune, după ce joi dimineață liderii acestor partide au participat la o întâlnire informală cu președintele Klaus Iohannis.

Președintele PNL, Ludovic Orban, spunea despre viitorul guvern că nu vor fi înființate "ministere pentru portofolii". 

UPDATE 09.15 - Potrivit unor surse citate de Antena 3, PNL nu ar dori să cedeze Ministerul Justiţiei către USR.

Liberalii ar dori să păstreze acest portofoliu pentru Cătălin Predoiu, cel care a mai fost ministrul al Justiţiei.

Liberalii au anunțat că îl susțin pe actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, pentru funcția de premier. Totodată, PNL vrea șefia Camerei Deputaților pentru Ludovic Orban.

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, membru al echipei de negociere a USR pentru formarea noului guvern, a declarat că, "într-un parteneriat adevărat" PNL nu poate avea și funcția de premier, și pe cea de președinte al Camerei Deputaților.

---------------

Ştirea iniţială 08.40

Potrivit unor surse politice citate de Antena 3, preşedintele Klaus Iohannis ar fi cerut ca noul Guvern să fie învestit înaintea Crăciunului.

Surse: Iohannis ar fi cerut ca noul Guvern să fie învestit înaintea Crăciunului

Liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR au avut deja joi o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru a discuta despre formarea viitoarei coaliţii de guvernământ.

Conform surselor Antena 3, noul Guvern va avea 18 ministere, deşi premierul desemnat de liberali şi-ar dori să fie 16 ministere.

Surse: Cine intră în noul guvern

Potrivit aceloraşi surse, Ministerul Mediului, Educaţiei şi Culturii au urma să meargă la UDMR, cu Attila Korodi sau Tanczos Barna, Szabo Odon şi Kelemen Hunor.

Ministerul Justiţiei, cel de Finanţe, al Transporturilor şi cel de Comunicaţii ar putea fi dorite de USR, în condiţiile în care partidul lui Dan Barna vrea Justiţia, pentru Stelian Ion. Surse liberale spun că nici Cătălin Predoiu nu ar vrea să renunţe la acest minister.

Pentru Ministerul de Finanţe, numele vehiculate sunt Claudiu Năsui, Anca Dragu (PLUS), Lucian Heiuş (PNL) sau Bogdan Huţucă (PNL).

Ministerul Transporturilor este dorit de USR pentru Cătălin Drulă, însă surse liberale vorbesc de faptul că acesta ar putea fi păstrat pentru Lucian Bode (PNL).

Ministerul Comunicaţiilor ar putea să meargă la USR pentru Cătălin Drulă.

Ministerul Dezvoltării ar putea merge tot la USR, însă şi liberalii şi-l doresc, mai exact Ionuţ Moşteanu, iar Robert Sighiartău este un alt nume vehiculat sau Florin Roman.

MAE ar putea rămâne la Bogdan Aurescu, iar Ministerul Apărării la Nicolae Ciucă. Pentru MAI, doritori sunt Marcel Vela, Laurenţiu Răureanu şi Rareş Bogdan.

La Ministerul Sportului, potrivit surselor, Ionuţ Stroe ar urma să nu mai fie susţinut de PNL, însă rămâne de văzut dacă va fi cedat celor de la USR sau UDMR.

La Economie, Virgil Popescu ar urma să îşi păstreze portofoliul.

Ministerul Sănătăţii au urma să rămână la Nelu Tătaru, potrivit aceloraşi surse politice, deşi cei de la USR-PLUS îl doresc pentru Vlad Voiculescu.

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close