Antena 3 CNN Alegeri parlamentare 2020 Au apărut deja tensiuni între USR-PLUS şi PNL, pe tema premierului. Condiţiile puse de alianţă

Au apărut deja tensiuni între USR-PLUS şi PNL, pe tema premierului. Condiţiile puse de alianţă

USR spune nu unui guvern condus de Nicolae Ciucă, premierul interimar al PNL, astfel că au apărut deja tensiuni între cele două partide, legate de posibilitatea ca un militar să rămână în fruntea guvernului şi după interimat.

Au apărut deja tensiuni între USR-PLUS şi PNL, pe tema premierului. Condiţiile puse de alianţă
Sursa foto: Colaj Hepta
de Georgiana Adam    |    09 Dec 2020   •   11:40

Miercuri este şedinţă la USR-PLUS, cu Dacian Cioloş şi Dan Barna, ultimul dintre ei proaspăt ieşit din izolare, după ce s-a infectat cu coronavirus.

La şedinţa de astăzi, cei mai importanţi lideri ai alianţei vor stabili ultimele condiţii cu care vor merge la masa negocierilor la finalul acestei săptămâni, o masă la care se vor aşeza atât cei din PNL, cei din USR-PLUS, dar şi cei din UDMR care vor spune condiţiile pentru care sunt dispuşi să formeze majoritatea şi să meargă împreună la guvernare.

Cei din alianţa USR-PLUS au venit până acum cu o serie de condiţii la care nu sunt dispuşi să renunţe. Printre acestea, iniţiativa "Fără penali", implementarea sistemului de vot prin corespondenţă la nivel naţional şi nu numai. De aceste măsuri vor să ţină cu dinţii cei din alianţă când vor negocia. 

Totodată, sunt şi câteva ministere-cheie pe care ei şi le doresc: Ministerul Finanţelor şi cel al Justiţiei, care se regăsesc şi pe lista de dorinţe a celor de la PNL.

Barna: USR-PLUS vine la guvernare ca partener, după rezultatul alegerilor

Dan Barna a spus de marţi că USR-PLUS nu acceptă varianta ca Nicolae Ciucă să fie premier, va merge la Cotroceni cu propunerea Dacian Cioloş şi subliniază că va veni la guvernare ca partener, având în vedere scorul obţinut la alegerile parlamentare.

Copreşedintele USR-PLUS, Dan Barna, a declarat, marţi, la Antena 3, că alianţa pe care o reprezintă nu-l vrea pe Nicolae Ciucă drept premier şi va merge la Cotroceni cu propunerea Dacian Cioloş.

"Fiind un stat democratic, european, soluţiile militare nu sunt pe termen lung. O să vedem care va fi şi abordarea preşedintelui", a motivat Dan Barna.

Dan Barna: Trebuie să existe o distribuţie echilibrată

Cât despre negocierile pentru guvernarea viitoare, Dan Barna spune că USR-PLUS vine la guvernare ca partener, având în vedere rezultatul alegerilor parlamentare din 6 decembrie.

USR, conflict major cu PNL pe tema premierului

"Miza pentru noi este să discutăm clar abordarea care va fi, programul de negocieri l-am prezentat ieri, în funcţie de ce măsuri vor fi luate în primele 3-6 luni, vom decide şi ministerele asumate de un partid sau altul.

Vreau să fie foarte clar că USR-PLUS vine la guvernare în rolul de partener, pe o pondere care trebuie să fie direct proporţională cu rezultatul alegerilor şi decizia cetăţenilor.

Considerăm că trebuie să existe o distribuţie echilibrată, acesta este principiul după care ne aşezăm la masa dialogului", a subliniat, marţi, Dan Barna.

Surse: Cum va arăta noul guvern. PNL - 8 ministere, USR - 5, UDMR - 3

Guvernul nu va rămâne în forma actuală, după alegerile parlamentare din 6 decembrie, iar noul Executiv va avea cel puţin 20 de ministere.

PNL nu renunţă la Finanţe, Justiţie, Transporturi, Economie şi Energie, Apărare, Externe, Dezvoltare şi Agricultură. Totodată, liberalii nu mai ţin neapărat de Ministerul Sănătăţii, care ar putea merge la USR-PLUS. La fel, şi Ministerul Educaţiei ar putea ajunge pe mâna USR.

De asemenea, celor 20 de miniştri li se vor adăuga şi doi vicepremieri, potrivit unor surse citate de Antena 3.

Împărţirea mandatelor în noul Parlament, după alegeri

PSD ar urma să aibă 110 mandate la Camera Deputaţilor şi 47 la Senat, fiind urmaţi de PNL, cu 93 la Cameră şi 41 la Senat.

Urmează apoi USR-PLUS, AUR şi UDMR, iar la Camera Deputaţilor, sunt în minortăţile care ar urma să beneficieze de 17 mandate, potrivit unei simulări făcute de social-democraţi.

×
Subiecte în articol: Dan Barna premier Nicolae Ciucă
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close