Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN România rămâne în frig. Locuitorii din marile orașe îngheață în apartamente din cauza avariilor și datoriilor

România rămâne în frig. Locuitorii din marile orașe îngheață în apartamente din cauza avariilor și datoriilor

În prag de iarnă, mii de români din Capitală şi alte mari oraşe rabdă de frig în apartamente. Datoriile la gaze şi cărbune, dar şi avariile care apar zilnic aruncă în haos sistemele centralizate de încălzire.

de Cristi Popovici    |    Ioana Mircea    |   

Soluţii pe termen scurt pentru această problemă nu are nimeni, aşa că oamenii apelează la clasicele calorifere pe ulei şi aeroterme. Folosirea lor, însă, îi face să depăşească plafonul de 255 de kilowaţi pe lună stabilit de guvern, astfel că s-ar putea trezi cu facturi uriaşe la curent.

În tot Bucureştiul, situaţia este critică. Din cauza ţevilor vechi, oricând pot apărea avarii care să lase în frig cartiere întregi. În cartierul Militari, de exemplu, unii locatari n-au avut deloc căldură, de când s-a lăsat frigul.

Sunt peste 700 de blocuri fără căldură în acest moment in București, din cauza avariilor și a lucrărilor de modernizare a rețelei. Din cei 1000 de km de conducte vechi care transportă apa caldă, doar 150 de km de țevi au fost înlocuite.

Ritmul actual al lucrărilor este de 50 de km modernizați anual. Asta înseamnă că restul de 850 de km vor fi înlocuiți in 17 ani. Prin urmare, primarul Capitalei le cere bucureștenilor care stau în frig să aibă răbdare.

"Oamenii trebuie să înțeleagă, legat de subiectul încălzirii, că nu s-a făcut nimic 30 de ani, că avem centrale din anii '60, conducte din anii '80 și că e prima administrație care se ocupă serios de problema asta", a afirmat Nicușor Dan.

Se anunţă o iarnă grea şi în alte oraşe. În Motru şi în Constanţa au fost probleme cu plăţile la gaze şi cărbuni, iar în Ploieşti avariile ţin mii de oameni în frig.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor