Antena 3 CNN Externe CNN: După atacurile cu drone ale Ucrainei, bloggerii și propagandiștii ruși pun presiune pe regimul Putin să folosească bomba nucleară

CNN: După atacurile cu drone ale Ucrainei, bloggerii și propagandiștii ruși pun presiune pe regimul Putin să folosească bomba nucleară

Adrian Dumitru
3 minute de citit Publicat la 18:00 04 Iun 2025 Modificat la 18:00 04 Iun 2025
CNN: După atacurile cu drone ale Ucrainei, bloggerii și propagandiștii ruși pun presiune pe regimul Putin să folosească bomba nucleară Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Întrebarea care rămâne pe buzele tuturor după loviturile îndrăznețe ale Ucrainei împotriva avioanelor aerodromurile rusești este cum va răspunde regimul de la Kremlin – până acum, regimul Putin a păstrat tăcerea, spunând doar că așteaptă rezultatul unei „investigații” formale. Furia este mult mai violent afișată, însă, în media rusești, unde bloggerii, „analiștii” și propagandiștii putiniști cer nici mai mult nici mai puțin decât o lovitură nucleară împotriva Ucrainei, scrie CNN.

„Acesta nu este un pretext, este un motiv clar pentru a lansa lovituri nucleare împotriva Ucraina”, spun bloggerii ruși „Two Majors” pe popularul lor canal de Telegram, la care sunt abonați peste un milion de ruși.

„După norul-ciupercă radioactiv putem să stăm să discutăm despre cine a mințit, cine a făcut greșeli și așa mai departe”, spune ei, referindu-se la „investigația” anunțată de Kremlin după acest atac.

Un alt blogger militar popular în Rusia, Alexander Kots, a cerut ca Rusia să „lovească cu toată forța pe care o are, indiferent care ar fi consecințele”.

Pe de altă parte, există și unele voci ale rațiunii în regimul putinist – Serghei Markov, analist politic a îndemnat la precauție și a avertizat pe rețelele sociale că folosirea armelor nucleare va duce la o „reală izolare politică”.

Desigur, extremiștii ruși cer în mod frecvent anihilarea nucleară a Ucrainei, în timp ce fac amenințări nucleare mai mult sau mai puțin voalate și la adresa statelor occidentale. Faptul că o fac din nou, mai ales după acest atac de succes al Ucrainei, nu este deloc surprinzător.

Totuși, ar fi greșit să ne complacem și să respingem toate amenințările nucleare rusești ca fiind pură propagandă. În fapt, există multe motive pentru care ar trebui să existe îngrijorare că de data aceasta, răspunsul rușilor ar putea fi devastator.

În primul rând, mulți observatori ruși au comentat cum că faptul că Ucraina a distrus un număr mare de bombardiere nucleare strategice poate fi interpretat drept o încălcare a liniei roșii nucleare a Rusiei.

Kremlinul și-a actualizat recent doctrina nucleară – cea care stabilește condițiile pentru lansarea bombei – statele care atacă infrastructură „critică” care „perturbă răspunsul potențial al forțelor nucleare” ar putea să declanșeze un răspuns nuclear.

Și propagandistul numărul unu al Moscovei, Vladimir Soloviov, a spus că operațiunea ucraineană este „motiv de răspuns nuclear”. Soloviov a cerut ca Rusia să lovească cu bombe nucleare palatul prezidențial din Kiev.

Oricare ar fi legalitatea unui răspuns nuclear în Rusia, barierele politice și operaționale rămân foarte ridicate – Kremlinul ar vedea un astfel de răspuns brutal ca fiind neviabil și impractic.

În primul rând, consecința ce a mai mare ar fi distrugerea rapidă a bunelor relații ale Rusiei cu partenerii săi esențial – China și India. În plus, e foarte probabil că un astfel de atac ar provoca un răspuns militar puternic împotriva forțelor armate ruse care încă ocupă Ucraina în est și sud.

Rusia vrea să-și „spele” imaginea după umilințele recente

Pe de altă parte, răspunsul Rusiei trebuie să fie unul care să-i „restaureze” capacitățile descurajare, iar presiunea va fi uriașă pe Kremlin din acest punct de vedere.

Nu e vorba doar de recentele atacuri cu drone care au umilit Rusia la ea acasă – ci și de atacul imediat de după, împotriva podului Kerci, care leagă Crimeea ocupată de restul Rusiei. Aceste umilințe dureroase pentru regimul de la Kremlin vin după ce ucrainenii au ocupat, vara trecută, o parte importantă de teritoriu rus în Kursk, prima oară când Rusia a fost ocupată de soldați străini de la Al Doilea Război Mondial încoace.

Între timp, atacurile săpămânale, dacă nu zilnice, ale dronelor ucrainene împotriva infrastructurii energetice rusești și aeroporturilor continuă să perturbe la scară largă viața de zi cu zi din Rusia.

În același timp, aliații Ucrainei au tot ridicat restricții față de folosirea armamentului livrat țării invadate, provocând și mai mult furia Kremlinului care-și vede constant așa-zise „linii roșii” încălcate.

Puțini mai au îndoieli că Kremlinul își doreste cu sete să răspundă decisiv. Întrebarea rămâne cum o va face.

Un fost ministru rus a declarat pentru CNN că cel mai probabil răspuns ar putea fi un nou „barbar” atac cu rachete conenționale și atacuri cu drone împotriva orașelor ucrainene, același tip pe care populația civilă a Ucrainei îl îndură deja de ani dezile.

„Nu este niciun alt fel de a răspunde, pentru că Rusia nu are capacitatea de a lansa o ofensivă militară masivă. Nu au suficienți oameni pentru asta”, a spus Vladimir Milov, fost ministru adjunct al energiei. El locuiește, acum, în afara Rusiei.

„Oamenii tot vorbesc de posibila utilizare a armelor nucleare și așa mai departe. Nu cred că așa ceva e pe masă. Dar, din nou, Putin a arătat de multe ori că e dispus să recurgă la barbarie și răzbunare”.

Cu alte cuvinte, opțiunea nucleară e foarte puțin probabilă, dar nu trebuie exclusă total.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole