Mesajul lui Daniel Funeriu pentru alegători
Daniel Funeriu: Eu am ca simbol electoral busola. În loc să spun oamenilor ce cred despre mine sau de ce cred că aș fi mai bun decât alții, vreau să spun povestea acestei busole. Bunicii mei, care m-au crescut – bunicul meu a luptat la Cotul Donului, una dintre cele mai mari tragedii ale armatei române, acolo, când s-au retras, toți ostașii s-au retras într-o direcție și i-au spus bunicului – Petre, hai cu noi! El a fugit în direcția opusă, spunându-le, eu mă duc dincolo că acolo fuge un colonel și are o busolă, eu mă iau după omul cu busola. Eugen Negrici, care este un scriitor din Râmnicu Vâlcea a descoperit în jurnalul tatălui său aceea și pvoeste spusă de colonelul respectiv. Când eram copil, auzeam povestea în fiecare duminică când bătrânii vorbeau între ei. Bunica mea a fost a doua busolă și mi-a spus un singur lucru – pruncule, învață, că ce ai în cap nu-ți ia nimeni. Și așa am făcut, după puteri, și, într-adevăr, nu mi-a luat-o nimeni. Nici măcar domnul Ursu când a vrut să sugereze că nu știu să vorbesc limba română. În 1988, când am plecat din România, singurul om din familia mea care s-a gândit că poate nu o să mai întorc, a fost bunicul meu și mi-a spus următorul lucru – pruncule, oriunde ai fi în lume, stai cu fruntea sus, că ești român, vă mulțumesc.
Adrian Ursu: E o pierdere pentru știință faptul că vreți să fiți președinte. Dvs. v-ați remarcat în postura de ministru al educației când ați răspuns jurnaliștilor într-o declarație de presă doar când vi se sufla. În ipoteza în care ajungeți președinte, tot după dictare? Cine v-ar sufla în ureche?
Daniel Funeriu: Să știți că există ceva să fii cercetător e un lucru formidabil, am crezut mereu că ea e cea mai incredibilă meserie din lume. Există ceva mult mai important decât să fii om de știință, să servești țara, referitor la chestiunea punctuală pe care ați spus-o, răspunsul e foarte simplu – 1. Nu-mi șoptește nimeni. 2. La acele imagini la care faceți referire, ar fi fost foarte important să știți că în acel moment doamna secretar de stat a cules niște date despre care nu puteam să știu - câți copii în județul Olt s-a întâmpla nu știu ce – și în loc să le spună ea, mi le-a spus mie. Un banal gest similar celor pe care dvs. le primiți în cască la fiecare emisiune când vi se spune vedeți că a trecut timpul. Asta-i tot. Vreau să știu câtă lume în această sală crede că am nevoie să mi se șoptească? Cine crede că n-am nevoie să mi se șoptească. Ați atins onoarea mea intelectuală, și nu o să las călcată în picioare, așa cum nu o să-mi las călcată în picioare și țara.
Mihai Gâdea: Dacă ajungeți președinte, rămânem pe poziția Comisia Europene? Putem să stabilim o relație la fel de bună și cu SUA și cu Bruxelles?
Daniel Funeriu: Există, referitor la taxe, o uniune vamală, deci tot ce ține de probleme de vamă se discută la nivelul UE. Să privim toate aceste chestiuni prin lentila interesului nostru, care este o Europă puternică. În 2008, SUA aveau un PIB de 19 trilioane de dolari, acum au 30. UE a crescut doar de la 18 la 19. E vorba și de dinamică: când noi reglementăm ștecherul la telefon, ei vin cu cipuri de cea mai înaltă performanță pentru AI. UE trebuie să-și redobândească magisterul inovației, să-și redobândească puterea economică și militară. Cred într-o alianță puternică cu SUA, care azi e pusă sub semnul întrebării. Să facem asta și nu doar să urmăm politicile de la Bruxelles.
Oana Zamfir: Dvs. v-ați dezis de regimul Băsescu abia după ce regimul s-a terminat? Ați plecat în 2014, când acesta s-a încheiat.
Daniel Funeriu: Eu nu îmi tranzacționez loialitățile, loialitatea mea a fost față de statul român. În funcțiile mele am făcut ceea ce am considerat corect pentru România. Am plecat de la Cotroceni în februarie 2014, nu m-am dezis nici măcar o secundă, nici pentru un vot, nici pentru un milion, de lucrurile bune în care am crezut când am fost europarlamentar sau ministru.
Oana Zamfir: Erați fidel statului paralel.
Daniel Funeriu: Știți cum îl chema pe singurul ministru care nu a semnat protocolul cu SRI? Daniel Funeriu. La cabinetul ministrului veneau documente și mi s-a spus că nu există bază legală pentru acest protocol. La revedere.
Berta Popescu: V-a cerut cineva să semnați protocoalele de la SRI? Ați avut vreo discuție cu cineva de la SRI?
Daniel Funeriu: Nu, niciodată
Funeriu: Am băut whiskey cu Traian Băsescu
Cătălina Porumbel: Ați devenit celebru pentru că ați calculat viteza cu care Traian Băsescu a lovit un copil. Ați fost și consilierul lui, ați calculat și viteza cu care bea alcool?
Daniel Funeriu: Am băut o singură dată un whiskey cu domnul președinte Traian Băsescu. Ca om de știință vă spun ca să tragi o concluzie întotdeauna faci mai multe experimente, dintr-un singur experiment să trag o concluzie nu prea e o metodă științifică. Știu că există această legendă că spunea ce e de făcut, în cazul meu a fost invers, eu spuneam că vreau să fac ceva în educație el spunea tu ești ministru, eu susțin reforma, fă ce vrei. Știu că relația mea cu Antena 3 a fost tensionată din cauza relației cu Traian Băsescu și profit ca să o clarific, eu am crezut în agenda de reformă a lui Traian Băsescu. Când am constatat, în 2014, că lucrurile nu mergeau exact cum am văzut eu, că există o bifurcație între ce cred eu că e corect și ce cere domnul președinte, am ieșit din viața publică, contracandidând-o pe doamna Elena Udrea la președinția PMP, pentru că eu am vrut să ies din viața publică drept.
Am stat alături de statul român, cât timp am avut funcție publică nu există act sau declarație făcută de mine care să facă vreun compromis cu corupția. Am sesizat anumite lucruri și m-am despărțit frumos, am zis „asta e viziunea mea”. N-am văzut oameni în stradă care să zică „Bravo, Funeriu, ai făcut un lucru bun”. Când am văzut că nu mai e o aliniere politică între ceea ce eu cred și oamenii din jurul meu, mi-am văzut de treburile mele. Când am sesizat că ceva nu e în regulă, n-am aruncat cu noroi, am ieșit frumos, contracandidând și marcând public dezacordul în mod civilizat. Dacă aș fi avut cea mai mică dovadă sau suspiciune că ceva nu e în regulă într-o zonă pe care o cunosc, lucrul ăsta s-ar fi știut de către organele competente.
Funeriu: Mi s-a sugerat să mă retrag
Cătălina Porumbel: Este adevărat că vi s-a cerut să vă retrageți ca să îl sprijiniți pe Nicușor Dan?
Daniel Funeriu: Nu mi s-a cerut, mi s-a sugerat, de către Eugen Tomac. M-a sunat, am ieșit 3 minute și m-am văzut cu el, i-am zis ce e cu candidatura mea și m-a întrebat dacp m-ar interesa o discuție, că el mă apreciază și crede că aș fi un președinte mai bun. I-am spus stop, pentru că dacă el crede că aș fi un președinte mai bun decât Nicușor Dan, mă minte ori pe mine, ori pe el. Cam acum două săptămâni s-a întâmplat. Dl. Tomac mi-a spus că nu are mandat.
Lui Nicușor Dan i-am dat mesaj și i-am spus să nu mă mai copieze. Nu mi-a răspuns.
Cătălina Porumbel, jurnalist Antena 3 CNN: Numele dvs. este legat de dezvăluirea apărută în revista Nature că Victor Ponta și-a plagiat teza de doctorat. Ponta spune că dvs. ați fost sursa anonimă a revistei. Cum ați demonstrat că a plagiat?
Daniel Funeriu: Eu public articole științifice în Nature unde e aproape imposibil să publici, eu cu asta mă ocup. Vă spun exact care e sursa – o dezvălui – Victor Ponta, el e sursa. (...) Am o întrebare pentru Ponta, și o pun public. Dacă el spune că eu m-am dus la Nature, lui cine i-a spus asta, el era prim-ministru, eu eram consilier prezidențial. Când știu ceva, eu spun, când nu știu întreb. Eu nu umblu cu strategii de sugestie cum face Nicușor Dan cu sondaje aruncate pe piață ca să sugerezecă dacă nu se retrag ceilalți se întâmplă cataclismul că nu știu românii cu cine să voteze. Îi pun această întrebare lui Victor Ponta.
Răzvan Dumitrescu: Ați spus pe Facebook că România nu joacă nimic pe plan extern, în afară de participarea la reuniuni. Pentru că președintele ale principala președinte de coordonator al politicii externe, în situația în care tensiunile dintre SUA și Europa escaladează, iar cerințele celor două părți către România sunt contradictorii, ce alegeți?
Daniel Funeriu: Sunt un atlantinst convins, cred că relația dintre SUA și Europa e fundamentală și trebuie să facem toate eforturile să nu fie pierdută. România trebuie să fie un liant al acestei relații, ar trebui să ne pregătim pentru acest moment pentru că era previzibil.
Răzvan Dumitrescu: Dacă ajungeți președinte și puneți mâna pe telefon, vă răspunde cineva de la Washington?
Daniel Funeriu: Nu știu răspunsul la această întrebare. Eu nu sunt Ponta să zic că știu eu un băiat acolo, eu vă spun realitatea. În acest moment în care vorbim e clar că relația cu SUA nu e ce ar trebui să fie. Pot să vă spun că de la celebra dezbatere Biden-Trump, Trump pornește cu o șansă în alegeri, diplomații români trebuiau să fie la ușă de atunci.
Răzvan Dumitrescu: Ar trebui să avem și un emisar special în relația cu SUA? Ce notă i-ați da ministrului de Externe?
Daniel Funeriu: Emisarul special nu văd de ce, eu n-am găsit în Constituție așa ceva. Vă spun altceva, ai președinte, ai prim-ministru, ai ministru de externe, ambasador, de ce să mai ai și emisar? Domnul Hurezeanu nu e responsabil pentru ce nu s-a făcut luni de zile, dar trebuie un dialog și timpul fuge repede, sper să o facă Hurezeanu.
Sergiu Cora, jurnalist Antena 3 CNN: Într-o emisiune ați fost rugat să vă descrieți și ați spus „tigrul e liber dar trebuie să alerge de dimineață până seara, boul nu e liber, dar sfârșește la abator. Eu sunt omul care a ales să fie tigru”. Tigrul aleargă după propriul interes, la fel veți alerga și dvs.?
Daniel Funeriu: Am văzut și eu acest citat, nu mă dezic de ce am spus, dar nu am văzut să fi spus că eu sunt tigrul. Ca orice metaforă, cred că e adevărat ce am spus. Am fost întrebat să mă autocaracterizez.
Discuția esențială în aceste alegeri este despre independență, pentru că nimeni nu mai vrea în fruntea statului pe cineva care să fie omul cuiva. Eu am fost mereu propriul meu stăpân. Nu am găsit o caracterizare mai bună a vieții mele, oricât de dificilă a fost. Nu mi-a fost ușor la 17 ani să părăsesc țara de unul singur și, ca să-mi susțin studiile, să mă trezesc la patru dimineața să car lăzi, să am vânătăi pe brațe și să mă ia la mișto colegii de liceu spunând „E, iar ți-ai făcut tatuaje.”
Am fost liber și când am fost ministrul Educației și toată lumea spunea – „Nu pune camere la BAC, lasă-i în pace pe plagiatori.” Dar pentru că am fost un om liber, voi face tot ce voi considera corect pentru mine, pentru familia mea și pentru țara mea.
Dacă întrebarea, așa cum ați sugerat, este dacă vreau această funcție pentru un interes personal, vă spun următorul lucru: e greu să fii candidat la președinția României, pentru că trebuie să-ți faci o autoexaminare mai grea decât orice examen, mai grea decât susținerea unui doctorat cu un laureat Nobel, mai grea decât orice interviu, pentru că e o luptă cu tine însuți.
Eu, dacă am convins-o pe soacră-mea, ce să mai zic, poate reușesc să conving și cinci milioane de oameni.
Nu mă văd ca fiind un tigru. Mă cheamă Daniel, iar povestea este cu Daniel în groapa cu lei. Nu știu cine sunt leii, dar știu cine sunt hienele.
Nu știu cine sunt leii, dar știu cine sunt hienele. Uitați-vă în jur, cine conduce România astăzi? Eu m-am uitat și, dacă nu aș fi văzut hiene… Eu le-am numit pretențios elite extractive – care extrag, în loc să creeze.
Ce a făcut Funeriu cât nu a fost în politică
Daniel Funeriu: M-ați întrebat ce-am făcut. Știți ce aia benfotiamină? După ce am plecat de la Cotroceni, m-am întors în cercetare și am făcut motoare moleculare. E unarticul în Nature – e o chestie genială, un gel pe care când îl luminezi cu lumină albastră se strânge și când îl luminezi cu lumină roșie se extinde. Deci el pulsează în funcție de lungimea de undă a luminii – era interesată Loreal, până la urmă nu s-a concretizat, pentru că s-au gândit că facem o cremă și când bate lumina pe crema asta, se strânge și devine pielea mai întinsă. Tare, nu? După care, după ce am lucrat în cercetare fundamentală în Franța, m-am întors la meseria mea.
De ceva vreme, din 2017, UE are o misiune diplomatică în Republica Moldova pentru a o sprijini în drumul său pro-european, de atunci activez în această misiune diplomatică dar în ultima vreme am avut, în paralel și un proiect la Unibuc unde am făcut benfotiamina, împreună cu fosta mea doctorandă și colaboratoare, care e un derivat al vitamine B1, o firmă din București care face ingrediente farmaceutice avea probleme cu sinteza benfotiamine și a zis e o reacție chimică pe care am dezvoltat-o și a funcționat.
Daniel Funeriu: Propunerea lui Nicușor Dan e o ofensă adusă românilor
Daniel Funeriu: Propunerea lui Nicușor Dan mi se pare că e o ofensă adusă românilor, pentru că genul ăsta de propunere care, de fapt, înseamnă „hai să facem niște acorduri ascunse le spune românilor – măi, nu știți voi ce-i mai bine să votați, vă spunem noi care e soluția pe care o negociem, tu dai aia, eu dai aia”. Deci cred că e o ofensă adusă electorilor pentru că trebuie să înțelegem un lucru esențial – anularea acestor alegeri a fost un cataclism democrati,c iar felul în c are ieșim determină cum vom reconstrui statul, pentru că trebuie econstruit pentru ca un astfel de cataclism să nu se mai întâmple.
De aceea mi se pare o ofensă să spui electoratului nu știți voi acolo, habar n-aveți ce trebuie votat, ne înțelegem noi aici câțiva băieți. Mai e un lucru, nu vă dă senzația că e o luptă între găști. Se luptă să vadă care are influența mai mare și scoatem din joben iepurele. Nu-s de acord la nivelul fundamental, cu atât mai puțin în acest moment când trebuie să fim transparenți.
Daniel Funeriu, candidat la alegerile prezidențiale, este prezent, miercuri, la dezbaterea „Un președinte în fața națiunii”, în direct de la Palatul Parlamentului.
Fost ministru al Educației în Guvernul Boc II, Funeriu candidează independent la alegerile prezidențiale din 2025. Numele lui a fost vehiculat inițial pe lista coaliției de guvernare pentru scrutinul din 4 mai, însă nu a mai fost luat în calcul, astfel că s-a decis să candideze pe cont propriu.