Antena 3 CNN Life De ce nu ar mai trebui să lăsăm bacşiş la restaurant

De ce nu ar mai trebui să lăsăm bacşiş la restaurant

Gestul de a oferi bacşiş era iniţial o răsplată pentru serviciile excepţionale prestate de ospătari, coafeze sau taximetrişti, pentru ca apoi să devină aproape obligatoriu.

Economiştii şi specialiştii în marketing spun că această practică face mai mult rău decât bine, potrivit Huffington Post.

Huffington Post

Citeste mai mult: adev.ro/pbj95l

Când lăsăm bani în plus pentru anumite servicii, practic ne cumpărăm dreptul de a evita dezaprobarea şi sentimentul de vinovăţie, cred specialiștii.

Există multe motive pentru care ea ar trebui stopată: Încurajează oferirea de salarii mici ospătarilor. Mizând pe bacşiş, patronii de restaurante şi baruri oferă angajaţilor salarii foarte mici - de regulă, salariul minim pe economie.

Bacşişul este discriminatoriu. Orice ospătar ştie că bacşişul este imprevizibil şi reflectă prea puţin calitatea serviciilor oferite clienţilor. De foarte multe ori, aspectul fizic al chelnerului este mai important decât orice alt criteriu.

De exemplu, că blondele suple, cu un bust generos primesc mai mult bacşiş de la clienţi – a demonstrat lucrul acesta Michael Lynn, de la Universitatea Cornell (SUA), în urma unui studiu la care au participat 432 de ospătăriţe.

 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei