Antena 3 CNN Externe Miniștrii de finanțe din G7 au stabilit procentul minim cu care vor fi taxați giganții tehnologici precum Google și Amazon

Miniștrii de finanțe din G7 au stabilit procentul minim cu care vor fi taxați giganții tehnologici precum Google și Amazon

Membrii G7, grup care reunește cele mai dezvoltate economii ale lumii, au ajuns la un acord "istoric" asurpa taxării companiilor multinaționale.

de Adrian Iclozan    |   

Anunțul a fost făcut sâmbătă de ministrul britanic de finanțe, Rishi Sunak (foto), în contextul reuniunii omologilor din G7, desfășurată la Londra.

Participanții la reuniune au convenit în principiu asupra unei taxe minime de 15% pentru câștigurile corporațiilor.

"După ani de discuții, miniștrii de finanțe din G7 au ajuns la un acord istoric de reformă a sistemului global de taxe, pentru a răspunde cerințelor din era digitală", a spus Rishi Sunak.

Potrivit ministrului britanic, înțelegerea creează un cadru de concurență echitabil pentru companiile multinaționale.

Între multinaționalele vizate se numără giganți tehnologici precum Amazon și Google.

Decizia, odată implementată, ar urma să aducă guvernelor miliarde de dolari pentru plata datoriilor acumulate în timpul pandemiei de COVID.

Acordul agreat de Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Canada, Italia și Japonia, va presa și alte state să se ralieze acestei măsuri, inclusiv la reuniunea G20 de luna viitoare.

Pentru a funcționa, taxarea minimă a multinaționalelor ar trebui să fie implementată global

Guvernele se confruntă de mulți ani cu provocarea taxării companiilor globale care operează în mai multe țări. 

Provocarea a crescut odată cu dezvoltarea companiilor tehnologice. 

În prezent, companiile își pot constitui sucursale în state cu un nivel scăzut al taxării și își pot declara profiturile în aceste state. 

Asta înseamnă că o multinațională plătește taxele locale pe profit, chiar dacă profiturile vin în principal din operațiuni derulate în alte părți.

Acordul de sâmbătă urmărește să stopeze acest fenomen prin următoarele mecanisme.

Mai întâi, o taxă globală minimă pentru multinaționale ar împiedica țările să concureze pentru atragerea companiilor printr-o fiscalitate redusă.

Apoi, reglementările vizează să determine companiile să își plătească taxe în țările unde își vând produsele sau serviciile, mai degrabă decât acolo unde aleg să își declare profiturile.

Taxa de 15%, propusă inițial de administrația Joe Biden

Luna trecută, Departamentul american al Trezoreriei a propus o taxă globală de minimum 15, menită să corecteze lacunele taxării internaționale în cazul multinaționalelor.

Potrivit instituției citate, în condițiile actuale, în care statele se întrec să ofere taxe scăzute corporațiilor globale, sunt subminate eforturile SUA și ale altor state de colecta mai multe venituri necesare investițiilor importanță critică.

Subiecte în articol: G7 taxe Google Amazon
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are