Antena 3 CNN Coronavirus Grecia a redeschis terasele, cafenelele si restaurantele după o pauză de șase luni

Grecia a redeschis terasele, cafenelele si restaurantele după o pauză de șase luni

După o pauză de şase luni în care au rămas închise, cafenelele şi restaurantele din toată Grecia şi-au redeschis terasele, luni, într-o zi cu temperaturi specifice sezonului estival.

de Mia Lungu    |   

Redeschiderea teraselor a avut loc luni cu respectarea unor măsuri stricte: angajaţii vor trebui să facă teste rapide COVID-19, o dată pe săptămână, şi să poarte măşti sanitare. 

Cel mult şase persoane sunt autorizate la fiecare masă, iar închiderea teraselor este prevăzută la ora locală 23:00 pentru a respecta interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, aflată încă în vigoare la nivel naţional.

În piaţa Kolonaki, situată într-un cartier luxos din Atena, terasele s-au umplut treptat cu clienţi luni, o zi de sărbătoare în Grecia, după Paştele ortodox sărbătorit duminică, realtează AFP.

Aşezat la o masă a cafenelei Da Capo, Andreas Riminiotis s-a declarat bucuros că a putut să îşi reia astfel "obiceiurile" şi "o viaţă normală".

"Înainte de închiderea cafenelelor în noiembrie, veneam în fiecare dimineaţă să îmi beau cafeaua aici şi să discut cu prietenii. Era modul meu preferat de a îmi petrece timpul, remediul meu pentru toate grijile!", a dezvăluit acest pensionar grec, care a primit cea de-a doua doză a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania Pfizer, în urmă cu câteva săptămâni.

"Eram în şomaj de şase luni, mă învârteam în cerc, eram deprimat"

"Astăzi, am impresia că trăiesc din nou, că am înviat", a glumit el, făcând trimitere la Paştele ortodox, celebrat în Grecia weekendul trecut.

Yannis Karagiannakis, care este chelner, s-a declarat uşurat că a putut să îşi reia activitatea profesională. "Eram în şomaj de şase luni, mă învârteam în cerc, eram deprimat", a mărturisit el.

Cel puţin 330.000 de persoane lucrează în Grecia în acest sector de activitate. Potrivit preşedintelui sindicatului din industria restaurantelor, Yorgos Kavvathas, zeci de restaurante, baruri şi cafenele au fost deja închise definitiv în centrul Atenei şi în Salonic. Şase unităţi din zece din această industrie sunt ameninţate cu închiderea definitivă.

"20% din stabilimente nu dispun de terase", a precizat Yorgos Kavvathas, care se declară îngrijorat pentru supravieţuirea acestor unităţi.

MAE anunţă care sunt condiţiile de călătorie în Bulgaria, Grecia şi Turcia

Potrivit MAE, persoanele care călătoresc în Grecia nu mai au nevoie de test PCR la intrarea în țară dacă au trecut două săptămâni de la data efectuării vaccinului anti-COVID-19. În Bulgaria şi Turcia însă, călătorii trebuie să prezinte în continuare un test PCR negativ.

„Până la data de 26.04.2021, toate persoanele care vor sosi pe cale aeriană şi rutieră în Republica Elenă sunt obligate să prezinte rezultatul (în limba engleză şi cu datele de identificare ale persoanei testate) unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore de la data prelevării şi a formularului PLF ori a dovezii de vaccinare (în limba engleză) cu unul dintre vaccinurile autorizate, cu condiţia să fi trecut minimum 14 zile de la rapel”, informează MAE.

În Grecia se discută relaxarea unor măsuri de siguranţă sanitară începând cu data de 1 mai. În Bulgaria, pe de altă parte, testul PCR rămâne obligatoriu în ciuda vaccinului.

„Începând cu data de 29 ianuarie 2021 şi până la data de 30 aprilie 2021, toate persoanele (inclusiv cetăţenii români) care doresc să călătorească în Republica Bulgaria, indiferent de statul din care se deplasează, pot intra pe teritoriul acestui stat cu condiţia prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii”, arată tot MAE. Situaţia este similară şi pentru Turcia, unde, chiar şi vaccinaţi, turiştii trebuie să prezinte un test PCR negativ la intrarea în ţară.

Potrivit surselor din turism, din cauza creşterii numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, este posibilă înăsprirea măsurilor de acces în această ţară.

 

Subiecte în articol: Grecia redeschis
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei