Antena 3 CNN Economic Un român cu salariul mediu este nevoit să aloce banii pe trei luni pentru a-și întreține mașina

Un român cu salariul mediu este nevoit să aloce banii pe trei luni pentru a-și întreține mașina

Taxele pentru a întreține o mașină personală au devenit atât de mari încât un român cu salariul mediu este nevoit să aloce banii pentru aproximativ trei luni doar pentru întreținerea unui autoturism.

de Ioana Mircea    |   

Pentru a utiliza un autoturism cu o valoare de aproximativ 10.000 de euro, de exemplu, costurile obligatorii anuale pe care românii trebuie să le achite includ RCA-ul -1500 de lei, ITP-ul - 100 de lei, rovinieta - 100 de lei, impozit - 100 de lei, parcările în funcție de zonă - 500 de lei, schimbul anvelopelor de la un sezon la altul - 200 de lei, spălarea mașinii - 250 de lei, reviziile - 800 de lei și combustibilul pentru un plin pe lună - 4550 de lei.

În total, peste 8000 de lei, sumă în care nu au fost incluse diverse reparații a căror valoare medie este de - 1800 de lei și alte cheltuieli, precum asigurarea CASCO - 1800 lei.

Pentru a acoperi toate aceste cheltuieli, un proprietar al unui autovehicul trebuie să scoată din buzunar peste 13.000 de lei anual, echivalentul a aproximativ trei salarii medii.

Citește și: Consiliul Concurenței: Prețurile medii ale alimentelor de bază au scăzut cu până la 43% în prima săptămână din august

"Mulți șoferi nu țin o evidență centralizată a documentelor care expiră, precum RCA, ITP sau rovinieta, ajungând să plătească amenzi care sporesc cheltuielile cu un autovehicul, și așa semnificative” a declarat Cristian Astaloș, fondator MyCar Assistant.

Ponderea costurilor de întreținere ale unui autoturism fiind împărțită între mentenanță (63%) și reparații (37%). Cele mai înregistrate operațiuni de service sunt schimburile de uleiuri și filtre, pentru care se alocă în jur de 450 de leii, potrivit hotnews.ro.

Subiecte în articol: masina salariul mediu
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea