Antena 3 CNN Externe Japonia protestează împotriva Rusiei pentru oprirea discuțiilor privind tratatul de pace Al Celui de-al Doilea Război Mondial

Japonia protestează împotriva Rusiei pentru oprirea discuțiilor privind tratatul de pace Al Celui de-al Doilea Război Mondial

Japonia a reacționat marți, după ce Rusia s-a retras din negocierile privind tratatul de pace cu Japonia și a înghețat proiectele economice comune legate de disputate insulele Kurile din cauza sancțiunilor japoneze asupra invaziei Ucrainei de către Rusia.

de Alexandra Ionescu    |   

Rusia și Japonia nu au pus capăt oficial ostilităților din cel de-al Doilea Război Mondial din cauza conflictului lor asupra insulelor, capturate de Uniunea Sovietică la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Japonia a impus sancțiuni împotriva a 76 de persoane, șapte bănci și alte 12 organisme din Rusia, cel mai recent vineri, și a inclus oficiali din apărare și exportatorul său de arme de stat, Rosoboronexport. 

Rusia nu va continua negocierile cu Japonia privind un tratat de pace „în condițiile actuale”, a declarat luni Ministerul său de Externe, invocând „pozițiile deschis neprietenoase ale Japoniei și încercările de a dăuna intereselor țării noastre”.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a spus că se opune ferm deciziei Rusiei, considerând-o „nedreptă” și „complet inacceptabilă”, potrivit Reuters.

„Întreaga situație a fost creată de invazia Ucrainei de către Rusia, iar răspunsul Rusiei de a împinge acest lucru în relațiile Japonia-Rusia este extrem de nedreaptă și complet inacceptabilă”, a spus el, adăugând că atitudinea Japoniei față de căutarea unui tratat de pace a rămas neschimbată și a protestat împotriva deciziei ruse.

„Japonia trebuie să continue cu hotărâre să sancționeze Rusia în cooperare cu restul lumii”, a spus el.

Kishida, întrebat mai târziu despre cooperarea economică cu Rusia, a spus că Japonia apreciază orice oportunitate de a asigura o aprovizionare cu energie ieftină - o referire la proiectele energetice din Sakhalin, după retragerile Shell (SHEL.L) și Exxon Mobil (XOM.N). 

Secretarul șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, a declarat că Japonia a depus un protest la ambasadorul Rusiei în Japonia, iar mai târziu viceministrul de externe al Japoniei l-a chemat pe ambasadorul, Mihail Galuzin, la minister pentru a depune un protest.

Galuzin a fost citat ulterior de ziarul Asahi Shimbun spunând că, având în vedere situația privind recentele „acțiuni neprietenoase”, Rusia nu avea intenția de a continua negocierile.

Japonia a anunțat săptămâna trecută planuri de revocare a statutului de cea mai favorizată națiune comercială a Rusiei și de a interzice importurile anumitor produse. 

Anul trecut, președintele Vladimir Putin a spus că atât Tokyo, cât și Moscova își doresc relații bune și că este absurd că nu au ajuns la un acord de pace.

În 2020, constituția Rusiei a fost modificată pentru a interzice predarea teritoriului unei puteri străine. 

Rusia s-a retras, de asemenea, din discuțiile cu Japonia despre proiecte de afaceri comune pe insulele Kurile și a pus capăt călătoriilor fără viză pentru cetățenii japonezi, a declarat ministerul său de externe.

Subiecte în articol: Rusia japonia sanctiuni tratat
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic