Antena 3 CNN International News Joe Biden și Emmanuel Macron, prima discuție după scandalul submarinelor

Joe Biden și Emmanuel Macron, prima discuție după scandalul submarinelor

Președintele american Joe Biden a vorbit miercuri cu omologul său francez, Emmanuel Macron, pentru prima dată după declanșarea crizei politice majore între cele două țări, ca urmare a încheierii pactului trilateral AUKUS.

de Adrian Iclozan    |   

Pactul dintre SUA, Marea Britanie și Australia confirmă angajamentul semnatarilor de a echipa cât mai repede posibil marina militară australiană cu submarine cu propulsie nucleară.

Pe de altă parte, AUKUS pune capăt unui contract franco-australian, prin care Parisul vindea, pe zeci de miliarde de dolari, australienilor, 12 submarine militare cu propulsie clasică.

Potrivit CNN, convorbirea telefonică Macron - Biden a durat 30 de minute. Sursa citată relatează că Biden pare să fi recunoscut că SUA au greșit în felul cum au abordat discuțiile.

Declarație comună: Situația ar fi avut de câștigat de pe urma consultărilor deschise între aliați

O declarație comună SUA - Franța, dată publicității după dialogul celor doi lideri, susține că Biden și Macron au convenit că "situația ar fi avut de câștigat de pe urma unor consultări deschise între aliați pe teme de interes strategic pentru Franța și partenerii noștri europenei".

"Președintele Biden și-a reînnoit angajamentul continuu în această privință", precizează documentul.

Biden și Macron urmează să se întâlnească față în față în Europa, la finele lunii viitoare.

Președintele american și-a planificat deja să participe la reuniunea G20 de la Roma la sfârșitul lui octombrie iar o sursă oficială arată că se presupune că întâlnirea dintre cei doi lideri va avea loc aici.

CNN comentează că recunoașterea greșelii de către SUA, în textul declarației oficiale, chiar dacă indirect, este un gest rar și semnalează cât de serios tratează ambele părți disputa diplomatică.

Cel mai scăzut nivel al relațiilor franco-americane de la începutul celui de-al doilea război din Irak

Sursa citată precizează că în prezent relațiile din Paris și Washington se află la cel mai scăzut nivel de la episodul "cartofilor franțuzești", la începutul celui de-al doilea război din Irak.

Ostilitatea la nivel politic s-a transmis la nivelul publicului larg iar cunoscuții cartofi prăjiți pai, numiți de multă vreme în SUA "French fries" (cartofi franțuzești), au fost rebotezați "Freedom fries", pentru a elimina referința franceză.

Totuși, conflictul dă semne de atenuare.

Președintele francez a acceptat să îl trimită pe ambasadorul Philippe Etienne înpoi la Washington, după ce l-a rechemat pentru consultări la apogeul scandalului AUKUS.

Biden, surprins de reacția "exagerată" a Franței

La rândul său, Biden a exprimat sprijin pentru "importanța unei apărări europene mai puternice și cu capabilități mai ample. CNN notează, că, potrivit unor surse din actuala administrație, liderul de la Washington a fost surprins de reacția "exagerată" a Franței.

Spre deosebire de alți lideri politici internaționali, Emmanuel Macron nu participă la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, desfășurată săptămâna aceasta la Washington.

El a invocat rațiuni pandemice.

Premierul australian Scott Morrison a confirmat că nu va discuta cu Macron pe parcursul evenimentului de la Washington.

Subiecte în articol: Emmanuel Macron Joe Biden
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"