Antena 3 CNN Externe Scandalul submarinelor, faza pe insulte. Britanicii, numiți "a cincea roată la căruță" și "oportuniști" de ministrul francez de externe

Scandalul submarinelor, faza pe insulte. Britanicii, numiți "a cincea roată la căruță" și "oportuniști" de ministrul francez de externe

Ministrul francez de externe a acuzat Australia și Statele Unite că au mințit în legătură cu noul pact trilateral de securitate, care a determinat Parisul să-și recheme ambasadorii din aceste două țări.

Scandalul submarinelor, faza pe insulte. Britanicii, numiți "a cincea roată la căruță" și "oportuniști" de ministrul francez de externe
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    19 Sep 2021   •   12:29

Într-un interviu pentru postul TV France 2, ministrul Jean-Yves Le Drian le-a acuzat pe cele două state de "duplicitate, dispreț și o trădare gravă a încrederii".

Pactul trilateral, numit AUKUS, urmează să faciliteze Australiei dotarea cu submarine cu propulsie nucleară. Consecința pactului a fost că a fost anulată o înțelegere anterioară între Paris și Canberra, prin care marina militară australiană urma să primească 12 submarine franceze cu propulsie clasică.

Anularea acordului înseamnă o pagubă de zeci de miliarde de dolari pentru Franța și explică parțial vehemența Parisului, care s-a manifestat mult dincolo de standardele limbajului diplomatic.

În plus față de consecințele economice, Franța a fost informată de AUKUS cu doar câteva ore înainte de anunțul oficial.

Ministru francez: Este o criză gravă în derulare

În interviul difuzat sâmbătă, ministrul francez a afirmat că între aliați se desfășoară "o criză gravă".

"Faptul că pentru prima dată în istoria relațiilor dintre SUA și Franța ne rechemăm ambasadorul pentru consultări arată magnitudinea crizei politice care există între țările noastre", a indicat Le Drian.

Ambasadorii francezi din SUA și Australia au fost rechemați pentru "reevaluarea situației" însă Parisul nu a considerat necesar să-l recheme și pe ambasadorul francez la Londra, deși Marea Britanie face parte din AUKUS.

Ministrul francez a spus că Londra practică "un oportunism constant" și a sugerat că ar fi un partener secundar în AUKUS, alăturându-se acestei înțelegeri pentru a-și demonstra rolul în epoca post-Brexit.

"Marea Britanie este un fel de a cincea roată la căruță în acest mecanism", a afirmat Le Drian.

Limbajul "nediplomatic" al ministrului arată că Parisul nu este pregătit să lase criza să se atenueze, comentează presa britanică.

Ministrul britanic de externe: Steagul britanic, pe scena lumii în această toamnă

La rândul său, Londra își apără poziția în AUKUS.

Într-un material publicat în The Telegraph, Liz Truss, noul ministrul de externe britanic susține că pactul AUKUS arată "pragmatismul" britanic în apărarea intereselor naționale și în abordarea practicilor incorecte și a acțiunilor nocive ale Chinei.

Truss susține că Marea Britanie "se poziționează în centrul unei rețele de parteneriate economice, diplomatice și de securitate" și că începutul acestei toamne va surprinde Marea Britanie "punându-și steagul pe scena lumii".

Ziarul care găzduiește opiniile ministrului Truss britanic adoptă o atitudine chiar mai agresivă.

"Totuși, cineva trebuie să își asume responsabilitatea și să apere legea internațională, să susțină drepturile țărilor mici, amenințate de vecini aroganți. Cineva trebuie să protejeze principiile suveranității naționale și ale inviolabilității teritoriale. Ca și altă dată, se pare că responsabilitatea apărării libertăților cade pe umerii democrațiilor vorbitoare de limba engleză", se spune în editorialul semnat de Daniel Hannan în The Telegraph.

Articolul este intitulat "Franța nu este un partener de încredere al țărilor de limbă engleză care apără democrația".

Australia iese la atac

Acuzați de Franța pentru "minciuni, duplicitate și dispreț", alături de SUA, oficialii australieni contraatacă.

Premierul australian Scott Morrison a declarat că Franța ar trebui să știe că guvernul australian avea "îngrijorări serioase și profunde" în legătură cu submarinele franceze.

"Cred că aveau toate motivele să știe că, la rândul nostru, aveam îngrijorări serioase și profunde privind capacitățile acestor submarine, de faptul că nu corespundeau intereselor noastre strategice și am spus foarte clar că vom lua o decizie pe baza intereselor noastre strategice. Desigur, este un motiv de mare dezamăgire pentru guvernul francez, și le înțeleg dezamăgirea. Dar, în același timp, la fel ca orice altă națiune suverană, Australia trebuie să ia decizii conforme cu interesele sale naționale", a declarat prim-ministrul australian Scott Morrison.

Detaliile pactului AUKUS au fost puse la punct după negocieri laborioase la Summit-ul G7 desfășurat în iunie la Carbis Bay, în Anglia iar fostul ministrul de externe britanic, Dominic Raab, ar fi intermediat înțelegerea, în pofida avertismentelor că va afecta relațiile cu Franța și China, scrie The Telegraph.

Raab este în prezent titular al portofoliului Justiției și vicepremier în guvernul de la Londra. 

Foto: Miniștrii de externe francez, Jean-Yves Le Drian (stânga), britanic, Liz Truss (centru) și prim-ministrul australian Scott Morrison (dreapta)

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close