Antena 3 CNN Actualitate Anunțul făcut de Klaus Iohannis despre varianta demiterii Laurei Codruța Kovesi

Anunțul făcut de Klaus Iohannis despre varianta demiterii Laurei Codruța Kovesi

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că nu crede că cel care o poate face din punct de vedere legal va solicita revocarea procurorului general şi a şefei DNA. Preşedintele a spus că este ”foarte mulţumit” de procurorul general şi procurorii şefi ai DNA şi DIICOT.

Preşedintele a spus că nu este pentru prima dată când CCR constată că a existat un conflict, făcând referire decizia Curţii Constituţionale care a constatat existenţa unui conflict juridic între DNA şi Guvern. Șeful statului a ţinut să precizeze că nu crede că trebuie luate ”decizii administrative” în urma deciziei CCR.

”Trebuie luată ca atare decizia, studiată motivarea şi aplicată în continuare”, a adăugat preşedintele. Klaus Iohannis a afirmat că este ”foarte mulţumit” de procurorul general şi procurorii şefi ai DNA şi DIICOT.

Şeful statului a mai declarat că nu crede că cineva va solicita revocarea procurorului general şi a procurorului şef al DNA. Preşedintele a spus că e bine să se facă din când în când evaluări, dar că nu crede că va solicita ”cel care din punct de vedere al legii poate să o facă” revocarea lui Lazăr şi Kovesi.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat joi că ministrul Justiţiei nu i-a cerut demisia la întâlnirea pe care au avut-o miercuri, iar discuţia a fost "foarte clarificatoare şi pozitivă, ceea ce este un fapt bun”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întâlnit, miercuri, cu procurorul general, Augustin Lazăr, discuţiile având loc la câteva zile după ce Toader a spus că va discuta atât cu procurorul general, cât şi cu procurorul-şef al DNA despre ancheta privind OUG 13 şi decizia Curţii Constituţionale, care a constatat că s-a încălcat legea în acest caz.

Ministrul Justiţiei a declarat duminică, la Antena 3, că va avea în zilele următoare o discuţie cu procurorul general Augustin Lazăr şi, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, considerând că s-a încălcat legea, conform deciziei Curţii Constituţionale, şi a dat de înţeles că nu exclude nici varianta ca cei doi să demisioneze până atunci.

Tudorel Toader a afirmat şi că va face o analiză a activităţii Ministerului Public în următoarele două săptămâni, urmând să ia în acel moment o decizie finală, inclusiv privind revocarea celor doi procurori generali. Luni, ministrul Justiţiei a afirmat că nu le-a sugerat procurorului general al României, Augustin Lazăr, şi procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, să îşi dea demisia, ci a invocat o instituţie care există în Codul Muncii, precizând că oricine poate să îşi dea demisia şi că nimeni nu este obligat să muncească împotriva voinţei lui.

Ulterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat că are dreptul şi obligaţia de a verifica eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către procurorul general, Augustin Lazăr, şi procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, potrivit legii privind organizarea judiciară.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat, vineri, cu Ordinul ”Steaua României” în rang de Ofiţer, pe fostul președinte al PNL Mircea Ionescu-Quintus. Ceremonia a avut loc la Palatul Cotroceni.

Subiecte în articol: Klaus Iohannis
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia