Antena 3 CNN Externe Ministrul de externe al Libanului a demisionat

Ministrul de externe al Libanului a demisionat

Ministrul de externe interimar libanez Charbel Wehbe a acuzat într-un interviu acordat luni seara state din Golf că au contribuit la extinderea grupării jihadiste Statul Islamic, comentarii care ar putea amplifica tensiunea în relaţiile deja tensionate dintre Liban şi ţările bogate în resurse de petrol.

de Alexandra Ionescu    |   

Wehbé a fost primit miercuri de preşedintele Michel Aoun, căruia i-a cerut să-l ”descarce de funcţii şi responsabilităţi”, după cum a afirmat el într-o scurtă declaraţie de la palatul prezidenţial.

Şeful diplomaţiei şi-a justificat plecarea prin ”ultimele evoluţii care au însoţit declaraţiile mele televizate”, dând asigurări că nu doreşte ca incidentul să fie ”folosit pentru a dăuna Libanului şi libanezilor”.

Luni seara, într-o dezbatere la un post american în limba arabă, Charbel Wehbé a făcut aluzie la monarhiile conservatoare bogate din Golf ca fiind responsabile de ascensiunea SI.

”Acele ţări ale iubirii, prieteniei şi fraternităţii ne-au adus Statul Islamic şi l-au plantat în câmpiile Ninive şi Anbar şi în Palmira”, a afirmat Wehbe într-un interviu acordat reţelei regionale Al Hurra, referindu-se la zone din Siria şi Irakul vecin pe care Statul Islamic le-a ocupat în 2014.

Întrebat dacă prin ”acele ţări” se referă la state din Golf, Wehbe a spus că nu vrea să nominalizeze nicio ţară. Însă la întrebarea dacă în opinia sa state din Golf au finanţat Statul Islamic, el a răspuns: ”Cine l-a finanţat atunci, eu am fost acela?”

El a părăsit furios platoul de televiziune, spunându-i interlocutorului său saudit că nu acceptă să fie ”insultat de un beduin”.

Premierul libanez desemnat Saad al-Hariri şi-a exprimat dezaprobarea faţă de aceste comentarii, afirmând că ele ar putea afecta relaţiile externe într-un moment în care Libanul se confrunta cu numeroase crize.

Libanul este copleşit de probleme economice majore, ceea ce reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii sale de la războiul civil din 1975-1990.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul, dar şi Kuweitul i-au convocat a doua zi pe ambasadorii sau însărcinaţi cu afaceri libanezi pe teritoriul lor, iar secretarul general al Consiliului de Cooperare al Golfului a criticat afirmaţiile ministrului libanez.

Subiecte în articol: Liban ministru demisie
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei