Antena 3 CNN Actualitate Mircea Geoană, de Ziua Națională a României: "E nevoie de reclădirea proiectului național. Să investim și mai mult în ancora noastră occidentală, în NATO și UE"

Mircea Geoană, de Ziua Națională a României: "E nevoie de reclădirea proiectului național. Să investim și mai mult în ancora noastră occidentală, în NATO și UE"

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a transmis miercuri, de Ziua Națională a României și la 103 ani de la Marea Unire, un îndemn la "reinventare, de reinvestiție și de reclădire a proiectului național".

de Georgiana Adam    |   

"1 decembrie, Ziua Națională a românilor, cel mai luminos moment din această lungă și agitată istorie a națiunii noastre. Momente de glorie și triumf, dar și momente de deznădejde și tristețe. 

Întotdeauna, în această lungă și complicată istorie, am avut două ingrediente fundamentale care au condus la succesul nostru național", a spus Geoană, într-un mesaj video înregistrat la sediul Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles.

Cele două ingrediente invocate de fostul ministru de externe și fost candidat la prezidențiale din 2009 sunt “fructificarea unor condiții geopolitice favorabile” și “încredere, încăpățânare și investiție în proiectul național românesc”.

"Să ne gândim ce a însemnat președintele Woodrow Wilson pentru noi prin promovarea principiului de autodeterminare, dar și un alt ingredient, la fel de puternic și poate chiar mai puternic, care este această încredere, încăpățânare și investiție în proiectul național românesc. 

De la Tudor Vladimirescu la liderii Revoluției de la 1848 la Alexandru Ioan Cuza, la Regele Carol, la Regele Ferdinand, la Iuliu Maniu sau Brătieni și mulți alții. 

Întotdeauna a existat această relație simbiotică între momentul în care istoria își schimbă dinamica și această dorință de a avea devenire națională, împlinire națională și o națiune românească puternică", a afirmat Geoană.

El a arătat că nici la momentul actual, lucrurile nu sunt mult diferite față de perioada precedentă.

"Geopolitica a început din nou să funcționeze cu turație maximă, competiție între marile puteri, revoluție tehnologică, pandemii, momente sociale și economice foarte delicate, lipsă de încredere și, de multe ori, o lipsă de orizont și de speranță. 

Dar în astfel de momente și întotdeauna, iar 1 decembrie este lecția supremă pentru noi toți, cei care trăim astăzi și cei care vor trăi mâine și poimâine în această țară minunată a noastră. 

Atunci când istoria devine tulburată, trebuie să reinvestim în ideea națională, într-un nou nivel de ambiție pentru țara noastră. Să ne adunăm, să încercăm să depășim ceea ce ne divizează, să încercăm să lăsăm deoparte gâlceava și mizele mici, pentru că, într-adevăr, este nevoie din nou de reinventarea, de reinvestiția și de reclădirea acestui proiect național. 

Să investim și mai mult în ancora noastră occidentală, în NATO și în Uniunea Europeană, unde trebuie să fim și mai influenți și mai respectați", a adăugat secretarul general adjunct al NATO.

Mircea Geoană a adus şi un omagiu celor care s-au jertfit pentru momentele de devenire națională.

"Nu avem nevoie să uităm o secundă în astfel de momente aniversare de cei care au luptat și s-au jertfit pentru această devenire națională. Pentru soldații noștri, pentru militarii noștri, pentru veteranii noștri. Fără ei, fără jertfa lor de sânge nu am fi avut astăzi ctitoria pe care ne putem baza. 1 decembrie este ziua cea mai frumoasă a națiunii române, s-o onorăm așa cum se cuvine, să avem un cuvânt de rugăciune pentru cei care ne-au dat această țară și un moment de încredere și de speranță pentru noi cei care astăzi trebuie să ducem țara mai departe.

La mulți ani România!", a mai spus Mircea Geoană.

Din 1990, România serbează aniversarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 ca zi națională.

Subiecte în articol: Mircea Geoană 1 Decembrie
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!