Guvernul britanic finanțează o serie de experimente de geoinginerie care vor avea loc în diferite zone ale lumii, de la Arctica până la Marea Barieră de Corali. Scopul este testarea unor metode prin care planeta ar putea fi răcită temporar, cum ar fi trimiterea în atmosferă a unor particule care reflectă lumina solară, formarea de nori mai albi folosind apă de mare pulverizată și întărirea gheții prin adăugarea de noi straturi de apă, notează The Guardian.
Agenția pentru Cercetare și Invenție Avansată (Aria), care coordonează proiectul, a transmis că aceste experimente vor oferi date științifice esențiale, în contextul în care Pământul se apropie de puncte critice ale crizei climatice. Dacă metodele testate se dovedesc sigure, ele ar putea fi folosite temporar pentru a răci planeta, oferind mai mult timp pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră- cauza principală a schimbărilor climatice.
Toate testele vor fi realizate la scară mică și vor fi atent evaluate înainte de implementare. În cadrul programului, care are un buget de 56,8 milioane de lire sterline, se vor studia și efectele geoingineriei asupra climei, precum și modul în care aceasta ar putea fi reglementată la nivel internațional.
Geoingineria este un subiect controversat. Unii oameni de știință o consideră drept o „distragere periculoasă” de la adevărata soluție: reducerea emisiilor. În trecut, unele experimente au fost anulate din cauza opoziției publice.
Totuși, având în vedere că emisiile continuă să crească și că ultimii ani au fost cei mai călduroși din istorie, susținătorii geoingineriei solare consideră că e important să înțelegem această tehnologie, în caz că va fi nevoie de o soluție de urgență. Alături de un alt proiect de 10 milioane de lire, Marea Britanie devine unul dintre cei mai mari finanțatori ai cercetării în domeniu.
„Reducerea emisiilor este cea mai bună șansă de a evita aceste puncte critice,” spune profesorul Mark Symes, directorul programului. „Dar, chiar și așa, suntem în pericol să le atingem, așa că trebuie să avem un plan de rezervă.”
„Scopul acestui program este să cercetăm în mod transparent dacă vreo metodă de răcire a planetei ar putea fi folosită în siguranță. Viața în Marea Britanie ar putea deveni foarte dificilă dacă aceste puncte critice sunt depășite”, a mai adăugat Symes.
Critici dure la adresa planului de geoinginerie al Marii Britanii
Profesorul Raymond Pierrehumbert de la Universitatea Oxford a criticat măsura spunând că geoingineria solară are implicații grave și periculoase pentru întreaga lume.
El a avertizat că finanțarea acestui tip de cercetare de către Marea Britanie ar putea încuraja și alte guverne să procedeze la fel, fără ca măcar să existe reguli clare la nivel național sau internațional. „Este o mare greșeală să permitem experimente pe teren fără un cadru de reglementare adecvat,” a declarat el.
Mary Church, de la Centrul pentru Dreptul Mediului Internațional, a adăugat că geoingineria solară este imprevizibilă și ar putea destabiliza și mai mult sistemul climatic deja afectat. Ea avertizează că testele la scară mică ar putea face ca aceste tehnologii controversate să devină acceptate mai ușor și să ducă, treptat, la aplicarea lor pe scară largă.
Majoritatea ideilor de geoinginerie propuse până acum încearcă să reducă cantitatea de lumină solară care ajunge pe suprafața Pământului.
„Unele companii private au început deja să dezvolte tehnologii de geoinginerie, ceea ce face și mai importantă existența unei baze științifice solide”, a spus Ilan Gur, directorul Aria.