Antena 3 CNN Politică Orlando Teodorovici, despre preţul carburanţilor: "O cârdășie între factorul politic şi anumiți agenţi economici puternici în piaţă"

Orlando Teodorovici, despre preţul carburanţilor: "O cârdășie între factorul politic şi anumiți agenţi economici puternici în piaţă"

Orlando Teodorovici, fost ministru de Finanțe, a comentat măsurile de urgenţă propuse de guvernați pentru preţurile la carburanți.

de Claudia Popovici    |   

Guvernul României a luat astăzi o măsură de urgenţă pe baza propunerilor primite de la ministerul de Finanțe în ceea ce privește preţul la carburanți.

Mai exact, se analizează ideea de a se reduce accizele, astfel încât preţul final la pompă să fie mai mic cu 1,2 - 1,3 lei.

Măsura se va aplica sortimentelor de bază ale carburanților, iar reducerea ar putea fi resimțită în perioada 1-15 martie 2022.

Întrebat ce părere are despre aceste măsuri, Orlando Teodorovici, fost ministru de Finanțe, a spus: 

"Este încă o dovadă a neștiinței şi neputinței din partea guvernanților. Nu se va regăsi în preţul la pompă această scădere a accizelor.

Poate fi şi o problemă de constituționalitate pentru că unii care au maşină pe benzină premium nu pot să fie văduviți că la pompă numai benzina standard se va bucura de această scădere de acciză. Deci este o măsură pripită.

O altfel de măsură dacă se va lua şi dacă nu se va plafona preţul la pompă pentru minim 6 luni de zile diferența nu se va regăsi în costul pe care îl plătim noi la pompă, ci va rămâne la benzinării, producători sau restul.

O cârdășie între factorul politic şi anumiți agenţi economici puternici în piaţă

Să nu uităm că România este la 40-45% din preţ pe acciză. Deci plafonarea este obligatorie.

Noi suntem toţi captivi la pompă, deci preţul de referință este cel de la pompă. Dacă mâine ia guvernul acestă decizie preţul de astăzi este cel la care trebuie să scadă acciza", a spus Orlando Teodorovici.

Întrebat de ce crede că se merge pe această decizie, fostul ministru de Finanțe a explicat: 

"Părerea mea cred că este o cârdășie între factorul politic şi anumiți agenţi economici puternici în piaţă.

Aceste măsuri care nu sunt menite să scadă pe fond preţul şi doar în faţa populației să dai impresia de o scădere pentru ca timpul să treacă şi profiturile să crească", a mai spus Orlando Teodorovici, fost ministru al Finanţelor, la Antena 3. 

Subiecte în articol: Orlando Teodorovici pret carburanti
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are