Antena 3 CNN Actualitate Cum a căzut o româncă victimă a escrocheriei prin metoda "generalul american". Paguba: 12.000 de euro

Cum a căzut o româncă victimă a escrocheriei prin metoda "generalul american". Paguba: 12.000 de euro

O femeie de 48 de ani din Huși a fost contactată pe Facebook la sfârşitul lunii noiembrie 2018 de un bărbat care „avea la fotografia de profil o imagine cu un soldat îmbrăcat cu haine ale Armatei Statelor Unite ale Americii”. În urma discuţiilor, românca avea să afle că „Thomas” este american şi are afaceri în Indonezia.

de Gabriel Dano    |   

Deși era căsătorită în acel moment, românca s-a îndrăgostit de „Thomas”, care vorbea cu ea în limba română, iar după ce i-a câştigat încrederea, escrocul i-a cerut femeii să îl împrumute cu mai multe sume de bani. Astfel, femeia a ajuns să îl împrumute pe „Thomas”, în mai multe tranşe, cu 12.000 de euro, potrivit Adevărul.ro.

Din cauza relaţiei extraconjugale, femeia a ajuns să aibă probleme cu soţul, certurile culminând cu divorţul. În plus, orbită de dragoste pentru „Thomas”, românca a ajuns să transfere în Indonezia sume de bani obţinute de escroci de la alţi români naivi, devenind astfel complice al înşelăciunii.

În total, după ce a păcălit șapte români, prejudiciul s-a ridicat la 83.000 de lei şi 5.845 euro. Spre exemplu, una dintre victimele din dosar a declarat că l-a cunoscut, la o terasă din Piatra-Neamţ pe un bărbat care s-a recomandat „general în armata Statelor Unite ale Americii fiind în misiune în Afganistan”. Cei doi au făcut schimb de numere de telefon, iar la un moment dat „generalul american” i-a spus victimei să îl ajute cu preluarea unor documente personale pentru care trebuie plătiţi mai mulţi bani. Astfel victima ajuns să achite, în mai multe tranşe, aproape 6.000 de euro.

O altă victimă a escrocheriei a povestit că a fost contactată pe Facebook „Howards Byrds”, o femeie care se dădea „ofiţer în cadrul forţelor militare ale Statelor Unite ale Americii”. „Howards Byrds” i-a spus românului să este în Afganistan. După ce s-au împrierenit, vorbind exclusiv prin mesaje, „Howards Byrds” i-a cerut românului să o ajute cu recepţionarea unui colet în care se află 850.000 de dolari.

„Ofiţerul american” i-a promis că românului că va primi pentru efortul său 25.000 de dolari. Pentru a putea ridica banii, românul trebuia să plătească însă „taxe vamale”. După ce a plătit 3.000 de euro, când i s-au mai cerut 3.500 de euro, românul şi-a dat seama că a fost înşelat şi a anunţat Poliţia.

Acum, femeia a fost trimisă în judecată. Potrivit procurorilor, escrocheria se bazează pe încrederea celor care se lasă abordaţi, de obicei oameni fără prea multă experienţă pe internet, subit de către o femeie sau un bărbat, care le devine iubit(ă) şi care aleg să trimită o sumă de bani către iubit(ă), pentru a crea/păstra legătura amoroasă.

"Pe baza avansului tehnologic şi aplicaţiilor de ultimă generaţie accesibile gratuit de pe internet, direct pe telefon sau calculator, în ultima perioadă, această metodă a devenit tot mai sofisticată deoarece infractorii folosesc limba de origine a victimei şi comunică prin intermediul unor aplicaţii criptate precum Whatsapp şi Messenger Facebook, ceea ce îngreunează mult atât identificarea infractorilor, cât şi dovedirea faptelor lor”,au arătat procurorii.

 

 

Subiecte în articol: ecrocherie
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri