Antena 3 CNN Actualitate Românii cumpără tot felul de obiecte bizare de pe internet: cercei pentru slăbit și teste pozitive de sarcină. Avertismentul medicilor

Românii cumpără tot felul de obiecte bizare de pe internet: cercei pentru slăbit și teste pozitive de sarcină. Avertismentul medicilor

Alina Drăguşin
2 minute de citit Publicat la 18:58 03 Apr 2025 Modificat la 09:49 04 Apr 2025
Românii cumpără tot felul de obiecte bizare de pe internet: cercei pentru slăbit și teste pozitive de sarcină. Avertismentul medicilor Poliţia Română a avut în ultimii 5 ani 15 dosare penale în legătură cu medicamentele contrafăcute, până în prezent, niciun astfel de caz nu a fost trimis în judecată. Sursa foto: Getty Images

Cercei cu magnet pentru slăbit, teste de sarcină pozitive, medicamente pentru inimă ori pentru fertilitate. Acestea sunt doar câteva dintre produsele vândute online, inclusiv pe reţelele de socializare. Potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului există riscul ca multe dintre suplimentele sau tratamentele din mediul online să fie falsificate şi să ne pună viaţa în pericol. În plus, farmaciştii ne avertizează că este foarte greu să descoperim diferenţa dintre medicamente contrafăcute şi cele originale.

Internetul este inundat de medicamente sau de suplimente alimentare. Însă, mai nou pe unele aplicaţii de vânzare găsim şi cercei care promit că ne pot scapă de kilogramele în plus sau chiar teste de sarcină pozitive.

"Asta mi se pare o glumă, să zic... adică, nu aş vedea-o ca un produs de folosit, ci, mai degrabă pentru o păcăleală, pentru a face un video sau pentru a speria pe cineva", a afirmat un tânăr în cadrul emisiunii "News Hour with CNN", iar despre cerceii pentru slăbit, o tânără a spus: "Trec mai departe, că nu pot să îmi pierd timpul cu aşa prostioare".

Specialiştii îi îndeamnă pe români să fie extrem de atenţi atunci când cumpără astfel de produse sau medicamente din mediul online.

"Riscul major este, de asemenea, să fie medicamente contrafăcute. (...). Medicamentele originale din farmacii sunt protejate cu anumte înscripţii, care sunt suplimentare. Avem un cod QR – acest cod QR se scanează, se validează într-un sistem... într-un sistem al OSMR care, într-adevăr, dă certitudinea că acest medicament este sută la sută ok", a explicat farmacista Anda Vija pentru News Hour with CNN, emisiune difuzată la Antena 3 CNN.

Studiile arată că 12% dintre români cred că medicamentele falsificate au efecte chiar mai bune decât cele originale

Medicamentele contrafăcute nu îşi vor face efectul şi chiar ne pot pune viaţa în pericol, spun medicii.

"Nu există suplimente magice, nu există medicamente care să fie vândute pe piaţa libera, fără certificări medicale, fără autorizări de la Ministerul Sănătăţii, care să producă efecte de reducere a plăcilor de colesterol, de desfundare a vaselor de sânge", a declarat Ştefan Busnatu, medic cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență "Bagdasar Arseni".

Farmacista Anda Vija a mai precizat: "Putem să ne creştem sau să ne scădem foare brusc tensiunea, glicemia iar putem să ne o scădem".

"Cele mai recente studii de specialitate ne arată că aproape 60% dintre romani se așteaptă să regăsească frecvent medicamente falsificate în farmacii online – mai exact: 57%. Cu toate acestea, cel puţin 12% cred, atenţie, că medicamentele falsificate au efecte chiar mai bune decât medicamentele originale", a afirmat Cristina Ştefan, reporter Antena 3 CNN.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Răzvan Prisada, a declarat: "Mai există o categorie de medicamente larg falsificate: cele care se adresează unor categorii de afecţiuni, de obezitate, de potenţă, care sunt foarte căutate. Şi, de multe ori sunt mai greu de obţinut din circuitul legal; şi sunt persoane care apelează la circuitul nereglementat, la comerăul online".

Poliţia Română a avut în ultimii 5 ani 15 dosare penale în legătură cu medicamentele contrafăcute, până în prezent, niciun astfel de caz nu a fost trimis în judecată.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole