Antena 3 CNN Externe Summit cu liderii UE, NATO și G7 la Bruxelles. Mai mult ajutor Ucrainei și reîntărirea apărării statelor NATO | China, rugată să se abțină de la sprijinirea SUA

Summit cu liderii UE, NATO și G7 la Bruxelles. Mai mult ajutor Ucrainei și reîntărirea apărării statelor NATO | China, rugată să se abțină de la sprijinirea SUA

Liderii UE, NATO și G7 se întrunesc azi la Bruxelles în contextul agresiunii militare "ilegale" a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi al creşterii semnificative a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii regionale, europene şi euroatlantice.

de Dana Musceleanu    |   

Cei mai importanţi lideri NATO şi europeni stau astăzi faţă în faţă la Summitul Nato, ce va avea loc la Bruxelles. Este cea mai importantă întâlnirea a şefilor de stat şi de guverne din Europa, la care participă preşedintele SUA, Joe Biden. Reporterii Antena 3 sunt la Bruxelles, în toate punctele cheie. Minut de minut, vom transmite tot ce se întâmplă. Este o zi extrem de importantă pentru soarta războiului din Ucraina, dar şi pentru toată Europa, inclusiv pentru noi. Ce decizii se vor lua şi pentru România, când vor fi trimise noi trupe şi întăriri, aflaţi în direct la Antena3.

Tot astăzi are loc un summit extraordinar al Uniunii Europene, precum şi Summit-ul G7. Cei mai puternici lideri din Europa fac front comun în frunte cu preşedintele Americii, mai ales în contextul în care purtătorul de cuvânt al Kremlinul a vorbit cu subiect şi predicat despre folosirea armelor nucleare de către Rusia dacă Rusia se va confrunta cu o ameninţare existenţială. Şeful NATO spune că alianţa are planurile făcute în cazul unui atac nuclear.   

40.000 de soldați pe flancul estic și patru grupuri de luptă, inclusiv în România

Update 15:42. Liderii NATO au decis să trimită 40.000 de soldați pe flancul estic, împreună cu mijloace aeriene și navale, precum și înființarea a patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Potrivit declarației adoptate la finalul summitului, NATO condamnă invazia Ucrainei de către Rusia „în cei mai fermi termeni posibil”.

„Vom continua să luăm toate măsurile necesare pentru a proteja și pentru a apăra securitatea populațiilor noastre și fiecare centimetru din teritoriul aliat. Angajamentul nostru față de articolul 5 din Tratatul de la Washington este de fier. Ca răspuns la acțiunile Rusiei, am activat planurile de apărare ale NATO, am desfășurat elemente ale Forței de Răspuns NATO și am plasat 40.000 de soldați pe flancul nostru estic, împreună cu mijloace aeriene și navale importante, sub comanda directă a NATO, susținută de dislocarea națională a Aliaților. De asemenea, înființăm patru grupuri de luptă multinaționale suplimentare în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia”, se arată în declarația adoptată la finalul summitului NATO.

Update 15:20. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut declarații în urma Summitului NATO organizat joi la Bruxelles. Stoltenberg a transmis că liderii alianței s-au întâlnit într-un moment ”critic pentru securitatea noastră”.

”Am convenit să ne consolidăm descurajarea și apărarea pe termen lung. De asemenea, am convenit să acordăm un sprijin suplimentar Ucrainei și să continuăm să impunem costuri Rusiei. Solidaritatea transatlantică rămâne vitală”, a mai declarat liderul NATO.

Stoltenberg a precizat că vor fi mai multe trupe și echipamente în est, pe teren și pe mare, iar Ucraina va primi susținere cibernetică.

Update 15:05. Liderii statelor NATO au decis să-i prelungească mandatul lui Jens Stoltenberg ca secretar general al Alianţei cu un an, până la 30 septembrie 2023, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Update 14:50. Președintele american nu a făcut declarații de presă înainte de a participa la summit-ul NATO însă a publicat un mesaj pe contul său de Twitter.

 "Liderii NATO s-au întâlnit astăzi la Bruxelles, la o lună de la începutul invaziei neprovocate și nejustificate lansată de Rusia în Ucraina. Vom continua să sprijinim Ucraina cu asistență de securitate, pentru a lupta împotriva agresiunii ruse și pentru a-și susține dreptul la autoapărare", se spune în mesajul președintelui SUA.

Update 13:10. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a adresat un mesaj video celor prezenţi la summit.

"Niciodată, vă rog, să nu ne spuneți niciodată că armata noastră nu respectă standardele NATO. Am arătat de ce sunt capabile standardele noastre. Și cât de mult putem oferi securității comune în Europa și în lume.", a transmis liderul de la Kiev.

Mesajul integral transmis de Zelenski:

"Stimate domnule secretar general, stimați participanți,

Vă salut din Kiev, capitala noastră, unde rezistăm de o lună, ca și întreaga noastră țară. Da, este adevărat, nu suntem în Alianță, nu suntem parte din cea mai puternică uniune de apărare a lumii, nu avem alături de noi cele 30 de țări care să ne apere conform art. 5 din Tratat, dar, așa cum vă eu acum lucrurile, noi consolidăm zona dintre Occident și Rusia, deci apărăm toate valorile noastre comune.

Apărăm oamenii. Și protejăm toate aceste valori de o lună. O lună de rezistență eroică, o lună de lupte sângeroase, o lună de distrugere nesfârșită a unui stat pașnic și, se subînțelege, de distrugere a arhitecturii securității globale. Astfel, în fața ochilor noștri, ai tuturor, în 10 ani Rusia și-a concentrat resursele, resursele armate, militarii, bombele aeriene, rachetele pentru a aduce moarte, nu pentru a investi în viață.

Dar Ucraina rezistă eroic, pierzând, din păcate, mii de vieți, rămânând cu orașe în ruină, cu 10 milioane de refugiați, dintre care jumătate se află pe teritoriul dvs., al țărilor membre NATO. Este o tragedie pentru acești oameni, dar nu au încotro, oamenii continuă, din păcate, să-și părăsească căsuțele, salvându-se din calea nenorocirii pe care invadatorii au adus-o. Încă din primele zile ale invaziei, ocupanții au lansat împotriva noastră atacuri cu rachete, în această lună de război Rusia a lansat împotriva orașelor noastre peste 1.000 de rachete de diverse tipuri, folosind pentru asta sute de avioane, iar în data de 24 februarie m-am adresat dvs. cu o solicitare absolut logică și rațională: să ne ajutați să închidem spațiul nostru aerian. Să ne ajutați. Să-i apărați pe oamenii noștri de bombele și rachetele Rusiei."

"Suntem uniţi în a condamna agresiunea neprovocată a Kremlinului"

Update 12:30. Jens Stoltenberg, discurs în deschiderea summitului NATO: "Suntem uniţi în a condamna agresiunea neprovocată a Kremlinului şi susţinerea noastră pentru suveranitatea teritorială a Ucrainei. Continuăm să impunem costuri la adresa Rusiei pentru a  pune capăt acestui război brutal"

Update 12:15. Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, cu scurt timp în urmă, cu președintele american Joe Biden.

Cei doi și-au strâns mâna și au discutat, preț de câteva minute, în prezența secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, și a secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Update 11:15. "Cred că realitatea este că Vladimir Putin a întrecut deja linia roşie către barbarie şi cred că este de datoria NATO să discute împreună despre criza oribilă din Ucraina, uriaşa suferinţă a poporului ucrainean şi să vedem ce mai putem face pentru a ajuta poporul ucrainean să se protejeze, să vedem ce putem face pentru a strânge laţul economic în jurul regimului Putin. 

Cred că este foarte important să lucrăm împreună să punem în aplicare totul cât mai repede, cu cât sancţiunile sunt mai dure, cu cât laţul economic este mai strâns în jurul regimului Putin, cu cât îi ajutăm mai mult pe ucraineni, cu atât totul se va termina mai repede." - a declarat premierul britanic Boris Johnson înaintea summitului de la Bruxelles.

Update 10:55. Preşedintele Joe Biden a ajuns la Summitul NATO:

Klaus Iohannis: ”NATO a aprobat grupul de luptă ce va fi poziționat în Romania” 

Update 10:30. Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la summitul de la Bruxelles, că NATO a aprobat grupul de luptă ce va fi poziționat în Romania.

”Este al doilea summit NATO intr-o luna de cand Rusia a atacat complet neprovocat Ucraina.

Ne intalnim pentru a discuta situatia din Ucraina, masurile pe care vrem sa le luam

Dorim sa dovedim ca suntem uniti si in NATO, si in relatia transatlantica. Vrem sa discutam cum putem sa ajutam in continurea Ucraina, e vorba de ajutor umanitar

Vrem sa discutam si lucruri foarte importante: consolidarea flancului estic NATO. Ele vor face obiectul mai multor runde de discutii

Avem o veste foarte buna: conform declarației lui Jens Stoltenberg, deja NATO a aprobat grupul de lupta care va fi poziționat in Romania, e cel pe care l/am solicitat. E cel pt care Franta va fi natiune cadru”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Într-o zi cu o asemenea însemnătate, Antena 3 transmite fiecare moment într-un maraton de ediţii speciale. Sabina Iosub şi Radu Tudor analizează toate declaraţiile şi deciziile momentului începând cu ora 10.00.

Stoltenberg: Un atac chimic al Rusiei în Ucraina "ar schimba enorm natura" conflictului

Update: ora 08.55 Jens Stoltenberg a făcut joi dimineaţă câteva declaraţii înainte de începerea Summitului de la Bruxelles, avertizând că un atac chimic al Rusiei în Ucraina "ar schimba enorm natura" conflictului.
"Ne confruntăm cu cea mai serioasă criză de securitate din generaţia noastră. Vom aborda această criză împreună. Ameninţarea este adresată Ucrainei, dar este şi faţă de NATO şi pentru întreaga lume", a spus secretarul general al Alianţei.

"Liderii NATO se vor concentra pe sprijinul pe care pot să îl ofere Ucrainei. Vom furniza ajutor militar şi ajutor financiar pentru ca Ucraina să se poată apăra", a mai subliniat Stoltenberg.

“Armata Ucraineană este mult mai bine comandată, echipată acum decât în 2014, iar sprijinul altor țări combinat cu curajul ucrainenilor le permite să țină piept armatei ruse. Am oferit armatei muniție și combustibil, aliații oferă mai multe feluri de sprijin Ucrainei, dar am spus clar că nu vom trimite trupe NATO la sol și în aer. Facem asta ca să ne asigurăm că acest conflict nu va evolua dincolo de Ucraina. Orice folosire a armelor chimice va schimba fundamental natura conflictului. Nu voi specula, dar NATO este gata să se apere și să reacționeze la orice fel de atac”, a declarat Stoltenberg.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă participă, joi, la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO, organizată la Cartierul General al Alianţei din Bruxelles, a informat Administraţia Prezidenţială.

În cadrul reuniunii, liderii aliaţi vor analiza impactul actualei crize asupra situaţiei de securitate pe Flancul estic al NATO, inclusiv la Marea Neagră, precum şi asupra întregului spaţiu euroatlantic.

"Liderii NATO vor reitera angajamentul ferm pentru apărarea colectivă a aliaţilor şi vor discuta măsurile pe care le va lua Alianţa pentru a răspunde noului context de securitate, atât pe termen mediu, cât şi lung, inclusiv pentru consolidarea Flancului estic, precum şi în pregătirea Summitului NATO de la Madrid din luna iunie. Totodată, şefii de stat şi de guvern vor discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, precum şi statelor partenere, în special Republicii Moldova, Georgiei şi statelor din Balcanii de Vest. Reuniunea la nivel înalt va aborda şi relaţiile cu China, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, preşedintele Klaus Iohannis va sublinia faptul că răspunsul comunităţii euroatlantice la agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei trebuie să fie "ferm", "coordonat", "unitar" şi "substanţial".



"Preşedintele României va reitera, în special, în actualul context grav de securitate, necesitatea consolidării consistente a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul estic, în special la Marea Neagră", se evidenţiază în comunicat.

Şeful statului va reafirma sprijinul ţării noastre pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politică externă şi de securitate, precum şi necesitatea ca NATO să continue sprijinul şi asistenţa pentru ţara vecină.

Preşedintele Iohannis va sublinia şi susţinerea României pentru cooperarea cu partenerii şi importanţa acordării de sprijin politic şi practic acestora, având în vedere actuala situaţie de securitate.

Este al doilea summit extraordinar NATO din acest an, după cel din 25 februarie.

Reuniunea va avea o singură sesiune de discuţii, în urma căreia se intenţionează adoptarea unui declaraţii comune. 
 

La summitul NATO va participa şi preşedintele SUA, Joe Biden

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a aterizat miercuri seară pe un aeroport militar aflat la aproximativ 20 de kilometri de Bruxelles, unde va avea loc summit-ul NATO. Astăzi are programate consultări cu partenerii și aliații europeni.  

Biden va participa la un summit de urgență al NATO, se va întâlni cu liderii G7 și se va adresa celor 27 de șefi de stat sau de guvern ai Uniunii Europene într-o sesiune a Consiliului European. Pe lângă întâlnirile cu liderii europeni și cei din NATO, Biden va merge și la Varșovia pentru a discuta cu președintele polonez Andrzej Duda.

În timpul zborului Air Force One către Bruxelles, consilierul american pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, le-a spus reporterilor că președintele SUA va anunța joi un pachet de sancțiuni ce vizează politicieni și oligarhi ruși.

Grupuri de luptă NATO în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia

NATO va desfăşura patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia, pentru a-şi consolida apărarea pe flancul său estic contra Rusiei, a anunţat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

„Liderii NATO vor decide la summitul lor mâine (joi) să consolideze poziţia de apărare cu patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, în România, în Ungaria şi în Slovacia, aducând la opt grupările tactice desfăşurate de la Marea Baltică la Marea Neagră”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă la sediul Alianţei de la Bruxelles.

NATO are deja grupuri de luptă în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia.

„Mă aştept ca liderii să convină întărirea poziţiei NATO în toate domeniile, cu creşteri majore în partea estică a Alianţei la sol, în aer şi pe mare”, a adăugat înaltul oficial NATO.

„Ne confruntăm cu o nouă realitate pentru securitatea noastră, aşa că trebuie să ne resetăm poziţia de apărare şi descurajare pe termen mai lung”, a concluzionat Jens Stoltenberg.

De asemenea, discuțiile în cadrul NATO vor include și psibile planuri pe termen lung de desfășurare a trupelor aliate în statele de pe frontul Estic. De la anexarea Crimeei în 2014 SUA și-a mărit prezența în Polonia și în statele baltice, însă în cadrul unor formațiuni de rotație care onorează acordurile scrise. Dar SUA și cei mai apropiați aliați ai săi văd că acel acord nu mai este actual iar drumul este deschis unei analize privind trupe staționate permanent, un lucru cerut în special de națiunile baltice.

Volodimir Zelenski va adresa un mesaj prin videoconferinţă

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, urmează să se adreseze prin videoconferinţă liderilor ţărilor din NATO care se reunesc joi la Bruxelles. 

„Preşedintele Zelenski este invitat să se adreseze la summitul NATO prin legătură video. Aceasta va fi ocazia pentru liderii ţărilor aliate să îl audă vorbind în direct despre situaţia catastrofală în care se află poporul ucrainean din cauza agresiunii Rusiei", a indicat un responsabil NATO într-un comunicat.

Liderul ucrainean va cere ajutor pentru a pune capăt invaziei ruse, potrivit purtătorului său de cuvânt, Serghei Nikiforov, citat de agenţia Interfax-Ucraina.

„Se poate face în mai multe moduri. Interzicerea spaţiului aerian, furnizarea Ucrainei a unor mijloace puternice de apărare aeriană şi aviaţie", a spus acesta. În schimb, „nu vor fi discutate noi formule de securitate" pentru Ucraina, a subliniat purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean.

Subiecte în articol: Bruxelles summit NATO Klaus Iohannis
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște