Antena 3 CNN Actualitate Surpriză în topul celor mai atractive orașe din România

Surpriză în topul celor mai atractive orașe din România

Banca Mondială a calculat performanța și potențialul orașelor din România. Iar cel mai competitiv oraș din România este București, cel mai mare oraș care concurează în prezent pe picior de egalitate în termeni de productivitate cu alte orașe importante din UE.

de Gabriel Dano    |   

„Ierarhia orașelor” în termenii indicelui de atractivitate arată că cele mai atractive orașe continuă să fie Bucureștiul, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova, Constanța, Galați, Brașov, Oradea și Ploiești, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, scrie Hotnews.

În cele mai multe cazuri poate fi observată o corelație pozitivă între indicele de atractivitate și valoarea capitalului străin atras de un oraș anume (de exemplu, Brașov este cotat al 8-lea în termeni atât al indicelui de atractivitate cât și de atragere a capitalului străin), arată documentul.

Proximitatea graniței de vest oferă avantaje clare, pentru că zona vestică este în general preferată de investitori datorită amplasării în apropierea piețelor europene vestice. Astfel, poziția geografică reprezintă în mod evident un factor de atracție, în special pentru centrele de producție.

O surpriză o reprezintă Ghimbav, Mioveni, Năvodari, Găești, Otopeni care beneficiază foarte mult de proximitatea lor la polii de creştere urbană şi acest lucru este reflectat în nivelul de competitivitate.

De exemplu, Ghimbav este specializat în industria aerospaţială, Mioveni este specializat in industria auto – ambele au valori ridicate ale indicelui de competitivitate, mai precizează sursa citată..

 

Subiecte în articol: banca mondiala
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"