Antena 3 CNN Externe Ministrul Italian al Justiţiei a suspendat 52 de ofiţeri care băteau deţinuţi în puşcărie. Imaginile au șocat Italia

Ministrul Italian al Justiţiei a suspendat 52 de ofiţeri care băteau deţinuţi în puşcărie. Imaginile au șocat Italia

Imagini cu angajați italieni ai unui penitenciar care lovesc deținuții cu bastoane și pumnii, în urma unui protest legat de Covid anul trecut, au șocat Italia miercuri și au stârnit indignarea ministrului de Justiție.

de Alexandra Ionescu    |   

Bătaia datează din 6 aprilie 2020 în închisoarea Santa Maria Capua Vetere, la nord de Napoli.

Imaginile camerelor de securitate au fost difuzate miercuri de către cotidianul Domani, suscitând dezaprobarea din partea unei părţi a clasei politice, dar şi mesaje de susţinere pentru supraveghetori.

Ministrul Justiției, Marta Catabia, a înaintat un raport către forțele de poliție abilitate pentru a deschide o anchetă în acest caz. 

În total, 52 de gardieni ai închisorii au fost suspendaţi din funcţie până la finalizarea anchetei, relatează Corriere della Sera.

Printre aceștia, șeful poliției închisorii, doi comisari și trei inspectori. Directorul regional al administrației penitenciare a fost suspendat.

„Dincolo de acele ziduri înalte care înconjoară închisorile există o autoritate în persoana statului.

Drepturile omului nu încetează când acesta este privat de libertate. Iar acest lucru nu poate fi încălcat de angajaţii penitenciarului, care sunt delegaţi să supravegheze la buna organizare a locului”, a declarat Ministrul de Justiţie, Marta Cartabia.

În imaginile înregistrate de camerele de supraveghere se pot observa gardienii care sunt echipaţi cu căşti şi scuturi şi atacă brutal deţinuţii.

Aceştia din urmă încearcă să se protejeze traversând printre gardieni, primind lovituri în cap, cu mâinile, picioare sau bastoane.

Unii se târăsc, evident în durere. Un deţinut într-un scaun cu rotile este lovit pe spate şi cel puţin trei bărbaţi sunt bătuţi la pământ.

Ofițerii din închisoarea Santa Maria Capua Verte se simt deziluzionați după arestările colegilor lor.

”Parcă am fi avut o boală gravă,  ne simțim pierduți, suferind, fără să știm ce se poate întâmpla cu noi”, a explicat un agent pentru tgcom24.

”În timpul percheziției din 6 aprilie 2020, au existat cu siguranță exagerări, dar totul trebuie citit în contextul unei perioade în care au existat revolte în toate închisorile italieni, mă gândesc la Foggia.

La Santa Maria Capua Vetere, prizonierii implicați în acele revolte au fost transferați. Ne-am trezit în fața unei situații explozive, cu prizonieri foarte agresivi.

Noi respectăm prizonierii, dar suntem în minoritate”, a mai adăugat el.

Sindicatele continuă să ia apărarea penitenciarului. Aldo di Giacomo, secretarul general al sindicatului agenților din închisoarea Santa Maria Capua Vetere, a declarat că este sigur ” că la 6b aprilie 2020 nu a existat o utilizare disproporționată a forței și că instanța de reexaminare va restabili adevărul”.

Sindicatul Osapp și-a exprimat îngrijorarea față de ”campania mediatică împotriva agenților, completă cu nume și nume de familie publicate în ziare”.

 

Subiecte în articol: violente inchisoare Italia deținuti
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor