Antena 3 CNN Be EU Scădere fără precedent a accidentelor rutiere în Uniunea Europeană, după primul an de pandemie

Scădere fără precedent a accidentelor rutiere în Uniunea Europeană, după primul an de pandemie

Comisia Europeană a publicat, marți, cifre provizorii privind accidentele rutiere mortale din anul 2020.

Scădere fără precedent a accidentelor rutiere în Uniunea Europeană, după primul an de pandemie
Sursa foto: hepta
de Georgiana Adam    |    20 Apr 2021   •   21:04

Potrivit estimărilor Comisiei, 18.800 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere în cursul anului trecut, ceea ce înseamnă o scădere anuală fără precedent, de 17 % sau 4.000 de decese, comparativ cu 2019.

Scăderea volumelor de trafic ca urmare a pandemiei de COVID-19 a avut un impact clar, deși nu poate fi măsurat, asupra numărului de accidente rutiere mortale, precizează Comisia.

România, pe nedoritul loc întâi la accidente mortale în Uniune

"În 2020, pe șoselele europene au fost cu 4000 de victime mai puțin față de anul precedent. Din păcate, România rămâne țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe accidente soldate cu victime - 85 la un milion de locuitori.

România trebuie să investească masiv și urgent în soluții pentru siguranța rutieră: infrastructură adecvată pentru fiecare tip de mobilitate, programe de educație, reformă legislativă pentru introducerea tuturor principiilor europene în domeniu.

Sper ca investițiile în transporturi prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență să aibă o componentă consistentă de siguranță rutieră. România are nevoie de o strategie integrată în această privință, care să lege investițiile în infrastructură de cadrul legislativ", a declarat Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

Drumurile din UE, cele mai sigure din lume

UE nu și-a îndeplinit obiectivul de a reduce cu 50% numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în perioada 2010 - 2020, înregistrând în perioada respectivă o scădere de doar 36%.

Totuși, cu 42 de accidente rutiere mortale la 1 milion de locuitori, UE rămâne continentul cu cele mai sigure drumuri din lume, în condițiile în care media mondială este de peste 180.

Cele mai sigure drumuri rămân în Suedia (18 decese  /1 milion accidente), în timp ce România (85 /1 milion) a înregistrat cea mai ridicată rată a mortalității în 2020, arată datele Comisiei, potrivit unui material care poate fi consultat integral aici.

Foto: Trafic rutier pe centură, Berlin, Germania,februarie 2021

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close