Antena 3 CNN Be EU Au început discuțiile privind Brexit în Parlamentul European. Ce intenții are Uniunea Europeană

Au început discuțiile privind Brexit în Parlamentul European. Ce intenții are Uniunea Europeană

Au început discuțiile privind Brexit în Parlamentul European. Ce intenții are Uniunea Europeană
05 Apr 2017   •   13:31

Astăzi au început la Bruxelles discuțiile în plenul Parlamentului European, după activarea articolului 50 de către Marea Britanie.

Se discută despre costurile Brexit, ce înseamnă cele patru libertăți care nu pot fi încălcate și despre poziția Marii Britanii în acest moment.

UPDATE: Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate, miercuri la Strasbourg, priorităţile sale în negocierile privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, refuzând ca un acord asupra viitoarei relaţii cu Londra, în special relaţie comercială, să poată fi încheiat înaintea retragerii efective a ţării insulare din blocul comunitar, transmite AFP. 

Reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, eurodeputaţii au adoptat, cu 516 voturi pentru şi 133 contra, o rezoluţie ce stabileşte mai multe 'linii roşii' de respectat în negocierile cu Londra. 

Potrivit site-ului legislativului european, un principiu-cheie este acela de a garanta interesele cetăţenilor. 

Una dintre cele mai importante chestiuni este situaţia britanicilor ce locuiesc în UE şi cea a cetăţenilor UE care locuiesc în Regatul Unit. Rezoluţia adoptată miercuri de PE cere un tratament corect al acestora şi afirmă că interesele oamenilor ar trebui să fie prioritare în cadrul negocierilor. Statutul şi drepturile acestora trebuie să se supună principiilor reciprocităţii, echităţii şi nediscriminării, mai menţionează textul. 

Printre celelalte priorităţi se află desfăşurarea negocierilor cu bună credinţă şi transparenţă deplină, imposibilitatea de a exista un compromis între securitate şi viitoarea relaţie economică, continuarea procesului de pace din Irlanda de Nord, evitarea unei graniţe 'rigide' cu Republica Irlanda, onorarea de către Regatul Unit a tuturor obligaţiilor la care s-a angajat, inclusiv cele bugetare. 

De asemenea, rezoluţia PE prevede că orientările relaţiilor viitoare dintre UE şi Regatul Unit pot fi discutate doar după ce s-a făcut un progres substanţial în negocierile privind retragerea Regatului Unit, că statutul de membru al pieţei unice este posibil doar cu libera circulaţie a bunurilor, capitalului, serviciilor şi persoanelor şi că nu pot exista negocieri separate cu state UE individuale sau state din afara UE. 

Priorităţile incluse în rezoluţie sunt vitale, deoarece îi vor ajuta pe deputaţii europeni să decidă dacă vor aproba sau nu un eventual acord. Fără aprobarea Parlamentului European, acordul nu va putea intra în vigoare.

Știrea inițială

Cu cât mai rapid se negociază, cu atât mai curând va fi abordat acordul comercial între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, a apreciat miercuri negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, transmite France Presse. 

''Lucrurile trebuie să fie făcute în ordine'', a subliniat francezul Michel Barnier în faţa eurodeputaţilor reuniţi în plen la Strasbourg, în cadrul unei dezbateri consacrate stabilirii poziţiei Parlamentului European privind negocierile pentru Brexit. 

''Cu cât mai rapid ne punem de acord asupra principiilor unei retrageri ordonate (a Marii Britanii din UE), cu atât mai curând putem pregăti relaţiile noastre viitoare'', a afirmat miercuri Michel Barnier, fost comisar european în Comisia Prodi şi Comisia Barroso. 

În opinia sa, această negociere în faze succesive - întâi cu privire la retragerea din UE, apoi în legătură cu ''relaţia viitoare'' - constituie o condiţie indispensabilă pentru 'maximizarea tuturor posibilităţilor de a ajunge împreună la un acord (privind Brexit-ul) în doi ani, ceea ce reprezintă o perioadă foarte scurtă'. 

La 29 martie, Londra a activat articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, marcând începutul unor lungi negocieri cu UE. Una dintre cele mai importante chestiuni este situaţia britanicilor ce locuiesc în UE şi cea a cetăţenilor UE care locuiesc pe teritoriul britanic.

Această rubrică este realizată cu sprijinul unui grant acordat de Parlamentul European

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: be EU Brexit discutii Sabina Iosub
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close