Antena 3 CNN Be EU Barna: Mergem spre o utopie în care algoritmii ne definesc alegerile

Barna: Mergem spre o utopie în care algoritmii ne definesc alegerile

Sabina Iosub
2 minute de citit Publicat la 10:47 15 Mar 2025 Modificat la 10:47 15 Mar 2025
barna
Europarlamentarul Dan Barna. Foto: Antena 3 CNN

Europarlamentarul Dan Barna, a spus, în contextul ingerinţelor externe privind alegerile prezidenţiale, că "ceea ce este ilegal în spațiul material ar trebui să fie interzis și în spațiul virtual". Acesta a punctat problema algoritmilor, spunând că "riscăm să ajungem într-o utopie în care algoritmii ne definesc personalitățile sau personajele politice de care, conform algoritmilor, avem nevoie".

"Ceea ce este ilegal în spațiul material ar trebui să fie interzis și în spațiul virtual. Ne confruntăm în prezent cu un internet în care poți spune orice minciună, orice grozăvie, orice lucru aberant, pentru că este pe internet și nu contează. Este nevoie de o reglementare care să împiedice aceste practici, mai ales în domeniul campaniilor, prin care se manipulează componente uriașe ale societății", este declaraţia eurodeputatului Dan Barna, privind ingerinţele electorale de pe internet.

Acesta a apreciat modul în care Republica Moldova a făcut faţă influenţelor sale, spunând că "această luptă este noul front al comunicării publice și politice".

"Experiența pe care am trăit-o în România, la care frații noștri din Republica Moldova i-au făcut față mult mai bine, demonstrându-și capacitatea de a înțelege și reacționa la mecanismele acestora, ne arată că această luptă este noul front al comunicării publice și politice. Prin intermediul telefoanelor mobile, se ajunge foarte aproape de conștiința directă a oamenilor. Dacă acolo nu mai există niciun filtru, riscăm să ajungem într-o utopie în care algoritmii ne definesc personalitățile sau personajele politice de care, conform algoritmilor, avem nevoie".

Acesta a adăugat că, la nivelul Comisiei Europene, a fost deschisă o anchetă asupra mai multor platforme utilizate pentru a influenţa alegerile prezidenţiale. 

"La nivelul Comisiei Europene, a început o anchetă asupra acestor platforme – TikTok, X (fost Twitter), Facebook. Este un lucru foarte bun și așteptăm rezultate și decizii clare. Dar, pe înțelesul tuturor, dacă este ilegal să minți, să furi sau să înșeli în viața reală, la fel trebuie să fie și pe internet. Atât timp cât ne amintim că, la alegeri, au fost polițiști care au bătut la ușa celor care au postat pe Facebook la 7 dimineața, se poate verifica foarte clar cine postează și de unde vine sursa. IP-urile care distribuie informații false pot fi blocate. Problema este că internetul este mult mai vizibil decât avizierul de la primărie sau de la școala generală", a subliniat acesta.

Europarlamentarul a încheiat spunând că a stat de vorbă cu mai mulţi ambasadori, care spuneau că "privesc cu mare îngrijorare perspectiva politică a unei Românii care părea o țară pro-europeană, stabilă, și care, iată, prin ingerința acestor platforme, care sunt extraordinare pentru a distribui venin și minciună, a reușit să adâncească instabilitatea".

×
x close