Antena 3 CNN Be EU Ce măsuri ia România în criza energetică. Europarlamentarul Dan Nica: Soluția este una singură - înghețarea prețurilor la gaze

Ce măsuri ia România în criza energetică. Europarlamentarul Dan Nica: Soluția este una singură - înghețarea prețurilor la gaze

Europarlamentarul Dan Nica, a fost invitatul Sabinei Iosub, în emisiunea "Be EU" de sâmbătă. Acesta a vorbit despre criza energetică la nivel european și măsurile luate de țara noastră pentru a contracara efectele acesteia asupra facturilor românilor la utilități.

Ce măsuri ia România în criza energetică. Europarlamentarul Dan Nica: Soluția este una singură - înghețarea prețurilor la gaze
Sursa foto: Antena 3
de Sabina Iosub    |    30 Oct 2021   •   10:25

"Această situația, care a dus la niște creșteri de prețuri necontrolabile, necesită niște măsuri care să fie rapide, decisive și imediate.", spune Dan Nica despre criza energetică din Europa.

"Gazul natural în europa există la un singur mare producător, cu poziție dominantă, Gazpromul. 

În România nivelul gazelor inamagazinate este mai mic decât în alți ani, la nivelul UE la fel. De aici a apărut ceea ce spun și eu și mai mulți oameni în Parlamentul European, că este vorba de fapt de o încercare de manipulare a prețurilor, de o creștere artificială a prețurilor.

Nu s-au luat măsuri de penalizare. Se spune că sunt producători care se spune că au profituri de 2-3 ori mai mari decât prețul lor de producție. Noi din prețurile la factură și la energie plătim aceste profituri, care sunt extraordinare și ar fi trebuit impozitate. Iar soluția este una singură: înghețarea prețurilor la gaze. În Spania vor să o facă.", precizează europarlamentarul.

"Înghețarea prețurilor la producător este singură varianta care poate să funcționeze, pentru că ea ne protejează și de efectul în lanț: crește prețul la transport, la mâncare, la toate produsele pe care le cumpărăm în fiecare zi, de strictă necesitate. Ea trebuie să fie temporară, să aibă loc până primăvară viitoare.", consideră Dan Nica.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close