Antena 3 CNN Be EU Comisia europeană estimează că România va înregistra o creştere economică de 5,1% în 2021

Comisia europeană estimează că România va înregistra o creştere economică de 5,1% în 2021

Comisia Europeană şi-a publicat previziunile de primăvară şi, conform acestora, PIB-ul României va crește cu 5,1% în 2021, respectiv cu 4,9% în 2022.

Comisia europeană estimează că România va înregistra o creştere economică de 5,1% în 2021
Sursa foto: Getty
de Adrian Iclozan    |    12 Mai 2021   •   14:52

În privința inflației, acest indicator va creşte în România la 2,9% în 2021 şi va înregistra o scădere la 2,7% în 2022.

Potrivit previziunilor Comisiei, economia Uniunii Europene va crește cu 4,2 % în 2021 și cu 4,4 % în 2022. În zona euro, estimările de creștere sunt 4,3 % anul acesta și 4,4 % anul viitor.

Noile valori reprezintă o îmbunătățire semnificativă a perspectivelor de creștere în comparație cu previziunile economice din iarna anului 2021 pe care Comisia le-a prezentat în februarie.

Comisia Europenă: Ieșirea din criza economică generată de pandemie va avea loc până la finele anului viitor

Conform Comisiei, economiile tuturor statelor membre ar trebui să revină la nivelurile de dinainte de criză până la sfârșitul anului 2022, pe măsură ce ratele de vaccinare cresc, iar măsurile de limitare a răspândirii bolii se relaxează.

Pandemia de coronavirus a produs un șoc de proporții istorice pentru economiile statelor din blocul comunitar.

Economia Uniunii Europene s-a contractat cu 6,1 %, iar economia zonei euro, cu 6,6 % în 2020.

Deși, în general, întreprinderile și consumatorii s-au adaptat pentru a face față mai bine măsurilor de izolare, anumit sectoare, cum ar fi turismul și serviciile prestate în persoană, continuă să sufere.

Redresarea economiei Europei, care a început vara trecută, a stagnat în al patrulea trimestru al anului 2020 și în primul trimestru al anului 2021, întrucât au fost introduse noi măsuri de sănătate publică pentru a limita creșterea numărului de cazuri de COVID-19.

Comisia Europeană consideră că motoarele de creștere vor fi consumul privat, investițiile şi exporturile UE.

Șomajul se va menține la niveluri superioare celor dinainte de pandemie

Se preconizează că investițiile publice, ca procent din PIB, vor atinge cel mai înalt nivel din ultimii zece ani în 2022. Acest lucru va fi susținut de Mecanismul de redresare și reziliență (RRF), instrumentul-cheie aflat în centrul NextGenerationEU.

Potrivit estimărilor, piețele forței de muncă vor avea nevoie de timp pentru a se redresa pe deplin, deoarece există posibilitatea ca programul de lucru să crească înainte ca întreprinderile să fie nevoite să angajeze mai mulți lucrători.

În UE, rata șomajului este estimată la 7,6 % în 2021 și la 7 % în 2022. În zona euro, rata șomajului este estimată la 8,4 % în 2021 și la 7,8 % în 2022.

Aceste rate rămân mai ridicate decât nivelurile din perioada anterioară crizei.

Inflația va fluctua semnificativ în cursul acestui an, deoarece prețurile estimate ale energiei și variațiile ratelor TVA generează oscilații semnificative ale nivelului prețurilor în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

În UE, inflația se va situa, conform previziunilor, la 1,9 % în 2021 și la 1,5 % în 2022. În zona euro, acest indicator va ajunge la 1,7 % în 2021 și la 1,3 % în 2021.

Cu două excepții, statele UE vor avea anul acesta deficite mai mari de 3% iar datoria publică va atinge un maxim la nivelul Uniunii

Previziunile Comisiei mai arată că toate statele membre, cu excepția Danemarcei și a Luxemburgului, vor înregistra un deficit bugetar de peste 3 % din PIB.

Până în 2022 se preconizează ca deficitul bugetar agregat să scadă la puțin sub 4 %, atât în UE, cât și în zona euro iar numărul statelor membre cu un deficit de peste 3 % din PIB să se reducă semnificativ.

În UE, se preconizează că ponderea datoriei publice în PIB va atinge un nivel maxim de 94 % în acest an, înainte de a scădea ușor la 93 % în 2022.

Se estimează că ponderea datoriei în PIB în zona euro va urma aceeași tendință, urmând să crească la 102 % în acest an și apoi să scadă ușor la 101 % în 2022.

Riscurile asociate perspectivelor sunt ridicate și vor rămâne astfel atât timp cât spectrul pandemiei de COVID-19 afectează economia

Comisar european pentru economie: Spectrul pandemiei de COVID începe să părăsească economia Europei

"Spectrul pandemiei provocate de COVID-19 începe să părăsească economia Europei. După un început slab al anului, estimăm o creștere puternică atât în 2021, cât și în 2022.

Sprijinul bugetar fără precedent a fost și rămâne esențial pentru a ajuta lucrătorii și întreprinderile din Europa să facă față crizei.

Se estimează că nivelul deficitelor și al datoriei va atinge un nivel maxim în acest an, înainte de a începe să scadă.

Impactul NextGenerationEU va începe să fie resimțit anul acesta și anul viitor, dar mai avem multe de făcut -în Bruxelles și în capitalele naționale - pentru a valorifica la maximum această oportunitate istorică.

Desigur, menținerea ritmului actual susținut al vaccinărilor în UE va fi crucială, atât pentru sănătatea cetățenilor noștri, cât și pentru economiile noastre", a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Economie.

Vicepreședinte CE: Mecanismul de redresare şi reziliență va fi factorul schimbării în 2022

Deși nu am ieșit încă din criză, perspectivele economice ale Europei arată mult mai bine. În contextul în care ratele de vaccinare cresc, restricțiile se relaxează, iar viețile oamenilor se întorc lent la normal, am actualizat previziunile pentru economiile din UE și din zona euro pentru anul acesta și pentru anii următori.

Mecanismul de redresare și reziliență va contribui la redresare și va fi un adevărat factor de schimbare în 2022, când va impulsiona investițiile publice la cel mai înalt nivel în decursul unui deceniu.

Mai sunt încă multe de făcut și există în continuare multe riscuri cu care trebuie să trăim atât timp cât pandemia nu ia sfârșit.

Până când vom ajunge într-un moment de stabilitate, vom continua să facem tot posibilul pentru a proteja populația și pentru a menține întreprinderile pe linia de plutire", a spus, la rândul său, Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close