Antena 3 CNN Be EU Comisia Europeană alocă 11 milioane de euro pentru a sprijini mass-media independentă

Comisia Europeană alocă 11 milioane de euro pentru a sprijini mass-media independentă

Comisia Europeană a publicat o nouă cerere de propuneri în cadrul programului "Europa creativă", care va permite sprijinirea cu 11 milioane de euro a presei independente.

Comisia Europeană alocă 11 milioane de euro pentru a sprijini mass-media independentă
Sursa foto: profimediaimages.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Oct 2023   •   17:04

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, această cerere de propuneri va permite alocarea a 11 milioane de euro pentru două acțiuni separate: pe de o parte, finanțarea colaborărilor transfrontaliere între organizațiile mass-media de știri și, pe de altă parte, crearea de programe de subvenționare pentru organizațiile mass-media care contribuie direct la viața democratică.

Prima acțiune, care beneficiază de 6 milioane de euro, va sprijini colaborarea transfrontalieră între organizațiile mass-media de știri care doresc să dezvolte împreună modele de afaceri inovatoare și/sau să desfășoare în comun proiecte jurnalistice. Finanțarea este destinată consorțiilor de organizații active în sectorul mass-mediei (și anume organizații mass-media non-profit, publice și private, asociații mass-media, ONG-uri etc.), încurajând, printre altele, transformarea organizațiilor mass-media, furnizarea de informații de calitate și dezvoltarea competențelor profesioniștilor din cadrul organizațiilor mass-media de știri.

Cea de a doua acțiune, care beneficiază de 5 milioane de euro, are ca scop sprijinirea organizațiilor mass-media de știri care sunt deosebit de importante pentru dezbaterile democratice și pentru participarea cetățenilor. Ea va urmări să instituie programe de finanțare care vor distribui granturi către organizațiile mass-media locale sau regionale, către jurnalismul de investigație, precum și către organizațiile mass-media specializate în informații de interes public.

Citeşte şi: Guvernul adoptă noi măsuri de austeritate! Marcel Boloș a anunțat de unde se taie și cine va fi afectat

Cererea de propuneri este deschisă organizațiilor (asociații mass-media, ONG-uri, societatea civilă, centre de cercetare, universități etc.) care activează în domeniul mass-mediei, într-un sens mai larg, și pot acționa ca intermediari pentru sprijinirea organizațiilor care au cea mai mare nevoie de sprijin.

Data limită de depunere a candidaturilor este 14 februarie 2024, iar proiectele trebuie să înceapă spre sfârșitul anului 2024. Candidații pot depune o cerere pentru o acțiune sau pentru cealaltă sau chiar pentru amândouă.

Organizațiile mass-media selectate își vor păstra libertatea editorială deplină. Aceasta este cea de a 4-a cerere de propuneri în sprijinul formării de parteneriate în domeniul jurnalismului.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close