Antena 3 CNN Be EU Europarlamentar PNL, despre PNRR: "Cu 30 de miliarde nu rezolvi problemele Romaniei. Este imposibil să le cuprinzi pe toate"

Europarlamentar PNL, despre PNRR: "Cu 30 de miliarde nu rezolvi problemele Romaniei. Este imposibil să le cuprinzi pe toate"

Marian-Jean Marinescu, europarlamentar PNL, a declarat, sâmbătă, la emisiunea Be EU, de la Antena 3, că "sunt foarte multe lucruri care trebuie facute în România si este foarte greu sa le cuprinzi pe toate (n.r. în PNRR). Nu se poate acest lucru, este imposibil."

Europarlamentar PNL, despre PNRR: "Cu 30 de miliarde nu rezolvi problemele Romaniei. Este imposibil să le cuprinzi pe toate"
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    05 Iun 2021   •   10:23

"Sunt foarte multe lucruri care trebuie făcute și este foarte greu să le cuprinzi pe toate. Nu se poate acest lucru, este imposibil. Cu 30 de miliarde nu rezolvi problemele României. Este foarte ușor de criticat, pentru că întotdeauna ceva făcut deja e ușor de criticat.", spune europarlamentarul Marinescu, despre Planul Național de Redresare și Reziliență.

"Probabil negocierile vor continua, probabil Comisia va mai avea observații, într-o parte și în alta. Miniștrii noștri vor trebui să meargă acolo, nu de pe poziția de a asculta, ci de a spune foarte răspicat ceea ce vrem.

Ba lipsește ceva, ba lipsește altceva. Acest plan trebuie evaluat împreună cu toate celelalte programe operaționale sectoriale, pentru a vedea ce se va finanța în România în anii următori, din fonduri europene. Se pare că unii nu înțeleg și au cu totul alte reacții.

Probabil că în următoarele 60 de zile acest Plan va fi aprobat și vor veni primii bani până la sfârșitul acestui an. 

Celelalte domenii care poate nu sunt cuprinse în acest Plan, pentru că nu puteau să fie cuprinse toate, le veți vedea cuprinse în programele operaționale și în bugetele anuale naționale, în următoarea perioadă." a mai precizat acesta.

Cristian Ghinea, despre PNRR: ”Nici măcar eu nu am citit chiar toate anexele”

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a recunoscut că nu a citit anexele Planului Național de Redresare și Reziliență.

Aceasta a spus faptul că România este prima țară care publică și anexele acestui program, iar Comisia Europeană nu obligă statele membre să facă public acest document. 

„Vreau să fie foarte clar că doar se vede capătul drumului: urmează evaluarea oficială a Comisiei. Au fost multe neadevăruri spuse despre PNRR. Pe site poate fi găsit tot programul PNRR, are 1200 de pagini, iar alăturat sunt anexele. Din câte știm noi suntem prima țară care publcăm și anexele.

Nu există obligația de a publica PNRR. Într-o decizie fără precedent, de transparență, am decis să publicăm. Cei care cred că pot face o treabă mai bună să ne facă semnalări și le corectăm. O să fac o prezentare poate mai scurtă decât vă așteptați. (...) Cu rugămintea că dacă sunt chestiuni pe care nu le știu, pentru că nici măcar eu nu am citit chiar toate anexele.”, a declarat Cristian Ghinea în conferința de presă de prezentare a PNRR. 

Întrebat de ce compania GSP a primit proiecte prin PNRR fără licitație, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a spus că nu știe și că aceste informații ar trebui transmise de Ministerul Energiei,care a depus proiectul respectiv. 

”Nu am cum să vă spun pentru că nu știu, este un proiect depus de Ministerul Energiei și vorbim de două proiecte inovatoare ale Romgaz în consorțiu cu Siemens și acea companie. Colegii de la Ministerul Energiei vor trebui să explice tehnic acea intervenție. Dacă nu se face acest lucru va fi înlocuită acea intervenție”, a spus Ghinea, întrebat de Economedia.ro cum a ajuns o companie privată ca GSP să apară în PNRR, fără licitație.

PNRR se referă la un pachet de investiții publice și reforme propuse în baza Recomandărilor Specifice de Țară 2019-2020. Aceste reforme și proiecte de investiții publice trebuie puse în aplicare până în 2026.

Regula stabilită prin propunerea de Regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023. În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026.

PNRR are la bază 6 piloni principali: Tranziția spre o economie verde; Transformarea digitală; Creșterea economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă; Coeziunea socială și teritorială; Sănătate și reziliență instituțională; Copii, tineri, educație și competențe. 

 

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close