Antena 3 CNN Be EU Forța de muncă din România va scădea cu aproape 9% până în 2030, prețurile vor crește și mai mult. Prognoza Comisiei Europene

Forța de muncă din România va scădea cu aproape 9% până în 2030, prețurile vor crește și mai mult. Prognoza Comisiei Europene

Problemele demografice ale României vor avea un impact negativ asupra pieței muncii, arată Comisia Europeană într-o analiză prezentată astăzi.

Forța de muncă din România va scădea cu aproape 9% până în 2030, prețurile vor crește și mai mult. Prognoza Comisiei Europene
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    23 Mai 2022   •   13:08

Scăderea natalității, migrația și îmbătrânirea populației vor face ca forța de muncă să scadă cu 8,8% până în 2030, arată raportul național publicat de Comisia Europene.

România va avea nevoie de creșterea productivității muncii, dar și de creșterea numărului de angajați în rândul femeilor, al romilor și al persoanelor în vârstă, pentru a contracara efectele acestei scăderi rapide.

Competențele forței de muncă din România rămân insuficient aliniate la nevoile pieței forței de muncă. Deficitul de competențe și neconcordanțele dintre acestea, precum și un sistem de educație și formare slab afectează negativ perspectivele pieței muncii, mai arată Comisia Europeană.

"Prețurile sunt de așteptat să crească, mai semnificativ decât înainte. După o ușoară creștere în 2020, rata inflației a atins 4,1% în 2021 și urmează să crească mai sus în 2022, deoarece prețurile ridicate la energie vor afecta alte bunuri și servicii, în conformitate cu tendințele globale. Dinamica estimată a salariilor mai puternică ar putea influența inflația. Guvernul a adoptat măsuri de urgență pentru a reduce facturile la energie prin plafonarea prețurilor și rambursarea furnizorilor pentru diferența față de prețurile reale ale pieței. Deoarece rambursările durează mult, furnizorii mai mici se pot confrunta cu constrângeri de lichiditate", arată raportul.

"Impactul preţurilor energiei şi al materiilor prime are implicaţii extinse. Ţinând cont de importanţa Ucrainei şi a Rusiei ca furnizori de petrol, gaze şi materii prime (alimentare şi non-alimentare) pe pieţele globale, preţurile au crescut semnificativ. România produce cea mai mare parte a gazelor pe plan intern dar importă aproape 20% din consumul total de gaze, fiind puternic dependentă de gazoductul rusesc care trece prin Ucraina. În acelaşi timp, importurile de ţiţei rusesc sunt folosite de rafinării, care le reexportă ca produse petroliere finite. Prin urmare, inflaţia ar urma să crească şi mai mult, afectând consumul privat, în pofida măsurilor excepţionale adoptate pentru a atenua impactul asupra gospodăriilor şi IMM-urilor al facturilor la electricitate şi gaze" se arată în raport.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close