Antena 3 CNN Be EU Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European din Spania: "Obiectivul urmărit trebuie să fie o Uniune mai puternică"

Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European din Spania: "Obiectivul urmărit trebuie să fie o Uniune mai puternică"

Klaus Iohannis a participat la reuniunea informală a Consiliului European, desfășurată în Spania, unde a arătat că obiectivul urmărit trebuie să fie o Uniune mai puternică.

Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European din Spania: "Obiectivul urmărit trebuie să fie o Uniune mai puternică"
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Oct 2023   •   21:44

Președintele Iohannis a participat, vineri, la reuniunea informală a Consiliului European, desfășurată la Granada, în Spania.

Cu această ocazie, șefii de stat și de Guvern ai statelor membre UE au lansat procesul de reflecție cu privire la conținutul viitoarei Agende Strategice a Uniunii Europene.

Astfel, a fost abordată și chestiunea extinderii Uniunii și a pregătirii sale pentru primirea de noi membri.

De asemenea, în perspectiva noii Agende Strategice, obiectivul discuției a fost modul în care viziunea din Declarația de la Versailles din 11 martie 2022, de reducere a dependențelor strategice ale Uniunii, a fost pusă în practică, precum și de a lansa dezbaterea asupra acțiunilor prioritare care să fie avute în vedere în perioada următoare.

Citește și: Zeci de mii de tineri vor putea călători gratuit prin Europa. Se dă startul înscrierilor în programul DiscoverEU

Totodată, au mai fost abordate și teme majore, precum apărarea, migrația, reziliența, competitivitatea, angajamentul global al Uniunii și sprijinul pentru Ucraina, informează Administrația Prezidențială.

În legătură cu adoptarea noii Agende Strategice, președintele Iohannis a arătat că obiectivul urmărit trebuie să fie o Uniune mai puternică, mai unită, mai rezilientă și mai competitivă la nivel global, războiul declanșat de Rusia funcționând deja drept catalizator pentru a acționa, în continuare, pentru reducerea dependențelor strategice și consolidarea Uniunii pentru a obține rezultate concrete pentru cetățeni.

Președintele României a pledat pentru o Uniune fără fragmentări, cu o coeziune internă sporită și încredere între statele membre.

Totodată, Klaus Iohannis a subliniat că orice proces de reformă pentru gestionarea eficientă a extinderii trebuie să aibă loc în paralel cu extinderea, și nu subsecvent acesteia.

De asemenea, președintele a evidențiat, încă o dată, faptul că extinderea spațiului Schengen, prin finalizarea procesului de aderare a României cât mai curând, va transmite un semnal puternic cu privire la unitatea și solidaritatea de acțiune europeană.

Sprijinul pentru Ucraina, reconfirmat de președinte

În ceea ce privește domeniul apărării, Iohannis a insistat pe faptul că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a reconfirmat necesitatea ca UE să își consolideze pregătirea și capacitățile de apărare, în cooperare și deplină complementaritate cu Alianța Nord-Atlantică.

Președintele Klaus Iohannis a reconfirmat, de asemenea, sprijinul ferm pentru Ucraina în fața agresiunii Federației Ruse, pentru atât timp cât va fi necesar.

"Președintele României a făcut referire la implementarea rapidă a Actului privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții comune/ EDIRPA, precum și a Actului de sprijinire a producției de muniție/ ASAP în vederea dezvoltării unei baze tehnologice și industriale de apărare europene echilibrate pe teritoriul întregii Uniuni.

În cadrul dezbaterilor privind migrația, Președintele Klaus Iohannis a evocat necesitatea unor măsuri urgente pentru a sprijini atât Italia, având în vedere situația recentă din Lampedusa, cât și partenerii externi în gestionarea migrației, în primul rând prin implementarea măsurilor deja agreate pe dimensiunea externă, dar și prin finalizarea Pactului privind migrația și azilul pe dimensiunea internă. Cu acest prilej, Președintele României a subliniat abordarea constructivă a țării noastre și eforturile concrete depuse pentru protejarea frontierelor externe ale Uniunii”, transmite sursa citată.

Ținte stabilite la finalul reuniunii

În sectorul apărării, accentul este pus pe consolidarea, pornind de la Busola strategică, bazei tehnologice și industriale, pe stimularea mobilității militare, a rezilienței în spațiu și pe combaterea amenințărilor cibernetice și hibride și a acțiunilor străine de manipulare a informațiilor la nivelul întregii Uniuni. De asemenea, este evidențiată forța relației transatlantice.

Este evidențiată importanța investiției în cercetare, educație și în competențele viitorului, a soluționării provocărilor demografice, a consolidării poziției de putere industrială, tehnologică și comercială a UE.

În ceea ce privește angajamentul global al UE, este menționată necesitatea intensificării colaborării cu parteneri din toate regiunile lumii pentru a proteja și consolida ordinea internațională bazată pe norme, de a mobiliza și dezvolta instrumentele de acțiune externă ale UE, de a coopera în vederea consolidării și diversificării lanțurilor de aprovizionare, a încurajării acordurilor de parteneriat, comerciale și de investiții, a promovării dezvoltării durabile pentru a îndeplini obiectivele convenite în direcția aducerii emisiilor nete la zero și a îmbunătățirii pregătirii în caz de urgențe sanitare.

Cu privire la extindere, este menționat că aceasta este o investiție geostrategică în pace, securitate, stabilitate și prosperitate, un factor determinant pentru îmbunătățirea situației economice și sociale a cetățenilor europeni, reducând disparitățile dintre țări, și care trebuie să promoveze valorile pe care se întemeiază Uniunea, potrivit Mediafax.

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close