Mai mulţi oficiali europeni au condamnat decizia şi au considerat-o neconformă cu normele stabilite la nivel internaţional. În prezent, paşaportul sanitar european este cel care garantează libera trecere în UE, iar acesta conţine fie dovada vaccinării, fie pe cea a unui test negativ sau a trecerii prin boală.
”Nu o condamn, dar decizia pe care a luat-o Malta este contrară regulilor europene şi cred că trebuie să ne ţinem de cadrul nostru şi să-l aplicăm integral. Acest cadru este cel al paşaportului sanitar european”, a declarat Clément Beaune în emisiunea Grand rendez.
De pe 1 iunie, turiștii din Uniunea Europeană, Statele Unite și alte câteva state, au fost din nou bine-veniți în Malta, cu condiția ca la îmbarcare să prezinte un test PSR sau să aibă schema completă de vaccinare, împotriva COVID-19.
Autoritățile au anunțat vineri că începând cu 14 iulie, testul PSR nu va fi suficient pentru intrarea în țară, astfel turiștii vor fi bine-primiți în Malta, doar dacă vor fi vaccinați.
Comisia Europeană cere Maltei să revină asupra deciziei
„Au existat două decizii: certificatul pe care l-am pus în aplicare și care este obligatoriu pentru toate statele europene, ca dovadă a situației în ceea ce privește boala, și există și o recomandare adoptată de cele 27 de state, care pleacă de la ideea că pașaportul este suficient în sine, cu excepția cazului în care situația de sănătate se va deteriora. Prin urmare, vom discuta cu Malta, astfel încât să accepte testele PCR”, a explicat comisarul european.