Antena 3 CNN Be EU Procedura prin care cetățenii din UE pot adresa petiții către Parlamentul European

Procedura prin care cetățenii din UE pot adresa petiții către Parlamentul European

Adresarea petiţiilor către Parlamentul European este un drept de care beneficiază cetăţenii Uniunii Europene.

de Sabina Iosub    |    14 Feb 2024   •   11:25

Orice cetățean al UE și toți rezidenții fizici sau juridici ai statelor membre au dreptul de a adresa petiții Parlamentului European, sub forma unei plângeri sau a unei cereri, privind chestiuni ce țin de unul dintre domeniile de activitate ale Uniunii Europene.

Petițiile sunt examinate de către Comisia pentru petiții a Parlamentului European, care decide cu privire la admisibilitatea acestora și este însărcinată să se ocupe de ele.

Pentru a fi admisibile, petițiile trebuie să se refere la subiecte care se încadrează în domeniile de activitate ale Uniunii Europene și care îi privesc în mod direct pe autorii acestora.

Petițiile trebuie să indice numele, naționalitatea și adresa fiecărui petiționar și să fie redactate într-una din limbile oficiale ale UE. Ele pot fi prezentate fie prin mijloace electronice, prin intermediul portalului online pentru petiții al PE, fie prin poștă, pe suport de hârtie.

Comisia pentru petiții verifică dacă subiectul petițiilor se încadrează în domeniile de activitate ale Uniunii Europeana. Dacă această condiție nu este satisfăcută, petiția este declarată inadmisibilă. Petiționarului i se comunică decizia și motivele care au stat la baza acesteia.

În funcție de circumstanțe, Comisia pentru petiții poate întreprinde una sau mai multe dintre următoarele acțiuni:

  • Să solicite Comisiei Europene să realizeze o anchetă preliminară cu privire la o petiție și să furnizeze informații privind conformitatea cu legislația aplicabilă a UE.
  •  Să transmită petiția altor comisii ale Parlamentului spre informare sau pentru ca acestea să ia alte măsuri.
  • Dacă petiția se referă la un caz specific care necesită o examinare individuală, Comisia poate contacta instituțiile sau autoritățile relevante sau poate interveni prin intermediul reprezentanței permanente a statului membru implicat pentru a soluționa chestiunea.
  • Să ia orice altă măsură considerată adecvată în încercarea de a soluționa problema sau de a răspunde petiției în mod adecvat.

×
Subiecte în articol: be EU petiţii Parlamentul European UE
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close