Antena 3 CNN Be EU România, sub presiunea fenomenului deepfake înainte de alegeri. Comisia Europeană verifică Facebook și Instagram

România, sub presiunea fenomenului deepfake înainte de alegeri. Comisia Europeană verifică Facebook și Instagram

Fenomenul deepfake, al conținutului fals generat cu Inteligența Artificială, se profilează drept un pericol major înaintea alegerilor, în România și în toată lumea.

de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Mai 2024   •   10:23

Clipurile viralizate cu Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis în roluri foarte convingătoare de lăutari reprezintă doar vârful aisbergului.

Conținutul deepfake, odată creat, este aruncat pe rețelele sociale.

În acest context, Facebook și Instagram sunt verificate de Comisia Europeană, fiind suspectate că ar fi permis distribuirea dezinformărilor și manipulărilor. 

Investigația are legătură şi cu alegerile europarlamentare programate în luna iunie. 

Ministru român: E nevoie de un mecanism mai rapid de eliminare a manipulărilor de pe internet

La rândul său, România se pregătește să pună în aplicare regulile europene privind Inteligența Artificială și rețelele sociale.

Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, susține că țara noastră are nevoie de un mecanism mai rapid de eliminare a manipulărilor de pe internet.

"Pentru că suntem în pragul campaniei electorale, nu avem timp să armonizăm atât de mulți factori. E nevoie de o linie directă, rapidă și eficientă pentru eliminarea conținutului cu dezinformări și care manipulează opinia publică", argumentează ministrul.

Comisia Europeană a început deja verificările pentru a vedea dacă rețelele sociale respectă noile norme adoptate. Toate platformele sociale au fost notificate în legătură cu aceste norme.

"E drept că, în ceea ce privește Meta (Facebook) și Instagram, au fost observate deja anumite nereguli. În urma acestor scrisori, se așteaptă un răspuns din partea acestor companii", menționează europarlamentarul Dragoș Tudorache.

Europarlamentar: "Companiile care dețin platforme sociale trebuie să își asume realitatea, dincolo de profitul pe care îl fac"

Interzicerea unor conturi și a unor postări online a dus la un război juridic între proprietarul platformei X, Elon Musk, și țări precum Brazilia sau Australia. 

"A existat o presiune enormă din partea acestor companii, care prefera statutul de vest sălbatic, așa cum l-au avut în ultimii 20 de ani. Însă cel puțin la nivel european mesajul politic este clar: această perioadă se încheie iar platformele sociale trebuie să își asume realitatea socială, dincolo de profitul pe care îl fac", argumentează europarlamentarul român.

Avocatul Adrian Cuculis atrage atenția asupra nevoii de a corela eventualele restricții cu gravitatea faptelor comisie, precum și asupra riscului de instituire a unei cenzuri  

"Nu aș fi de acord cu implementarea unor restricții, atâta timp cât ele nu vizează (riscurile pentru) dezvoltarea copiilor, acte de violență sau injurii (...) Am senzația că preocuparea statelor este în zona campaniilor electorale, de înăbușire a oricărei căi de exprimare când vine vorba de un anumit partid, a unei anumite alianțe. Ori, acest lucru este de netolerat și nu face parte din tabloul democratic al lumii pe care o cunoaștem de 34 de ani", susține avocatul Cuculis.

Guvernul român urmează să anunțe felul în care va monitoriza și va acționa în cazul rețelelor sociale de pe internet.

×
Parteneri
O nouă companie aeriană lansează zboruri interne la preţuri mici
x close