Antena 3 CNN Be EU Șefa Comisiei Europene, la masă cu premierul Ungariei, în Buda | Efectul asupra sancțiunilor la adresa Rusiei

Șefa Comisiei Europene, la masă cu premierul Ungariei, în Buda | Efectul asupra sancțiunilor la adresa Rusiei

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a luat cina cu premierul ungar Viktor Orban.

Șefa Comisiei Europene, la masă cu premierul Ungariei, în Buda | Efectul asupra sancțiunilor la adresa Rusiei
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    10 Mai 2022   •   12:55

S-a întâmplat luni, la fosta mănăstire carmelită din Castelul Buda.

O fotografie a surprins momentul: în imagine, Von der Leyen are alături un pahar cu suc de portocale iar Orban, șampanie.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Întâlnirea nu a adus niciun progres în privința celui de-al șaselea pachet de sancțiuni pregătit de Uniunea Europeană la adresa Rusiei, care vizează, între altele, interzicerea importurilor de petrol din această țară care a invadat Ucraina pe 24 februarie anul curent, notează BBC.

Întâlnirea celor doi a suscitat ironii pe rețelele sociale, dată fiind opoziția Budapestei la propunerea embargoului petrolier și recentele anunțuri ale guvernului maghiar, care a precizat că va da curs schemei de conversie valutară cerută de Moscova, pentru plata în ruble a țițeiului în statele Uniunii.

Astfel, pe contul @LeChouNews este publicat un montaj fotografic cu Viktor Orban făcând baie în petrol, în timpul vizitei lui Von der Leyen.

"Am făcut progrese, dar este nevoie de noi eforturi. Voi convoca o video-conferință cu jucătorii regionali pentru întărirea cooperării regionale în ceea ce privește infrastructura petrolieră", a scris pe Twitter președintele Comisiei Europene. 

Ea susține că discuția cu Orban a ajutat la "clarificarea aspectelor privind sancțiunile și securitatea energetică".

Video-conferința anunțată de Von der Leyen era așteptată să se întâmple marți, urmând ca miercuri să aibă loc o reuniune a celor 27 de ambasadori din statele blocului, menționează BBC, citând presa ungară.

Surse din cadrul Uniunii Europene arată că executivul comunitar propune țărilor precum Ungaria, Slovacia și Republica Cehă acces la petrolul adus pe cale maritimă din alte state decât Rusia.

La rândul său, Ungaria solicită sute de milioane de euro pentru a-și adapta rafinăriile să folosească țițeiul brut Brent, în locul celui rusesc.

De asemenea, guvernul de la Budapesta încearcă să lege pachetul de compensații de deblocarea sumei de 7,2 miliarde de euro din Facilitatea de Redresare și Reziliență post-pandemie.

Suma a fost blocată din cauza problemelor pe care Ungaria le are cu respectarea statului de drept.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close