Statele membre au ajuns la un consens pentru ca Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) să achiziționeze contramăsuri medicale în numele lor cât mai curând posibil, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, confirmând un raport al cotidianului suedez Dagens Nyheter.
UE se află în discuții pentru a cumpăra vaccinul Imvanex de la Bavarian Nordic, precum și antiviralul tecovirimat, dezvoltat de compania americană SIGA Technologies, a precizat ziarul, citându-l pe coordonatorul suedez pentru vaccinuri, Richard Bergstrom.
Bergstrom a precizat că nu a fost semnat încă niciun contract cu niciuna dintre firme, notează Mediafax.
"Dar va merge rapid. Ar trebui să avem un contract gata într-o săptămână sau două și poate câteva livrări limitate în iunie", a declarat acesta, citat de ziar.
Un purtător de cuvânt al Bavarian Nordic a confirmat că HERA a contactat compania daneză de biotehnologie în legătură cu vaccinul său.
"Am avut mai multe convorbiri cu HERA... nu avem nicio idee când va exista un acord. Nu depinde de noi să spunem când va exista un acord - sunt două părți implicate", a declarat purtătorul de cuvânt.
În cazul în care se va ajunge la un acord, Bavarian Nordic va putea satisface cererea, a adăugat acesta.
Virusul variolei și cel al variolei maimuței sunt strâns legate între ele.
Vaccinul de la Bavarian Nordic are aprobarea oficială europeană pentru variolă, deși medicii îl pot prescrie și pentru variola maimuței.
Tratamentul SIGA, tecovirimat - comercializat sub denumirea TPOXX - are aprobare europeană pentru variolă, variola maimuței și variola bovinelor.
Oficialii din domeniul sănătății la nivel mondial au depistat peste 200 de cazuri suspecte și confirmate de infecție virală, de obicei ușoară, în aproximativ 20 de țări de la începutul lunii mai.