Antena 3 CNN Be EU Cum a ratat guvernul Cîțu banii europeni care să asigure românilor teste COVID gratuite

Cum a ratat guvernul Cîțu banii europeni care să asigure românilor teste COVID gratuite

Europarlamentarul Victor Negrescu arată cum, pe fondul disputelor politice, Executivul de la București a ratat îndeplinirea formalităților necesare pentru ca românii să poată beneficia de teste gratuite în pandemia de coronavirus.

Cum a ratat guvernul Cîțu banii europeni care să asigure românilor teste COVID gratuite
de Georgiana Adam    |    15 Oct 2021   •   16:11

Într-o postare pe pagina de Facebook, Negrescu amintește că Parlamentul European a solicitat și obținut achiziția de teste din bani europeni și punerea lor la dispoziția statelor membre, pentru aplicarea lor gratuită la nivelul populației.

În total circa 100 de milioane de euro au fost mobilizate suplimentar pentru acest obiectiv.

"Din păcate, guvernul PNL-USR-UDMR a uitat să trimită documentele finale pentru achiziția acestor teste. În total, România beneficia de minim 4,7 milioane de euro pentru a realiza această achiziție.

În acest sens, am solicitat Comisiei Europene să întreprindă demersurile pentru achiziția acestor teste în numele României, dat fiind incapacitatea guvernului în a face acest lucru. Atunci când ai politicieni incompetenți care fac rău românilor, trebuie o intervenție la nivel european. 

Așa cum Parlamentul European a obținut suplimentarea sumelor pentru achiziția testelor, sunt convins că o să găsim soluții ca românii să aibă acces la teste gratuite ca și ceilalți cetățeni europeni", se încheie postarea europarlamentarului PSD.

Parlamentul European a solicitat și obținut achiziția de teste din bani europeni și punerea lor la dispoziția statelor...

Publicată de Victor Negrescu pe Vineri, 15 octombrie 2021

Testele rapide depistează doar 50% dintre cazurile COVID-19

Doar 1 din 2 persoane confirmate pozitiv la testarea RT-PCR este identificată corect și de testele rapide. Este rezultatul îngrijorător al unui studiu demarat de o reputată rețea de sănătate din România.

Concret, în cazul a 1.099 de persoane cu simptome s-au recoltat probe, atât pentru testarea RT-PCR, cât și pentru testarea cu teste rapide.

Deși la testul RT-PCR toate aceste persoane au ieșit pozitive, în cazul testelor rapide, doar 53% dintre acestea au avut un rezultat pozitiv.

Medicii avertizează că această metodă de identificare a infectării cu COVID-19 garantează doar pe jumătate că infectații sunt depistați la timp, astfel ei putând răspândi foarte ușor virusul în comunitate.

Peste 66% din testele raportate oficial sunt acele teste rapide, iar testarea la nivel național rămâne una foarte scăzută la noi în țară, astfel că avem șanse mari să ne imunizăm mai degrabă pe cale naturală decât prin vaccinare.

Totuşi, pentru ca testul rapid de depistare a COVID să fie făcut corect, este foarte important cum se face recoltarea, atrage atenția medicul Radu Ţincu.

"Depinde cum recoltăm testul. E extrem de important ca el să fi recoltat corect şi depinde când îl recoltăm.

Dacă am avut un contact cu o persoană bolnavă ieri, de exemplu, degeaba recoltăm testul a doua zi, pentru că e nevoie de o perioadă de câteva zile pentru a avea suficientă încărcătură virală şi a deveni pozitiv testul.

Testul suprem pentru diagnostic îl reprezintă în continuare testul PCR.

×
Subiecte în articol: victor negrescu be EU
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close