Antena 3 CNN Campanii Centrul ţării se schimbă la faţă în comunitățile "Ajută un sat. Schimbă o țară"

Centrul ţării se schimbă la faţă în comunitățile "Ajută un sat. Schimbă o țară"

Centrul ţării se schimbă la faţă în comunitățile "Ajută un sat. Schimbă o țară"
21 Aug 2015   •   17:29

Partenerii locali ai Fundaţiei Mereu Aproape, coordonatorii şi voluntarii din comunităţile Ajută un sat. Schimbă o ţară din centrul ţării, au adus lucrările de construcţie, renovare şi amenajare într-un stadiu foarte avansat. Judeţele Cluj, Sibiu, Braşov şi Mureş reprezintă doar o parte din harta de desfășurare a proiectului Ajută un sat. Schimbă o țară. Este doar o parte din efortul oamenilor, dar una importantă pentru că oamenii de aici pun mult suflet în ceea ce fac. Nu se gândesc decât la bucuria copiilor de a învăța în săli de clasă noi, dotate şi încălzite, unde să vină cu drag și cu dorința de a se implica în activitățile de la școală.

Ajută un sat. Schimbă o ţară este un proiect al Fundaţiei Mereu Aproape în parteneriat cu Fundaţia Vodafone România. Proiectul face parte din Programul strategic de Investiţie în Mediul Rural al Fundaţiei Vodafone România care se desfășoară la nivel național. Scopul acestuia este de a susţine dezvoltarea de proiecte în domeniile educaţiei, sănătăţii şi serviciilor sociale necesare categoriilor defavorizate din satele şi oraşele mici din România.

La Cluj, doamna bibliotecară Adriana Pătăcean, care se ocupă de înființarea atelierelor de meșteșuguri din Copăceni-Săndulești, este atât de motivată și entuziasmată încât le-a transferat voluntarilor, chiar și copiilor din energia sa. Deși majoritatea voluntarilor lucrează în Turda sau
Cluj-Napoca şi fac naveta la Copăceni-Săndulești după orele de serviciu, au lucrat inclusiv în zilele de la sfârșitul săptămânii. Iar rașchetarea pereților și curățenia au fost făcute și cu ajutorul prețios al copiilor.

Renovarea este în toi, războaiele de ţesut, firele și materialele pentru țesut și gherghef au fost livrate, urmând să ajungă acolo mobilierul și echipamentul IT. Primăria vine în sprijin cu montarea reţelei de internet. Până la 12 septembrie, când se sărbătoresc zilele comunei Sănduleşti-Copăceni, totul va fi gata!

La Liceul Tehnologic Special Samus din Cluj-Napoca, un colectiv de profesori şi psihopedagogi, foarte harnic şi implicat, duce la capăt prima parte a proiectului Ajută un sat. Schimbă o țară - aceea de a renova şi amenaja sala în care se vor realiza activităţile "Clubului multimedia". Instalaţia electrică a fost deja făcută și urmează să fie cumpărate corpurile de iluminat, iar sala este gata și așteaptă doar dotarea cu mobilier și realizarea reţelei de internet.

"Arca Mereu Aproape" se naşte la Ilimbav-Marpod din Sibiu. Centrul, care va readuce la viață ocupațiile tradiționale din zonă, este în curs de renovare și amenajare. Au fost ridicate schele şi s-a început înlăturarea vechii tencuieli; o latură a casei a fost deja curăţată şi gletuită. S-au turnat betoane pentru consolidarea podelei, au fost făcute săpăturile şi şanţurile pentru introducerea instalaţiei electrice și a început realizarea ţevilor de apă din zona de subsol.

Proiectul "Învățare din plăcere" se traduce prin muncă din plăcere la Hârseni, Brașov, unde echipa de muncitori este foarte conștiincioasă, lucrând zi lumină. Lucrările de renovare și amenajare a clădirii pentru programul școală după școală sunt într-un stadiu avansat: se reface acoperișul, în interior se aplică tencuiala, urmând să sosească geamurile și ușile. Se face placarea tavanului și montajul ferestrelor și ușilor, precum și instalația electrică și sanitară. Devierea fosei septice, aflate sub clădirea în construcţie, care presupunea o lucrare laborioasă, s-a rezolvat.

Iar la Grădinița Viișoara din Mureș, amenajarea spațiului de joacă va începe odată cu livrarea și amplasarea echipamentelor de joacă, pe 10 septembrie. Urmează și instalarea centralei termice.

Dacă entuziasmul oamenilor se traduce în energie şi muncă, bucuria lor va veni cu adevărat când vor lua startul activitățile educative, culturale, artistice, științifice, cu alte cuvinte atunci când copiilor li se va deschide o nouă lume: a cunoașterii și a descoperirii propriilor pasiuni.

În cadrul proiectului Ajută un sat. Schimbă o ţară, Fundaţia Mereu Aproape construiește, renovează, dotează şi implementează programe educaţionale care să combată excluziunea socială, abandonul şcolar şi analfabetismul și, totodată, să dezvolte spiritul antreprenorial și voluntariatul.

×
Subiecte în articol: Fundatia Mereu Aproape
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close