Antena 3 CNN Campanii Romania la vot Primele electorale. Când apar şi ce consecinţe pot avea asupra Parlamentului

Primele electorale. Când apar şi ce consecinţe pot avea asupra Parlamentului

Primele electorale. Când apar şi ce consecinţe pot avea asupra Parlamentului
08 Dec 2012   •   16:34

Regula primelor electorale poate modifica radical structura Parlamentului, nu numai la nivel de atribuire a mandatelor, ci şi ca număr de parlamentari.

Exemplificăm mecanismul adjudecării mandatelor parlamentare de către competitorii electorali pornind de la o circumscripţie, adică un judeţ, cu 10 colegii. Avem, deci, în acest caz, 10 mandate de deputat.

Să presupunem că, în urma scrutinului, în circumscripţia noastră, numita circumscripţia X, partidul A obtine 60% din voturi, partidul B 20% şi partidul C tot 20%. Aşa arată votul popular la nivelul întregului judeţ. În consecinţă, potrivit scorului general obtinuţ, avem următoarele:

  • partidul A va câştiga 6 colegii, deci 6 mandate de deputat
  • partidul B 2 colegii
  • partidul C tot doua colegii.

  • Această formulă de atribuire rămâne neschimbată în condiţiile în care nici unul dintre partidele competitoare, în cazul nostru partidul A, nu obtine mai mult de 50% din voturi în mai multe colegii decât îi revin potrivit procentului obţinut la nivelui întregii circumscripîii. Adică în mai mult de 6 colegii. Dar acest lucru se poate întâmplă, caz în care intervine regula primelor electorale.

    Să presupunem că în circumscripţia noastră, partidul A obţine peste 50% din voturi în toate colegiile existente - lucru perfect posibil, ţinând cont de procentul foarte mare obţinut la nivelul întregului judeţ. Potrivit legii, dacă un competitor primeşte într-un colegiu mai mult de 50% din voturi, atunci el isi adjudeca in mod direct colegiul respectiv. In cazul nostru, partidul A va castiga toate cele 10 colegii, trimitandu-si in Parlament Romaniei 10 deputati.

    Dar ce se întâmplă cu ceilalti doi competitori care au fost votati, cumulat, de 40% dintre electorii circumscriptiei de față? Îşi pierd colegiile? Sunt ignoraţi 40% dintre votanti? Nicidecum.  Într-o astfel de situatie numarul de colegii ale circumscriptiei se suplimentează cu numărul colegiilor câştigate de competitori potrivit votului popular dar pierdute de acestia prin regula 50% + 1. Concret, circumscriptia noastra va primi 4 colegii în plus, 2 pentru partidul B şi 2 pentru partidul C.

    In urma acestei distribuiri apar două consecinte importante.

    In primul rând, numarul colegiilor din circumscriptia X creşte de la 10 la 14, ceea ce conduce la suplimentarea numarului de locuri din Parlament. Vom avea, deci, mai multi deputati şi senatori.

    Şi, în fine, raportul de forţe dintre competitorii electorali se schimbă faţă de votul real obţinut. Putem constata, in cazul de fata, ca ponderea procentuala obtinuta de competitori in urma scrutinului - partidul A 60%, partidul B 20% si partidul C 20% - se modifica in urma suplimentarii numarului de mandate. Partidul A va avea acum 72%, partidul B 14% si partidul C tot 14% din reprezentarea parlamentara a circumscriptiei.


    Rezultate alegeri parlamentare 2012, la Antena 3
    Rezultatele preliminare exit-poll la alegerile parlamentare le vei afla pe Antena3.ro.
    În ziua alegerilor, site-ul Antena3.ro va publica rezultatele preliminare oferite de CCSB şi le va posta pe HARTA ELECTORALĂ.

    Seara, Mihai Gâdea şi Răzvan Dumitrescu îţi vor spune cine a câştigat alegerile parlamentare din 2012. Momentul adevărului va fi la ora 21.00, când Antena 3 îţi va oferi rezultatele exit-poll-ului CCSB, iar oamenii vor afla cine a câştigat alegerile parlamentare.

    Totul despre alegerile parlamentare 2012
    La alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 nu există liste speciale, alegătorii pot vota doar în colegiul în care îşi au domiciliul şi numai cu cartea de identitate. Vezi regulile de desfăşurare la alegerile parlamentare din 2012.

    Citeşte şi: Ministerul de Interne vine în ajutorul persoanelor care au actele de identitate expirate.

    Vezi lista colegiilor uninominale şi ce străzi/localităţi revin fiecăruia.

    Vezi harta interactivă a secţiilor de votare din străinătate.

    Toate informaţiile despre ziua alegerilor parlamentare 2012 le puteţi găsi şi pe www.antena3.ro, pe contul de Twitter, @antena3, şi pe pagina de Facebook www.facebook.com/RomaniaLaVot.



    ×
    Subiecte în articol: parlament alegeri locale exit poll
    Parteneri
    O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
    x close