Antena 3 CNN Conținut plătit Beneficiile fiscale ale tichetelor de masă pentru angajatori

Beneficiile fiscale ale tichetelor de masă pentru angajatori

I.D.
2 minute de citit Publicat la 11:38 21 Mai 2025 Modificat la 11:38 21 Mai 2025
unnamed (5)
Impozitul pe tichetele de masă este reținut de la angajat. foto: pexels.com

Într-o economie în continuă schimbare, acordarea tichetelor de masă rămâne o soluție populară și eficientă pentru companii de a oferi un beneficiu adaptat nevoilor ambelor părți. Tichetele de masă reprezintă un instrument puternic – atât pentru susținerea angajaților, cât și pentru optimizarea costurilor angajatorilor.

Valoarea unui tichet este de cel mult 40,18 lei pentru o zi lucrătoare, astfel că angajatorul poate opta pentru orice sumă, până în acest prag. Majoritatea merg însă pe plafonul maxim. Cert este că firmele nu sunt obligate să acorde aceste tichete, dar există o serie de avantaje în cazul celor care decid să facă asta. În primul rând, nu înseamnă și mai multe taxe.

Deductibilitatea cheltuielilor cu tichetele de masă

Așadar, unul dintre beneficiile majore este faptul că sumele alocate pentru aceste tichete sunt integral deductibile la calculul impozitului pe profit.

Ce înseamnă acest lucru? Angajatorii pot crește economiile companiei cu peste 4.000 de lei/ an/ angajat atunci când oferă tichete de masă la valoarea maximă de 40,18 lei, față de acordarea unei prime salariale.  

Cheltuielile suportate de companie pentru acordarea tichetelor de masă sunt considerate cheltuieli sociale și sunt scăzute din baza impozabilă, ceea ce reduce direct suma de bani pe care compania trebuie să o plătească drept impozit.  

Impozitul pe tichetele de masă este reținut de la angajat, alături de impozitul pe venitul din salarii primit. Din 2024, la valoarea tichetelor de masă, considerate venituri asimilate din salarii, se aplică și CASS 10%.

Tichetele de masă nu intră în plafonul de 33% aplicabil altor beneficii extrasalariale neimpozabile.

Impact pozitiv asupra cash-flow-ului


Prin reducerea bazei de impozitare, companiile pot beneficia de o gestionare mai eficientă a resurselor financiare, economisind bani.

Reducerea contribuțiilor sociale datorate de angajator

Tichetele de masă sunt scutite de contribuțiile sociale datorate de angajatori, deci pentru aceste beneficii nu se aplică aceleași taxe ca și pentru salarii.

  • Comparație cu salariile
    Dacă un angajator ar oferi aceeași valoare sub formă de salariu brut, ar fi nevoit să suporte costuri adiționale semnificative pentru contribuțiile sociale.

  • Avantajul?
    Practic, angajatorul face o economie substanțială la nivelul costurilor totale cu forța de muncă.

Este important de punctat că acordarea tichetelor de masă trebuie prevăzută în contractul individual de muncă ori detaliată în regulamentul intern al companiei.

Alte beneficii importante pentru companie

Prin implementarea acestui beneficiu, companiile își pot demonstra grija față de bunăstarea echipei, contribuind la construirea unui mediu de lucru mai sănătos și mai motivant. Desigur, angajații mulțumiți și mai puțin stresați în legătură cu cheltuielile zilnice sunt mai productivi, ceea ce înseamnă un impact pozitiv asupra performanței generale a companiei.

Oferirea tichetelor de masă poate contribui și la reducerea fluctuației de personal, ceea ce diminuează costurile asociate recrutării și formării noilor angajați. Vorbim totodată și despre stabilitate organizațională.

Pe lângă toate acestea, acordarea tichetelor de masă contribuie și la susținerea economiei locale.

Tocmai pentru că acordarea tichetelor de masă nu este obligatorie pentru companii, ci este la latitudinea fiecărui angajator, face ca acest beneficiu extrasalarial să fie și mai apreciat de cei care ajung să se bucure de el. În plus, în România este și cel mai răspândit beneficiu în toate domeniile de activitate.

 

×
Etichete: advertorial
Parteneri
x close