
Investițiile pe piața de capital nu reprezintă un joc, ci o chestiune serioasă bazată în mod special pe fundamente economice, pe date exacte și pe alte elemente perfect raționale. Totuși, pentru a tranzacționa pe bursă, orice trader are nevoie de anumite abilități ce țin inclusiv de controlul emoțiilor chiar și în cele mai tensionate momente, de rezistență la stres, de acțiune rapidă în situațiile care impun acest lucru.
Astfel, cei implicați în trading pe piața de capital pot să-și îmbunătățească tehnicile operaționale prin preluarea unor modele de comportament din domenii aparent fără nicio legătura directă, așa cum este pokerul. Un segment de divertisment care să inspire un sector financiar?!
Nu este o glumă și nici măcar o abordare superficială. Pur și simplu, jocul de poker, la nivel profesionist, presupune o încărcătură atât de puternică pentru protagoniști, încât este subiect de studiu inclusiv în psihologie, marketing, vânzări și, iată, trading pe piețele financiare.
Gestionarea riscurilor și strategiile alese
Atât la poker, cât și în tranzacționarea la bursă, activitatea presupune adoptarea de decizii într-o atmosferă de incertitudine. În ambele cazuri, te bazezi pe reguli și pe anumite proceduri, însă unele aspecte nu sunt sigure până în ultimul moment. La fel cum nu ai cum să știi ce cărți are în mână adversarul la poker, tot așa nu poți să știi care vor fi rezultatele viitoare ale unei companii ale cărei acțiuni le cumperi sau vinzi.
Foto 1
În jocul de poker, mai ales în turnee live, se poate ajunge la situații extrem de complicate, în care emoțiile sunt la cote extrem de ridicate. Similar, piețele financiare pot să fie afectate puternic de unele "furtuni" determinate de decizii politice, date economice sau aspecte sociale.
Cum treci cu bine peste astfel de momente? În primul rând, ai nevoie de auto-control, de gestionarea psihologică a emoțiilor - abordarea mentală a riscului și tehnicile de administrare a acestuia.
În funcție de strategia aleasă, vin și rezultatele. All-in, buy, sell, hit, stand - iată termeni amestecați din poker și trading, care au însemnătate clară în ambele tipuri de situații. Este nevoie de decizii rapide și cât mai inspirate, în speranța că se va ajunge în cele din urmă la succesul dorit.
Înțelegerea corectă a fenomenelor complexe de pe piața financiară
Oricât de mult ai studiat, oricât de bine cunoști conceptele teoretice din economie, tot poți avea probleme, ca trader, în înțelegerea corectă a unor fenomene de pe piața financiară.
Mereu apar evenimente unice în felul lor și trebuie să iei în calcul o mulțime de date. Aici intervin abilitățile înnăscute și dobândite, experiența și strategia - toate acestea pot face diferența dintre profit și pierdere, între succes și eșec.
Este de notorietate faptul că jucătorii de poker experimentați observă comportamente subtile care ar putea indica o mână puternică sau un bluff. Nu este simplu, este chiar o artă a citirii adversarilor, care îi ajută pe profesioniști foarte mult la mesele live, dar și pe platformele de poker online.
Traderii pe bursă pot astfel să aplice asemenea tehnici de analiză profundă, în încercarea de a obține rezultate strălucite în activitatea lor. Traderii trebuie să "citească" piețele, adică tocmai comportamentul altor participanți. Înțelegerea sentimentului general și identificarea momentelor în care alți investitori sunt mai pesimiști sau optimiști pot fi extrem de valoroase.
Răbdare, disciplină și... asumarea pierderilor
Jucătorii profesioniști de poker sunt extrem de răbdători, înțelegând că trebuie să aștepte momentele potrivite pentru a acționa. Și traderii de succes trebuie să aibă răbdare, fără a se precipita, fără a tranzacționa impulsiv. De asemenea, uneori este indicat să aștepți pe margine, să nu te aventurezi. Oportunitatea este un principiu cheie pe care traderii îl pot învăța așadar din poker.
Din păcate, nu mereu lucrurile decurg așa cum ne dorim. Se întâmplă în general în viață, deci pokerul și tradingul nu pot face excepție. Jucătorii de poker se pot confrunta cu unele pierderi în serie, când norocul nu este de partea lor. Este știut însă că pierderea face parte din joc, nu poți câștiga mereu, oricât de remarcabile ar fi abilitățile și experiența ta. Ai nevoie de răbdare și disciplină, să-ți asumi unele pierderi în așteptarea momentelor favorabile.
Foto 2
La fel, traderii trebuie să facă față pierderilor, o parte inevitabilă a tranzacționării pe piețele financiare. Unele poziții trebuie închise dacă analiza nouă indică iminența unor modificări de strategie în funcție de noua realitate din piață. Aceste decizii pot fi dureroase, dar considerate necesare. Lipsa acțiunii de acest tip poate conduce în schimb la acumularea unor pierderi și mai puternice, inclusiv ieșirea totală din “joc”.
Managementul bankroll-ului / managementul bugetului de investiții este de asemenea un capitol de maximă importanță în poker și respectiv în trading. Un alt aspect relevant: capacitatea de a învăța din propriile greșeli. Analiza, strategiile, capacitatea de a te adapta fac, și ele, parte din peisajul ambelor domenii.
Putem concluziona astfel că, deși pokerul și tranzacționarea sunt activități foarte diferite la bază, ambele necesită abilități complexe, gestionarea riscului și o disciplină impecabilă. Este uimitor cum putem observa elemente comune între domenii care, la prima vedere, nu au absolut nicio legătură unul cu altul.
Pokerul este un joc de noroc, o activitate de divertisment adresată publicului adult pe care unii jucători o duc de la nivelul de hobby la cel de profesie, în condițiile în care reușesc să obțină venituri recurente la turnee live și la poker online. Traderii se pot inspira așadar din cărți scrise de specialiștii de poker și din alte lucrări de profil, adaptând respectivele resurse la specificul activității pe piețele financiare globale.