Antena 3 CNN Coronavirus Morţii din „containerele COVID”, netrecuţi în statistici. 13 sicrie sigilate ieșite pe poarta spitalului care nu a raportat niciun deces

Morţii din „containerele COVID”, netrecuţi în statistici. 13 sicrie sigilate ieșite pe poarta spitalului care nu a raportat niciun deces

13 persoane decedate au ajuns în „containerul COVID-19” la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara (cunoscut sub numele de Clinicile Noi), după ce medicii au suspectat că pacienții ar fi fost infectați cu coronavirus.

Morţii din „containerele COVID”, netrecuţi în statistici. 13 sicrie sigilate ieșite pe poarta spitalului care nu a raportat niciun deces
Sursa foto: Hepta
28 Apr 2020   •   12:00

Doctorul Flavia Baderca, șefa Serviciului de Anatomie Patologică, a explicat că s-au luat aceste măsuri pentru că testele pot da greș uneori.

”Chiar dacă testele au fost negative, testele pot greși, eu am încredere în colegii mei și în CT-ul pulmonar”.

În raportările oficiale, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara nu figurează cu niciun deces din cauza noului coronavirus.

Luni, 20 aprilie, Radu, 48 de ani, a fost adus cu ambulanţa la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara – Clinicile Noi. Bărbatul fusese diagnosticat în februarie cu limfom non Hodgkin (cancer limfatic), stadiul IV, o boală extrem de gravă.

Potrivit biletului de ieșire din spital, la internare, pacientul prezenta „insuficienţă respiratorie, neutropenie febrilă (n.r. –  o complicație relativ frecvent întâlnită la pacienții aflați sub tratament chimioterapic), pleurezie secundară masivă stânga.”

Pe 21 aprilie, bărbatul a fost testat pentru COVID-19, iar rezultatul a ieşit negativ. Însă pe ultima pagină a biletului, scrie că ”Datorită suspiciunii de COVID, s-a efectuat testarea nr. 1, iar rezultatul a fost negativ”. Dar, așa cum a declarat șefa de la Anatomo-patologie, medicii l-au considerat în continuare pe Radu suspect de COVID.

A doua zi de dimineaţă, bărbatul a intrat în stop-cardiorespirator, iar manevrele de resuscitare au fost zadarnice. După o jumătate de oră de încercări, medicii au consemnat moartea lui Radu.

Pe certificatul medical constatator al decesului, la cauza directă este trecut „stop cardiorespirator iresuscitabil”, iar la cauze antecedente: „insuficienţă respiratorie cronică acutizată”. La starea morbidă inițială apare ”limfom non-Hodgkin”. Nicăieri nu apare menţionată boala COVID-19. 

Însă, atunci când familia a mers să-i ridice trupul de la morgă, cei din spital i-au anunţat rudele lui Radu că a fost dus în „containerul COVID”. Acesta este momentul în care ei și-au amintit că a avut simptome ale virusului și că asta au auzit când bărbatul a ajuns în spital. 

Pe Radu, salvarea l-a luat de acasă. Înainte de Paşte, sora şi cumnatul lui îl externaseră din Centrul OncoHelp, iar bărbatul locuia într-o cămăruţă, singur.

A doua zi de Paşte, i s-a făcut rău, iar rudele au sunat la 112. A fost dus cu salvarea la Clinicile Noi, iar de la Camera de gardă l-au băgat în izolare, „să nu fie cu COVID”, spune cumnatul lui Radu. În dimineaţa de 22 aprilie, când bărbatul a murit, o doctoriţă de pe secţia de Hematologie a sunat-o pe sora lui, ca să-i dea vestea. Şi a întrebat-o atunci şi dacă vrea să se facă necropsie, iar femeia a fost de acord.

Câteva minute mai târziu, celălalt frate al lui Radu a ajuns la spital şi a mers direct la morgă, unde i s-a spus că „decedatul e băgat în «containerul COVID»”. Acesta e un container special, amplasat în curtea spitalului, pentru a limita riscul contaminării.

Două zile, Radu a rămas în acel container.  „Abia pe 24 aprilie au venit hârtiile de la Primărie. Şi de la container nu ţi-l mai dă decât să-l duci direct la groapă”, spune cumnatul lui Radu. Rudele au primit sicriul sigilat la poarta cimitirului. Şi au fost nevoiţi să aştepte, cu coşciugul în maşină, pentru că „mai era o înmormântare acolo”.

Sora şi cumnatul celui decedat se întreabă şi de ce nu au luat măsuri cei de la DSP Timiş, dacă moartea lui Radu a fost considerată „deces confirmat cu COVID”, iar ei sunt contacţii lui apropiaţi. „N-a venit nimeni la noi să ne spună ce avem voie să facem, ce n-avem voie să facem. Nici nu ştim ce să mai credem”, spune cumnatul lui Radu.

Pe de altă parte, șefa de la Anatomie Patologică: „Eu merg pe mâna colegilor mei, testele pot da eroare”.  Oficial, la Clinicile Noi (Spitalul Clinic Municipal de Urgență) din Timișoara nu există până acum niciun deces confirmat cu COVID-19. Dar 13 morţi au trecut prin „containerul COVID” din curtea spitalului. Cu toţii erau doar cazuri suspecte, scrie libertatea.ro.

În cazul decedaţilor din cauza COVID-19, firmele de pompe funebre autorizate de direcţiile de sănătate publică preiau sicriile sigilate din uşa morgii şi le duc la cimitir. Familia lui Radu a plătit celor de la Funeralia Timişoara, pentru acest serviciu de transport, 2.500 de lei. Traseul de la  Clinicile Noi la cimitirul din Calea Buziaşului măsoară 4 kilometri şi jumătate.  Firmele motivează prețul mai mare la transportul decedaților COVID pentru că oamenii lor sunt protejați, îmbrăcați în costume. 
 

 

×
Subiecte în articol: Timisoara spital coronavirus container morti
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close