Antena 3 CNN Coronavirus Specialiștii trag un semnal de alarmă! Adulții ar putea prezenta simptome ale COVID-19 asemănătoare cu cele ale sindromului inflamator multisistem

Specialiștii trag un semnal de alarmă! Adulții ar putea prezenta simptome ale COVID-19 asemănătoare cu cele ale sindromului inflamator multisistem

Oamenii de știință atrag atenția că adulții ar putea prezenta uneori simptome periculoase din cauza infectării cu SARS-CoV-2 asemănătoare cu cele ale sindromului inflamator multisistem, MIS-C.

Specialiștii trag un semnal de alarmă! Adulții ar putea prezenta simptome ale COVID-19 asemănătoare cu cele ale sindromului inflamator multisistem
Sursa foto: Hepta
de Diana Dragotescu    |    03 Oct 2020   •   23:59

Adulţii pot avea uneori simptome periculoase din cauza infectării cu SARS-CoV-2 asemănătoare cu cele ale sindromului inflamator multisistem, MIS-C, o afecţiune rar întâlnită în rândul copiilor, au declarat cercetătorii de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA, relatează CNN.

Specialiștii îl numesc sindrom inflamator multisistem la adulţi sau MIS-A. La fel ca MIS-C, MIS-A nu este evident legat de coronavirus şi este posibil ca persoanele care suferă să nu prezinte alte simptome care să indice infecția cu COVID-10. .

Acest sindrom a ucis cel puţin trei pacienţi şi afectează în pricipal minorităţile etnice, a menționat echipa de specialiști de la CDC.

MIS-C a afectat câteva sute de copii din întreaga lume iar dacă este tratat la timp, micuţii se recuperează. Afecţiunea provoacă inflamaţii generale, dar pacienţii nu prezintă de obicei simptomele clasice ale coronavirusului.

Sindromul poate apărea și la câteva săptămâni după infecție 

Testele de sânge indică faptul că sindromul  MIS-C se poate dezvolta la câteva săptămâni după ce un copil şi-a revenit după o infecţie cu SARS-CoV-2, de obicei un caz care a cauzat simptome uşoare sau deloc.

Echipa CDC a descris cazurile a 27 de adulţi cu vârste cuprinse între 21 şi 50 de ani cu simptome similare. Majoritatea au avut inflamaţii extreme pe tot corpul şi funcţionare defectuoasă la nivelul organelor, cum ar fi inima, ficatul şi rinichii. Surprinzător însă, inflmația nu a apărut la plămâni.

”Deşi hiperinflamarea şi disfuncţia organelor extrapulmonare au fost descrise la adulţii spitalizaţi cu Covid-19 severă, aceste afecţiuni sunt în general însoţite de insuficienţă respiratorie”, au scris cercetătorii în raportul săptămânal al CDC.

„În schimb, pacienţii MIS-A au avut simptome respiratorii minime, hipoxemie (oxigen scăzut din sânge) sau anomalii observate in radiografii în conformitate. Doar opt din 16 pacienţi au avut simptome respiratorii documentate înainte de apariţia MIS-A”, arată CDC.

O treime din cei 27 de pacienţi au fost testaţi negativ pentru coronavirus, dar au fost testaţi pozitiv pentru anticorpi, care au indicat că au fost infectaţi în trecut. ”Toţi pacienţii cu MIS-A descrişi în acest raport, cu excepţia unuia, aparţineau grupurilor minoritare etnice sau rasiale,” au scris cercetătorii.

„Medicii şi departamentele de sănătate ar trebui să ia în considerare MIS-A la adulţii cu semne şi simptome compatibile”, a recomandat echipa.

Care sunt simptomele sindromului în rândul adulților 

Simptomele includ o febră care durează 24 de ore sau mai mult, bătăi neregulate ale inimii, disfuncţii cardiace, simptome gastrointestinale şi erupţii cutanate. Razele X pot prezenta inflamaţii pulmonare, chiar dacă pacienţii nu prezintă simptome.

CDC a spus că 10 din cei 27 de pacienţi au avut nevoie de terapie intensivă. Trei au fost intubaţi şi trei au murit. La doi tineri adulţi, primele lor simptome au fost atacuri cerebrale majore.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: coronavirus
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close