Antena 3 CNN Coronavirus Alexandru Rafila: "Cei peste 85 de ani nu ar trebui vaccinați"

Alexandru Rafila: "Cei peste 85 de ani nu ar trebui vaccinați"

Doctorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, invitatul lui Mihai Gâdea, marți seara, la Sinteza Zilei, a adus clarificări asupra vaccinurilor anti-COVID administrate în acest moment în România, într-o dezbatere pro și contra cu medicii Monica Pop și Adina Alberts.

Alexandru Rafila: "Cei peste 85 de ani nu ar trebui vaccinați"
de Georgiana Adam    |    19 Ian 2021   •   23:45

Amintind de situația anchetelor desfășurate în Norvegia, după moartea mai multor persoane în urma vaccinului, Mihai Gâdea l-a întrebat pe Profesorul Rafila dacă persoanele fragile, trecute de 85 de ani și cu afecțiuni medicale grave, se pot vaccina. Acesta și-a exprimat o opinie personală și a apreciat că trebuie să existe o rezervă în a administra vaccinul acestei categorii.

"Eu pot să va spun o concluzie personală în acest moment, atâta timp cât nu avem o concluzie clară a autorităților norvegiene nu are rost să ne pronunțăm.

Dar probabil că este legată de beneficiul și riscurile vaccinării. O persoană foarte în vârstă, care are o stare de sănătate fragilă datorită unor afecțiuni care fac să aibă o durata previzibilă a vieții scurtă, nu ar trebui probabil vaccinați. 

Pentru că orice vaccin dă o reacție minimală la o persoană cu o stare de sănătate aparent corespunzătoare. La o persoană care este extrem de fragilă,(...) probabil că vaccinul nu este indicat, pentru că speranța de viață este foarte limitată și administrarea vaccinului nu îi aduce nici beneficiu și există și un risc. La o astfel de persoană trebuie să existe o rezervă în administrarea acestui vaccin."

Ce înseamnă "persoane cu vârste extreme" pentru care nu se recomanda vaccinul

"Nu un om de 85 de ani care are o stare de sănătate bună. Pentru că există mulți și îi cunoaștem și noi, ei sunt beneficiarii vaccinării.

Dar dacă el are o boală, eventual într-un stadiu terminal, cu o speranța de viață foarte redusă, atunci probabil că pe aceste persoane nu are rost să le vaccinezi pentru că nu au niciun fel de beneficiu." a explicat Alexandru Rafila.

×
Parteneri
Patru români au murit în teribilul accident de autocar din Italia
x close