Antena 3 CNN Coronavirus Alexandru Rafila: Masca trebuie purtată și în aer liber, dacă vorbim de locuri aglomerate

Alexandru Rafila: Masca trebuie purtată și în aer liber, dacă vorbim de locuri aglomerate

Masca de protecție trebuie purtată și în aer liber, atunci când distanțarea fizică nu este posibilă, atrage atenția Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății.

Alexandru Rafila: Masca trebuie purtată și în aer liber, dacă vorbim de locuri aglomerate
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Simion    |    28 Iul 2020   •   07:00

Spre exemplu, atunci când vă aflați în piețe, pe plajă sau așteptați în stațiile de autobuz, unde e foarte multă lume, e recomandat să aveți mască.

”Măsurile trebuie explicate foarte bine, iar autoritățile locale, acolo unde se iau astfel de măsuri, trebuie să fie nepărtinitoare. Încrederea în autorități e vitală și trebuie căștigată. Dacă îi spun omului că el trebuie să poarte mască și în aer liber când merge la piață se va revolta, o va privi ca pe o nouă constrângere. Dacă îi explici însă că la Iași sau în localitățile unde oamenii poartă mască și în spații libere aglomerate, iar cazurile de infectare sunt reduse, atunci va întelege mai bine”, spune Rafila la DIGI 24.

Alexandru Rafila a mai spus că ar trebui să se renunțe la folosirea termenului de distanțare socială, fiindcă acesta "a transmis un semnal negativ, omul având senzația că este rupt de societate”. Medicul a afirmat că mult mai potrivită ar fi formularea "distanțare fizică".

"Trebuie să învățăm să ne apărăm din timp, nu când lupta devine inegală"

Oamenilor trebuie să li se explice în continuare importanța respectării măsurilor de protecție, explică Rafila, chiar dacă acest lucru nu va avea efect de pe o zi pe alta.

„Dacă nu facem nimic, suntem ca în Miorița. E o baladă foarte frumoasă, singurul lucru care nu-mi place e că ciobanul scria doar scrisori de adio și nu făcea nimic ca să se apere. Noi trebuie să învățăm să ne apărăm, cred că e extrem de important acest lucru, și să ne apărăm din timp, nu când lupta devine inegală”, a adăugat medicul.

Mii de cazuri noi de COVID-19 în ultimele zile

Infectările cu coronavirus sunt din ce în ce mai multe pe zi ce trece de câteva săptămâni, România intrând din nou pe o pantă ascendentă. În ultima perioadă, țara noastră s-a confruntat cu cel mai mare bilanț zilnic de la începutul pandemiei până acum. Alte 1.104 de cazuri noi de coronavirus au fost înregistrate în România, în ultimele 24 de ore.

În total, până astăzi, 27 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 45.902 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 25.794 de pacienți au fost declarați vindecați și 3.440 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În intervalul 26.07.2020 (10:00) – 27.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 19 de decese (11 bărbați și 8 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Bacău, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Galați, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu.

×
Subiecte în articol: coronavirus
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close