Antena 3 CNN Coronavirus Omicron, sfârșitul pandemiei? Dr. Fauci: "Sper ca acesta să fie cazul!"

Omicron, sfârșitul pandemiei? Dr. Fauci: "Sper ca acesta să fie cazul!"

Este încă prea devreme pentru a prezice dacă răspândirea rapidă a variantei Omicron va ajuta tranziția de la faza pandemică la faza endemică a COVID, a declarat dr. Anthony Fauci, consultantul Casei Albe în domeniul sanitar.

Omicron, sfârșitul pandemiei? Dr. Fauci: "Sper ca acesta să fie cazul!"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Ian 2022   •   20:55

"Sper ca acesta să fie cazul", a adăugat el.

O boală endemică este prezentă constant la nivelul unei populații, dar nu afectează un număr alarmant de mare de pacienți și nici nu perturbă societatea, așa cum se întâmplă într-o pandemie, precizează CNN.

Deoarece varianta Omicron este foarte transmisibilă dar, aparent, mai puțin susceptibilă să provoace o boală la fel de gravă precum unele variante anterioare, aceasta ar putea marca o tranziție de la etapa pandemică la cea endemică.

Condiția ca Omicron să aducă sfârșitul pandemiei

"Însă va fi așa doar dacă nu ne vom confrunta cu o altă variantă care evită răspunsul imun la varianta anterioară", a spus Fauci la Agenda Davos, un eveniment virtual organizat săptămâna aceasta de Forumul Economic Mondial.

"Am fost norocoși că Omicron nu a avut unele dintre caracteristicile Delta. Însă volumul imens de oameni care se infectează depășește nivelul relativ scăzut de patogenitate", a continuat Fauci.

"Este o întrebare deschisă dacă Omicron va fi sau nu 'vaccinul cu virus viu' la care toată lumea speră, deoarece este o mare dispersie a variantelor noi", a concluzionat Fauci.

CNN notează că, potrivit medicilor, infectarea voluntară cu Omicron este o idee proastă.

Scenariul sfârșitului pandemiei și trecerea la etapa endemică a COVID au fost evocate recent și de Agenția Europeană pentru Medicamente, EMA.

''Odată cu creșterea imunității în populație - iar odată cu Omicron va exista mai multă imunitate naturală, în plus față de vaccinare - vom avansa rapid către un scenariu care va fi mai apropiat de endemicitate'', a apreciat Marco Cavaleri, directorul pentru strategie de vaccinare al EMA.

OMS: "Pandemia, departe de sfârșit"

În schimb, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat mesaje mai prudente.

Pandemia ''este departe de a se fi terminat'', a avertizat, marți, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS),  Tedros Adhanom Ghebreyesus.

''Omicron continuă să se răspândească pe planetă (...) Nu vă păcaliți, Omicron provoacă spitalizări și decese, și chiar cazurile mai puțin grave sufocă sistemele de sănătate.

Această pandemie este departe de a se fi terminat şi, ținând cont de creșterea incredibilă a Omicron în lume, este probabil să apară noi variante ale SARS-CoV-2", a estimat el.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close